Boul moscat

Boul moscat

<<<< Inapoi la animale salbatice

  • Areal: Zona Arctica (America de nord, Suedia, Siberia si Norvegia)
  • Habitat: zonele de tundra, lacuri si platouri
  • Hrana: Ierbivor
  • Inaltime: 1.1 – 1.5 m la umar (4 to 5 ft)
  • Lungime femele: 135 – 200 cm (4.4 to 6.6 ft)
  • Lungime masculi: 200 – 250 cm (6.6 to 8.2 ft)
  • Greutate: 180 – 410 kg (400 to 900 lb)
  • Viteza: 60 km/h (37 mph)
  • Culori: maro-inchis, negru
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: lupul, ursul grizly, ursul polar
  • Traieste: in turma (10 – 30 indivizi)
  • Media de varsta: 12 – 20 ani in salbaticie
  • Particularitati: are cea mai lunga blana (peste 1m lungime)

Origine

Boul moscat (Ovibos moschatus) este un mamifer arctic care face parte din familia Bovidae. Poate fi intalnit cel mai des in Alaska si Groenlanda.

Se crede ca acest animal exista de 100.000 de ani, fiind contemporan cu mamutul.




Numele i se trage de la mirosul puternic lasat in urma de masculi.

De-a lungul timpului a fost introdus in cateva tari nordice precum Suedia sau Norvegia.

La momentul scrierii acestui articol specia nu se afla in pericol de disparitie.

Hrana Bou moscat

Boul moscat este un animal ierbivor. Se hraneste cu plante, iarba, radacini sau licheni.

In sezonul cald sau cand hrana este din abundenta numarul indivizilor din turma se mareste. Cu cat este mai mare cantitatea de hrana cu atat va alege iarba cea mai buna si mai suculenta.

Fiind un animal care traieste printre lacuri si ghetari, nu are probleme in a-si potoli setea.

Aspect Bou moscat

Cu o inaltime de pana la 1.5 m la umar este unul dintre cele mai mari animale din zona Arctica.

Corpul este acoperit cu o blana lunga si groasa. Este recunoscut pentru blana cu cele mai lungi fire. Acestea depasesc deseori 1 metru lungime. Ea tine de cald animalului la temperaturi de pana la -60 de grade.

Blana se numeste qiviut (sau qiviuq). Este foarte apreciata pentru lungimea, rezistenta si izolarea foarte buna la frig. Pretul pentru o uncie (28.35 de grame) este cuprins intre 40 si 80 de dolari.

Ambele sexe, atat masculul cat si femela, au coarne lungi, curbate si ascutite

Comportament Bou moscat

De obicei se aduna in turme de 10 pana la 30 de indivizi. Daca conditiile sunt bune si este hrana disponibila se pot vedea si turme de 60 de indivizi.

Cand turma este atacata cei mai slabi (unele femele si puii) sunt protejati in mijlocul unui cerc. Masculii isi folosesc coarnele ascutite si forta pentru a alunga pradatorii.

Reproducere Bou moscat

Lupta pentru femele dureaza destul de mult. Masculii duc lupte serioase cu urlege si mugete pentru a impresiona si cuceri femelele. Mirosul puternic joaca si el un rol important in perioada de imperechere.

Dupa imperechere, perioada de gestatie dureaza 6 luni. Femela da nastere, de obicei, unui singur pui cu greutatea de 8kg. Puiul creste in prima luna cu 0.5 kg/zi.

Poze  Bou moscat

Vezi si 16 cele mai inteligente animale