Origine
Desi fac parte din familia Bovidae, antilopele gnu sunt deosebite de ceilalti reprezentati si chiar de antilopele obisnuite, prin infatisare si comportament.
Populeaza, prin numeroase forme, Africa de sud si de est, in special Kenya si Tanzania, de unde migraza, in grupuri foarte mari, in functie de anotimp, pe o distanta de sute de kilometri inspre N-V.
Directia este determinata de vederea sau de adulmecarea ploii, pe care aceste antilope sunt capabile sa o simta din departare.
Numele „gnu” provine, conform localnicilor, de la sunetele pe care antilopele le scot si care se aud din departare. Printre varietatile acestei specii se numara: gnuul cu coada alba (G. gnu), gnuul dungat (G. taurinus) si gnuul cu barba alba (G. t. albojubatus).
Antilopa gnu(Connochaetes gnu) este un animal cu adevarat fascinant, prin infatisarea si comportamentul sau. Chiar daca zoologii l-au considerat ca facand parte din familia antilopelor, gnu nu are nimic in comun cu infatisarea clasica a acestora, poate doar salturile fantastice pe care este capabil sa le faca.
Hrana Antilopa Gnu
La sfarsitul anotimpului ploios aceste turme se indreapta in cautare de hrana spre N-V, patrunzand pe teritoriul Kenyei.
La fel ca si celelalte antilope se hranesc in mare parte cu ierburi.
Aspect Antilopa Gnu
Corpul lor indesat si putin inaltat anterior se sprijina pe picioarele nu prea inalte si zvelte, capul este aproape patrat, iar buzele late ca la vite. Ambele sexe au coarne foarte late, amplasate pe marginea osului frontal, turtite, cu cicatrice, indoite lateral si in jos, varfurile fiind din nou indreptate in sus.
Partea anterioara a gatului, ceafa, beregata si obrajii sunt acoperite de par lung, restul blanii avand parul strans lipit.
Corpul sau pare format din parti provenite de la alte animale. Gnu are o alura masiva, care da impresia de forta, de putere. Partea din fata este mai inalta, umerii fiind solizi si mai inalti decat crupa.Din aceasta cauza spatele este inclinat, iar inaltimea in partea din fata a greabanului poate ajunge pana la 1,4 m.
Un gnu poate sa cantareasca in jur de 250 kg. Capul este asemanator cu al cerbului, coarnele sunt curbate, ca ale boului moscat. Are coama si coada asemeni calului si un barbison ca de tap. Trupul este zvelt, ca al zebrelor, iar picioarele fine ne amintesc de cele ale cerbului.
Cele mai citite articole
Capul pare disproportionat in raport cu trupul. Corpul este acoperit cu par cenusiu spre albastru. Pe spate sunt cateva dungi mai intunecate, dar acestea dispar spre partea posterioara a corpului. Coama si varful cozii difera din punct de vedere al coloritului fata de restul corpului, fiind de culoare castanie.
Animalul se deplaseaza cu botul indreptat spre sol, cu toate acestea vede foarte bine in jur, deoarece ochii sunt asezati pe orizontala. Femela nu se deosebeste prea mult de mascul, aceasta este putin mai mica si are coarnele mai mici.
Comportament Antilopa Gnu
Traiesc in grupuri mari de 20 pana la 200 de indivizi, iar cand migraza numarul lor poate depasi 1,3 mil. de capete. Drumul parcurs este foarte primejdios si multe dintre antilope nu mai ajung la destinatie. Femelele isi nasc puii in camp deschis in preajma animalelor de prada, in timp ce turma se deplaseaza spre locuri cu iarba proaspata.
Desi pot alerga la numai cateva ore de la nastere, puii sunt victime usoare. Regularitatea rutelor si vulnerabilitatea puilor, fac din aceste animale tinta principala a multor pradatori: lei, gheparzi, sacali, hiene si caini salbatici africani.
Cand turma este atacata, masculii, care alcatuiesc prima linie de aparare, reactioneaza rapid, lovind pamantul cu copitele si invartindu-si coada prin aer. Se lupta folosindu-si coarnele, dar in cele mai multe dintre cazuri prefera sa fuga din fata pradatorilor, mai ales cand in turma nu sunt pui.
Atunci cand sunt atacati de pradatori se anunta intre ei prin diferite semnale.
Drumul parcurs este primejdios, multe antilope nemaiajungand la destinatie. Calatorind impreuna, antilopele se apara mai usor de pradatorii mari. Tatal-gnu isi apara familia cu mult curaj si devotament neezitand sa-si puna propria viata in pericol.
Este un animal inteligent, cauta mai intai sa tina piept dusmanului, scotand un fornait caracteristic pentru a-si speria adversarul. Daca isi da seama ca nu poate face fata, foloseste cealalta arma a sa, viteza in alergare. Vanatorii povestesc despre aceaste antilope ca, desi grav ranite, continua sa alerge pe distante mari pentru a se salva.
Reproducere Antilopa Gnu
Din cauza ca migreaza foarte mult antilopele gnu nu formeaza perechi permanente. Sezonul de imperechere incepe atunci cand masculii gnu stabilesc teritorii temporare si incep sa atraga femelele.
Aceste teritorii sunt de aproximativ 3000 m2 cu 300 de teritorii pe km patrat. Masculii apara aceste teritorii mici de alti masculi in timp ce incearca sa atraga femelele gata de imperechere cu mormaieli si semne distinctive.
Antilopele gnu se reproduc de obicei pana la sfarsitul sezonuli ploios, atunci cand animalele sunt in cea mai buna forma. Sezonul ploios apare de obicei intre lunile mai si iunie. Perioada de gestatie este de obicei de 23 de zile.
Poze Antilopa Gnu
Stiati ca ..
- Antilopa este cel mai rapid animal dupa ghepard
- Antilopa gnu migreaza pe distante foarte mari
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
At this time it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now.
(from what I’ve read) Is that wha you’re using on your
blog? https://evolution.org.ua/