Antilopa saiga

Antilopa Saiga

Origine

Saiga reprezinta o specie de antilope care habitau, in trecut, in vastul areal al stepei Eurasiatice, incepand cu zonele deluroase din Carpati si Caucazi si pana in Mongolia si nordul Chinei. Astazi aceste antilope mai pot fi intalnite in cateva zone din Rusia, Kazakhstan si vestul Mongoliei. Este singura specie din genul Saiga.

In functie de dispunerea geografica, in cadrul acestei specii au fost identificate doua subspecii: Saiga tatarica tatarica (careia ii apartin exemplarele din majoritatea regiunilor) si Saiga tatarica mongolica (specifica vestului Mongoliei, reprezentata de aprox. 750 de exemplare).
In prezent, numarul antilopelor Saiga este estimat la 50.000 de indivizi, care populeaza Kalmykia, trei arealuri din Kazakhstan si doua zone izolate din Mongolia.

In prezent este valorificata pentru blana, carne si coarne. Coarnele sunt considerate cel mai pretios lucru al antilopei saiga fiind folosit in medicina chineza pentru a reduce febra. Nu este de mirare ca se afla pe lista animalelor pe cale de disparitie.

Hrana Antilopa saiga

Antilopele Saiga traiesc in turme mari si se hranesc cu iarba si cu o serie de plante, care cresc in semidesert, incluzand chiar si cateva specii otravitoare pentru celelalte animale. Pot pargurge distante mari si pot traversa rauri inot, insa evita zonele denivelate sau abrupte.

Este un animal ierbivor si mananca peste o suta de specii diferite de plante, dintre acestea facand parte lichenii, iarba, chiparos.

Aspect Antilopa saiga

In general, statura unei antilope saiga nu depaseste 0,6 – 0,8 m, iar greutatea variaza intre 36 si 63 kg, masculii fiind mai mari decat femelele si diferentiindu-se de acestea prin prezenta coarnelor.

Cornele animalelor sunt extrem de apreciate in medicina chinezeasca, ceea ce pune in pericol viata acestora, din cauza braconajului excesiv. Astfel ca, in anul 1990, in republica rusa Kalmykia este infiintata rezervatia naturala Cherny Zemli, in scopul protejarii populatiei locale.

Corpul animalului este acoperit de un strat de par lanos, aspru si zbarlit, adaptat conditiilor de clima specifice fiecarui anotimp: astfel in timpul verii blana de culoare galbena este mai subtire cu pana la 70 % in comparatie cu blana alba din timpul iernii.

Ceea ce le diferentiaza net de toate celelalte specii din subfamilia Antilopinae este forma nasului. Structura acestuia este extrem de neobisnuita, supradimensionata si flexibila, jucand un rol important in respiratie. Cu ajutorul narilor sale mari Saiga filtreaza aerul, eliminand praful dens din timpul verii sau incalzeste aerul inhalat pe timpul iernii.

Cele mai citite articole

Cu exceptia botului si coarnelor neobisnuite, seamana cu o capra.

Comportament Antilopa saiga

Antilopa saiga este o specie poligama, iar in perioada de imperechere se strange un grup de 5-10 femele si un singur mascul. Masculul este foarte protectiv cu haremul sau.

Sunt frecvente luptele intre masculii saiga si uneori se lupta pana la moarte.

In timpul perioadei de imperechere mascul nu se hraneste si isi consuma toata energia aparand turma de femele. Deseori mortalitatea masculilor ajunge la 80-90%.

Cei mai mari dusmani ai ei sunt animalele carnivore de stepa si lupii.

Reproducere Antilopa saiga

Sezonul de imperechere incepe in luna noiembrie, cand tapii incep sa se lupte intre ei pentru suprematie. Invingatorul devine conducatorul unei turme de 5 pana la 50 de femele, cu care se imperecheaza. In primavara, femelele nasc, in cele mai multe cazuri cate doi manji si mai rar cate unul.

Antilopa saiga femela atinge maturitatea la 7-8 luni, iar masculii la 2 ani. Perioada de imperechere tine din noiembrie pana in decembrie. Perioada de gestatie dureaza 5 luni si da nastere la 2 pui.

Puii incep sa manance iarba la varsta de 4-8 zile, iar alaptarea dureaza cel putin o luna si cel mult patru luni. In captivitate nu alapteaza alti pui in afara de cei proprii, insa in salbaticie s-a observat acest comportament.

Durata de viata a unei antilope saiga este de 6 pana la 12 ani.

Poze Antilopa saiga

Stiati ca ..
  • Antilopa este cel mai rapid animal dupa ghepard
  • Antilopa saiga este un animal deosebit aflat pe cale de disparitie
  • In timpul perioadei de imperechere mascul nu se hraneste

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii