Advertisements

Aye aye

  • Areal: Madagascar
  • Habitat: paduri tropicale dense
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 30cm – 40cm
  • Greutate: 2 – 3 kg
  • Viteza: 32kph (20mph)
  • Culori: Maro inchis, negru
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Fossa, pasari de prada
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 2 – 3 ani
  • Particularitati: are un deget mai lung

Aye aye (Daubentonia madagascariensis) este un lemur care face parte din genul Daubentoniidae, ordinul Primates. Originar din Madagascar are marimea unei pisici. Genul din care face parte a fost numit dupa naturalistul francez Louis-Jean-Marie Daubenton de catre studentul sau Etienne Geoffroy Saint-Hilaire in anul 1795.
Alt naturalist francez pe nume Pierre Sonnerat a fost cel care a folosit pentru prima data numele „aye aye”.

Cele mai apropiate rude ale lui aye aye sunt maimutele si cimpamzeii. Din pacate este omorat de catre localnicii superstitiosi pe motiv ca este un demon sau un animal aducator de ghinion. In momentul de fata este un animal pe cale de disparitie. Supersitiile localnicilor de a-l omora si distrugerea habitatului reprezinta un pericol vital pentru aye aye. Oamenii din Malaezia il considerau un simbol al mortii.

Nu se mai stie exact semnificatia numelui, dar se presupune ca „aye aye” inseamna o avertizare a prezentei animalului. Unii spun ca aduca ghinion sa dai peste un astfel de animal si deseori este omorat pentru a alunga spiritele malefice.

Desi locuitorii din Madagascar l-au considerat disparut in anul 1961 s-au descoperit sase exemplare. Cercetari mai recente au confirmat ca pe insula sunt mai multe exemplare decat se credeau, dar in continuare specia este in pericol. In 2005 existau doar cateva zeci de exemplare.

Advertisements

Este cel mai mare reprezentant al primatelor nocturne. In prezent 50 de indivizi pot fi vazuti in diverse gradini zoologice.

Hrana Aye aye

Pe cat este de urat pe atat este de ciudat cand vine vorba de comportament. Aye aye isi foloseste degetul cel mai lung si subtire pentru a detecta insectele. Bate incet cu gheara in scoarta copacilor si isi ciuleste urechile pentru a detecta insectele si larvele din interiorul copacilor.

Se folosesc de acolocatie pentru a localiza prada. Cand detecteaza un sunt sau o miscare rupe scoarta copacilor cu dintii si isi foloseste acelasi deget pentru a apuca prada. Are o dexteritate atat de mare incat reuseste sa scoata pana la trei larve pe secunda.

Tot acel deget lung si subtire este folosit pentru a ajunge la miezul nucii de cocos care o prefera. Se mai hraneste cu seminte, fructe, nectar, fiind clasificat ca omnivor.

Pleaca in cautare de hrana la 30-180 de minute dupa ce apune soarele. 80% din noapte este folosita pentru cautarea hranei. Parcurge pana la 4km pe noapte.

Desi este considerat un animal singuratic si social se mai aduna in grupuri pentru a cauta hrana.

Caracteristici Aye aye

Aye aye este un animal de 2 kg cu urechi mari, ochi bulbucati si dintii ascutiti. Femela are aproape aceeasi greutate ca masculul, diferenta este prea mica pentru a putea fi observat cu ochiul liber dimorfismul sexual. Are lungimea de 30-35cm, iar cu coada masoara 45-55cm.

Corpul este acoperit de o blana tepoasa de culoare cenusie. Coada este stufoasa. Toate degetele sunt lungi si subtiri si se termina cu gheare, dar in mod particular un deget este mult mai lung si mai subtire. Adultii se diferentiaza prin culoarea ochilor mai inchisa si parul de culoare alba din jurul gatului.

Aye aye este un animal nocturn. Desi isi petrece cea mai mare parte a vietii in partea de sus a copacilor au fost vazuti si la sol ocazional. Ochii mari si bulbucati ii ofera o vedere buna pe timpul noptii, iar cu ajutorul urechilor localizeaza prada, care, dupa cum am spus, este alcatuita in mare parte din insecte. Pe timpul zilei doarme in vizuini sferice pe un pat de crengi, ramuri si frunze.

Advertisements

Teritoriul destul de mare al unui aye aye femela, pe care il marcheaza cu miros, se suprapune cu teritoriul catorva masculi. Este cunoscut faptul ca masculii aye aye isi impart teritoriul si uneori impart si vizuinile. Se tolereaza destul de mult cu exceptia perioadei de imperechere.

Daca teritoriul masculilor (320.000mp) se suprapune si acestia sunt sociali, teritoriul femelelor (80.000mp) nu se suprapune deloc.

Din cauza infatisarii sale legendele spun ca aye aye este simbolul mortii.

Reproducere Aye aye

Masculii aye aye devin agresivi in perioada de imperechere si duc lupte pentru suprematie. In afara perioadei de imperechere indivizii se intalnesc ocazional cand cauta de mancare. Fiind animale solitare petrec putin timp cu familia.

Astfel ca masculii raman alaturi de femela si pui din perioada de imperechere pana la putin timp dupa nastere. Actul de imperechere dureaza o ora.

Imperecherea poate avea loc oricand si estatia dureaza 5 luni de zile. De regula femelele raman gestante o data la 2-3 ani. Puii petrec alaturi de mama primele 7 luni din viata.

Cel mai longeviv aye aye a trait in captivitate pana la varsta de 23 de ani. Speranta de viata in salbaticie este necunoscuta, iar in captivitate traieste de obicei in jur de 20 de ani.

Poze Aye aye

Stiati ca ..
  • Isi localizeaza prada cu ajutorul auzului foarte bun si cu ajutorul ecolocatiei ?
  • Este considerat un demon care aduce ghinion
  • Este singura primata care se hraneste cu ajutorul ecolocatiei
  • Este inrudit cu maimutele

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii