Soarece

Soarece

Cu cele 18 specii si subspecii din fauna noastra, soarecii alcatuiesc un grup de rozatoare bine reprezentat, raspindit pe intreg cuprinsul tarii, in cele mai diferite medii de viata.

Hrana Soarece

Se hraneste cu seminte de cereale si plante industriale,legume, fructe, tot felul de alimente gasite in locuinte, producind daune.

Comportament Soarece

Prezent in mod frecvent in Delta, pe ogoare, la marginea padurilor, prin tufisuri.

Isi sapa galerii pe sub radacinile arborilor, buturugi, tufe.Aspect Soarece

Soarecele de camp are corpul mai robust decat soarecele de casa,cu lungimea de 9-13 cm, coada este relativ scurta, avind doar 2,5 – 4,5 cm.

Cele mai citite articole

De asemenea, picioarele sint scurte, de numai 1.5 – 2 cm lungime.

Greutatea corpului este cuprinsa intre 16 si 62 g. Urechile sint parcase, mici si largi, cu o dunga de peri care coboara de pe crestet spre pavilion. Culoarea blanii este cafenie bruna pe partea dorsala si alba cenusie cu nuante galbui pe partea ventrala. Intre cele doua zone de culoare nu exista o delimitare clara.

Blana pare permanent zbirlita. La noi are o raspindire limitata, in nord-vestul Transilvaniei, traind in locuri umede si umbrite. Isi construieste un cuib ca un ghem, ascuns intr-un desis de ierburi. Galeria de acces la cuib, si cuibul, sint situate intotdeauna in locuri uscate.

Reproducere Soarece

Se reproduc tot anul, soricioaica avind 9-13 fatari cu cite 4-8 pui fiecare, deci este foarte prolific, pentru a compensa durata mica de viata, de circa un an. Este vinat de vulpe, dihor si pasarile rapitoare de noapte.

Poze Soarece

Stiati ca ..

  • Un soarece produce intre 40 si 100 de excremente in fiecare zi.
  • Soarecii si sobolanii isi petrec aproximativ o jumatate de ora pe zi rontaind obiecte.
  • Exista aspecte in care oamenii profita de pe urma rozatoarelor: acestea ucid unele insecte distrugatoare, printre care gandacii de bucatarie, sunt folositi in experimentele de laborator si sunt hrana pentru animalele salbatice, pentru pasari, sau chiar pentru om in cultura asiatica.
  • Un sarpe are nevoie de 17 zile pentru a digera un soarece, astfel incat numai dupa aceasta perioada sarpele poate manca din nou.
  • Soarecii se inmultesc atat de repede, incat 2 soareci ar putea avea un milion de descendenti intr-o luna.
  • Se crede ca exista aproximativ 300 de varietati de soareci de casa in Statele Unite.
  • Soarecii sunt animale feroce; pentru a se apara, ei ar ataca animale mult mai mari decat ei.
  • Incisivii unei rozatoare nu se opresc niciodata din crescut. De aceea, ele trebuie sa roada ceva in permanenta. Sobolanii pot roade chiar si betonul.

Bibliografie:

Cele mai citite articole