Antilopa Kongoni

Antilopa Kongoni

Origine

Antilopa Kongoni (Alcelaphus buselaphus) este o specie care traieste in regiunile de savana din Africa si care poate fi recunoscuta usor dupa coarnele sale spiralate, inelate si in forma de lira.

Multe exemplare se intalnesc in regiunile din nordul Africii, in Algeria, Egipt si Maroc, dar si in alte regiuni din est, vest si sud, in special in Congo, Coasta de Fildes, Somalia, Zimbabwe, Etiopia, Uganda, Botswana si Kenya.
Se spune ca genul Alcelaphus a aparut acum 4.4 milioane de ani si este cunoscut din neolitic din epoca de bronz si cea de fier. A fost descrisa prima oara de zoologul german Peter Simon Pallas in 1766

Antilopa Kongoni face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae. Este o specie cu risc redus de disparitie, ea fiind amenintata de boli, seceta si vanatoare (pentru carnea sa gustoasa si coarnele ca trofee).

Cu un secol in urma, cea mai raspandita specie africana era antilopa Kongoni care traia chiar si in nordul Marocului si in Egipt, pana aproape de Marea Mediterana.

Hrana Antilopa Kongoni

Datorita faptului ca traieste in savana africana, hrana sa consta in special din ierburi salbatice, rizomi, radacini si tuberculi.

In aceste zone iarba creste pana la 3 m inaltime, fapt ce o ajuta sa stea scunsa de animalele de prada – lei, gheparzi, leoparzi, sacali.

O particularitate a acestei specii este ca poate trai fara sa bea multa apa, ea se multumeste cu apa ce o ia din iarba si cu umiditatea solului. Alta este ca poate digera o cantitate mult mai mare de hrana decat majoritatea speciilor sau probabil cea mai mare.

Aspect Antilopa Kongoni

Mamiferele cand ajung la maturitate au corpul robust si musculos, cu o lungime de 1,5-2,5 m, inaltimea la greaban de 1,5 m si greutatea de 100-230 kg. In general masculii sunt putin mai mici decat femelele.

Au capul mic cu botul ingust si alungit, care se termina cu nasul golas si narile mari, ochii sunt mici si negri, iar urechile mari. Corpul este acoperit de blana cu par scurt, ce are un colorit maroniu, in diferite nuante mai inchise la masculi si mai deschise la femele.

Cele mai citite articole

Pe cap, spate si picioare culoarea este maro, iar coada este lunga de 30-70 cm, cu un smoc des de par la varf, de culoare neagra, care atunci cand se misca o apara de insecte.

Comportament Antilopa Kongoni

Traiesc in turme foarte mari de pana la 300 de exemplare, formate din masculi si femele.

Subspecii:

Alcelaphus buselaphus buselaphus – declarata disparuta in anul 1996.
Alcelaphus buselaphus caama.
Alcelaphus buselaphus cokii – specie nativa in Kenia si Tanzania.
Alcelaphus buselaphus lelwel – s-a constat o scadere drastica a acestei subpecii.
Alcelaphus buselaphus lichtensteinii – specie nativa in Angola, Congo, Malawi, Mozambique, South Africa, Tanzania, Zambia si Zimbabwe.
Alcelaphus buselaphus major – poate fi intalnita din Senegal pana in nordul Camerunului.
Alcelaphus buselaphus swaynei – poate fi intalnita in Etiopia. Numarul lor este in scadere.
Alcelaphus buselaphus tora – Poate fi intalnita in Eritrea si Etiopia.

Reproducere Antilopa Kongoni

Antilopa-femela are o perioada de gestatie de 8 luni, apoi da nastere unui singur pui la inceputul sezonului ploios, cand se gaseste hrana din belsug. Dupa nastere femela isi mananca placenta pentru a recupera o parte din sarurile minerale pierdute, dar si pentru ca aceasta sa nu atraga un pradator prin mirosul ei.

De asemenea, isi linge puiul pentru a elimina mirosul detectabil si il duce intr-un loc unde ierburile sunt mai inalte si poate fi ascuns.

Inca din prima zi puiul reuseste sa se ridice in picioare si chiar sa alerge. Mama isi alapteaza puiul si sterge urmele lasate de acesta – urina este linsa, fecale sunt mancate – din acelasi motiv de a nu atrage animalele de prada. Cand se simt in pericol pot alerga foarte repede, atingand o viteza de aproximativ 70 km/ h.

Puii nou-nascuti au greutate de aproximativ 9 kg (20 lb). Perioada de gestatie dureaza cam 240 de zile.

Speranta de viata la aceste mamifere este de aproximativ 20 de ani.

Poze Antilopa Kongoni

Stiati ca ..

  • Antilopa este cel mai rapid animal dupa ghepard
  • Antilopa Kongoni poate alerga cu 70km/h
  • Are mai multe subspecii care se gasesc toate in Africa

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole