Antilopa de padure

Antilopa de Padure

Origine

Antilopa de padure (Tragelaphus scriptus) din genul Tragelaphus, familia Bovidae si ordinul Artiodactyla. Dupa cum ii spune numele poate fi intalnita in padurile de toate tipurile din apropierea lacurilor sau a raurilor din Africa. Prefera atat regiunile de munte cat si cele de campie.

La munte urca pana la altitudini de 3000 – 4000 de metri. Este specia cea mai comuna din Africa.

Vietuieste aproape 40 de tari printre care Senegal, Etiopia, Camerun, Congo, Ghana, Nigeria, Somalia, Uganda, Rwanda, Kenia, Botswana si Angola.
Studiile au aratat ca antilopa de padure de munte este diferita ca antilopa de padure de campie. Este posibil ca in curand sa fie impartite in doua specii distincte.

Datorita corpului ingrijit si acoperit cu o blana colorata i se mai spune antilopa de padure colorata. Poate fi intalnita in literatura straina sau de specialitate si sub denumirile: The bushbuck sau Antilope harnache.

In momentul de fata nu este o specie ameninta cu disparitia, dar din cauza pierderii habitatului numarul populatiei este in scadere. Populatia de antilope de padure este estimata la 1.300.000 de exemplare. Este vanata pentru carne si sport.

Hrana Antilopa de padure

Se hraneste cu frunze, plante, muguri, ierburi si crengute fragede. Este un animal ierbivor.

Aspect Antilopa de padure

Are lungimea corpului de 1 – 1.5 metri, inaltimea la geaban 75-110 cm, si greutatea de 55-80 kg. Coarnele au lungimea de aproximativ 50cm, iar coada 20-30cm. Este una din cele mai mici specii de antilopa din Africa.

Femela este mai mica decat masculul. Blana are culoarea variabila, aceasta poate avea diferite nuante de culori: galben-maroniu, roscat-maroniu, cafeniu sau chiar negru.

Cele mai citite articole

Are diferite pete de culoare alba de diferite marimi in special in zona gatului si a cozii.

Pe corp se pot vedea dungi albe aleatorii. Urechile sunt lungi si partial acoperite cu par.

Botul este lung si nasul este negru. Membrele subtiri se termina cu copite, cele din fata sunt mai scurte decat cele din spate.

Comportament Antilopa de padure

Este un animal fara simt teritorial care prefera sa traiasca singur. Iese in cautare de hrana la primele ore ale diminetii, apoi prefera sa se ascunda in vegetatie cat mai deasa.

In caz de pericol fuge facand salturi de 5-6 metri ascunzandu-se in tufisurile dese din padure. Principacii dusmani sunt crocodilii, leii, leoparzii sau cainii salbatici.

Reproducere Antilopa de padure

Antilopa de padure se aduna in grupuri mici doar in perioada de reproducere. Daca hrana le permite femela poate da nastere de doua ori pe an. (la fiecare 6-7 luni)

Dupa perioada de imperechere urmeaza perioada de gestatie in urma careia femela da nastere la un singur pui pe care il alapteaza si il creste singura.

La nastere puiul se ridica si merge in scurt timp. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 11 luni.

Speranta de viata a antilopei de padure este de 12 ani.

Poze Antilopa de padure

Stiati ca ..

  • Este un animal solitar care poate fi intalnit de la nivelul marii pana la 4000 de metri.
  • I se mai spune antilopa de padure colorata.
  • Traieste in peste 40 de tari din Africa.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Cele mai citite articole