Advertisements

Cangurul

  • Areal: Australia
  • Habitat: Paduri, savane, pasuni
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 0.6-1.5m
  • Greutate: 18-95kg
  • Viteza: 55km/h (35mph)
  • Culori: maro, crem, gri
  • Reproducere: 1 – 2 pui
  • Pradatori: Cainele Dingo
  • Traieste: in grup
  • Media de varsta: 4 – 10 ani
  • Particularitati: Animal saritor cu picioarele din spate foarte lungi

Cangurii (Macropus rufus) sunt animale marsupiale specifice Australiei. Cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat care sarea.

Au intrebat bastinasii prin semne care este numele animalului. raspunsul a fost Kan-ghu-ru, iar colonizatorii au luat ca atare denumirea crezand ca asa se numeste mersupialul. Dupa mult timp cercetatorii au constatat ca, de fapt, cuvantul insemna: „Nu inteleg!”.

Pana la venirea europenilor in Australia existau 53 de specii de canguri, iar de atunci au disparut 8 specii, astazi existand numai 45 de specii.

Multe din speciile actuale se afla in diferite grade de risc. Cangurii pot fi gasiti in Australia, Tasmania si Noua Guinee.

Advertisements

Hrana Cangur

Cangurii sunt mamifere ierbivore, ei se bucura de o dieta vegetariana. Ei au stomacul similar cu bovinele si ovinele. Cangurii mananca muguri, frunze de arbusti, iarba, s.a.

Timpul pasunatului variaza in functie de sezon de la 7 la 14 ore. Cangurii beau apa dar in cantitati mici, ei isi iau apa din hrana, putand sa reziste faca apa pana la patru luni.

In schimb lipsa hranei poate cauza decesul.

Aspect Cangur

Cangurii sunt mamifere de marime medie si mare, avand inaltimea de la 0,9m la 3m si masa de la 30 la 100kg, in functie de specie si sex. Mai sunt numiti si macropozi, adica picior mare.

Din cauza picioarelor locomotia lor nu este ca la celelalte animale mamifere. Ei folosec sincronizat ambele membre inferioare pentru a se deplasa.

Culoarea blanii cangurilor poate fi de mai multe culori in functie de specie: cenusie, bruna, bruna-roscata, bruna-galbuie, albastra-deschisa sau neagra.

Advertisements

Comportament Cangur

Cangurul este de multe ori prietenos, dar acesta devine si agresiv cand are pui, in perioada de imperechere sau cand isi apara teritoriul. Cangurii se clasifica dupa marimea lor, acestia difera dupa varsta sau mediul unde vietuiesc.

Majoritatea au culoarea locului unde traiesc. Sunt clasificati superiori ornitorincului.

Reproducere Cangur

Sezonul de imperechere la canguri are loc de obicei in timpul anotimpului ploios. La nastere puiul este incomplet dezvoltat; el este mic, golas, fara ochi si urechi, cu membrele nedezvoltate.

Mama il ia cu gura si il baga in punga abdominala numita marsupiu, de unde si denumirea de marsupial.

Buzele puiului raman pe mamelonul mamei si astfel laptele se scurge direct in gura lui, el ramanand „prins” de mamelon pana la dezvoltarea completa care are loc dupa 8 luni, cand paraseste marsupiul hranindu-se singur.

In marsupiu mai revine pentru o perioada de timp doar in caz de pericol.

Poze Cangur

Stiati ca ..
  • Atunci cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat care sarea prin paduri
  • Un cangur nu poate merge inapoi ?
  • Cangurul cenusiu sare peste 8 m.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii