Hamster

Hamster

In 1930 profesorul de zoologie Aharoni a gasit in desertul sirian un cuib de hamsteri si a luat animalele acasa cu el. Asa a inceput totul, iar descendentii acelor animale au devenit foarte dragi iubitorilor de animale.

Hamsterii sunt rozatoare care fac parte din subfamilia Cricetinae. Subfamilia contine aproximativ 25 specii , clasificate in sase sau sapte genuri.

Este animalul de companie ideal daca doriti sa ocupe putin spatiu si sa nu aveti bataie de cap cu prea multi noi prieteni. Este un animal solitar, care prefera sa-si petreaca timpul singur, fara sa simta nevoia de companie.

De fapt, femela de hamster va ataca masculul daca nu se afla in perioada de imperechere. Hamsterul traieste aproximativ trei ani, ceea ce ar putea sa fie o piedica pentru cei care isi doresc un animal de companie cu o viata mai indelungata.
Exista mai multe specii de hamster : hamster auriu sau sirian, hamster rusesc, hamster chinezesc.

Hrana Hamster

Ai mare grija la regimul alimentar pe care i-l administrezi pentru ca poate avea tendinta spre ingrasare. Invata-l cu portiile mici de fructe si legume proaspete (pe care le-ai dat prin razatoare sau le-ai taiat marunt) pentru ca sunt foarte sanatoase si pline de vitamine.

Dintre legumele pe care poti sa i le administrezi se numara si morcovul, dovlecelul, salata, broccoli, patrunjelul, fasolea pastai si porumbul. Prefera banane, mere, nuci si caise. Ii poti oferi si carne de pui sau de curcan, pe care ai fiert-o si ai maruntit-o. In meniul sau ii mai poti introduce si oua fierte, branza, paine uscata si orez fiert.

Evita sa ii dai citrice, cum sunt lamaile, bogate in vitamina C si alte legume cu arome puternice, precum usturoiul si ceapa, pentru ca nu sunt sanatoase pentru aparatul sau digestiv.

Nu face mofturi la mancare, de aceea poti sa ii oferi si mancare speciala pentru hamsteri, pe care o gasesti in petshop-uri, dar, este de preferat sa ii oferi un meniu variat.

Daca intr-un interval de 24 de ore nu a mancat toata cantitatea de fructe si legume, este bine sa arunci aceste resturi, pentru a elibera cusca de microbi; mancarea solida din petshop-uri poate fi lasata in boluri mai multe zile pentru ca nu se altereaza.

Sa nu uiti de apa! Pentru ca este un animal care se deshidrateaza rapid, trebuie sa aiba mereu apa proaspata in cusca. Vara este de preferat sa ii schimbi apa de doua ori pe zi. Este foarte bine daca i-ai instala un picurator, pe care sa il agati de un perete al custii, din care hamsterul sa poata bea apa oricand doreste.

Ca sa determini cantitatea de mancare necesara hamsterului tau pentru o zi, umple bolul si urmareste-l cat mananca in ziua respectiva; de a doua zi vei pune in bol o cantitate de mancare echivalenta cu cea consumata in ziua precedenta.

Comportament Hamster

Hamsterii sunt adevarati genii in „stocare”: orice hrana gasita este adunata in falci si este carata in adapost. Acest comportament natural asigura supravietuirea hamsterilor in desert. Deoarece hamsteri au grija de propria lor igiena, rolul omului in aceasta privinta este foarte mic. Blana hamsterilor nu are nevoie de ingrijiri speciale, insa le place sa fie periati cu o perie fina.

Atentie: Hamsterii sunt animale de desert si de aceea nu trebuie niciodata spalati! Dintii lor cresc in permanenta, motiv pentru care trebuie sa aiba mereu la dispozitie ceva tare de ros. In cazuri extreme, veterinarul poate sa ii scurteze dintii. Cusca hamsterului va fi curatata numai seara, cand el va fi lasat liber.

Recipientele pentru apa si mancare se spala numai cu apa fierbinte. Partea de jos a custii trebuie curatata o data pe saptamana, cand este schimbat si asternutul. O data pe luna, intreaga cusca (inclusiv accesoriile) trebuie curatata cu apa fierbinte. Nu se folosesc agenti de curatare caustici.

Daca temperatura camerei in care sunt tinuti scade sub o anumita limita (cca. 20 de grade), hamsterii is incetinesc functiile vitale, devin aproape inactivi si respira foarte rar, cu alte cuvinte, „hiberneaza”. Acest comportament cat se poate de normal sperie in general stapanii, care sunt convinsi ca hamsterul este bolnav. Problema se rezolva foarte simplu, prin cresterea temperaturii mediului inconjurator.

Simptome care indica posibilitatea unei stari de boala: blana ciufulita sau murdara, stranuturi, respiratie suierata si/sau greoaie, pierderea poftei de mancare, tendinta de a se ascunde in locurile cele mai intunecoase si mai ferite ale custii, lipsa de activitate, apatie, caderea parului (boli de piele, paraziti), coada umeda, diaree.

Aspect Hamster

Cele mai citite articole

Hamsterii sunt animale nocturne si incep sa fie activi la inceputul serii, asa ca nu sunt cele mai potrivitte animale pentru copii. Trebuie invatati de mici cu atingerea stapanului, care trebuie sa-i mangaie usor cat mai des, altfel se sperie si musca. Pentru niste animale atat de mici au dinti puternici, iar muscatura este foarte dureroasa.

Cei mai multi dintre hamsterii sirieni au blana maro rosiatic, cu alb spre gri pe dedesubt. Printre alte culori ale firului de par putem aminti: nuantele scortisoarei, crem, nuante albicioase.

Specific varietatilor ce sunt crescute in casa este firul de par mai lung decat la celelalte tipuri.

Greutatea corpului poate ajunge pana la 95-150 grame in cazul femelelor si 85-130 in cazul masculilor.

Desi femelele pot fi pregatite pentru a se imperechea de la 2-3 luni, este bine ca ele sa implineasca varsta de 4-5 luni pentru a deveni mame. Mai devreme ele insele sunt niste pui, care inca trebuie sa se dezvolte. De asemenea s-a observat ca la femelele imperecheate inainte de aceasta varsta creste incidenta canibalismului fata de nou-nascuti.

Reproducere Hamster

Durata gestatiei este de 16 zile. Puii cantaresc la nastere 2-3 grame, nu au par si au pleoapele si urechile inchise. Este de preferat ca in prima saptamana dupa nastere, puiul si femela-mama sa nu fie deranjati.

Femelele e de dorit sa fie date din nou la monta abia dupa 4 luni de la intarcare. In aceasta perioada organismul are ragazul necesar sa se refaca. La varsta de 14 saptamani ele devin sterile. Astfel respectand varsta optima pentru prima imperechere, intervalul dintre sarcini si data la care devin sterile, ar trebuie sa aveti parte de doar 2-3 nasteri, ceea ce e bine si pentru femela si rezonabil pentru dumneavoastra cu gestionarea puilor.

Masculii sunt activi sexual de la varsta de 4-6 saptamani, dar e bine sa se astepte pana dupa ce implinesc 3 luni. Lasati impreuna hamsterii pitici se inmultesc incepand cu varsta de 2 luni.

Femela intra in calduri la fiecare 4 zile, moment in care are loc ovulatia si e apta pentru a se imperechea si procrea. In general acest fenomen se petrece seara, si dureaza intre 4 si 18 ore. Daca nimeriti aceasta fereastra, sunt sanse ridicate ca monta sa fie una de succes.

La finalul perioadei de calduri, daca nu a avut loc fecundatia, va secreta un lichid vascos, albicios, moment in care, daca initial nu ati calculat exact ziua cand are loc ovulatia, puteti aduna inca 3 zile si veti avea data urmatoarei perioade de calduri. Puteti verifica daca femela e apta de imperechere si daca atunci cand o mangaiati pe spate, inspre coada, se lasa jos si ridica codita.

Femela e gestanta daca peste 4 zile nu mai intra in calduri. Dupa 10 zile de gestatie deja abdomenul se va marii si mameloanele vor deveni proeminente. In functie de rasa, peste 16-30 zile va da nastere puilor.

In aceasta perioada femela e preferabil sa locuiasca singura, sa aiba parte de liniste si hrana consistenta. Cand se apropie momentul nasterii, femela va incepe sa-si amenajeze cuibul. Puteti sa o ajutati punandu-i la dispozitie fan, bucatele de hartie, vata pentru a avea materie prima din belsug.

In perioada premergatoare, mama va fi agitata si concentrata la maxim pe amenajarea cuibului. Puii se vor naste golasi, cu ochii inchisi, fiind mici si rozalii. Nu e recomandat sa atingeti puii, chiar daca sunt in afara cuibului, in urmatoarele 3 saptamani.

Altfel puteti risca sa nu mai fie primiti de mama sau chiar devorati de aceasta. Canibalismul apare, cum spuneam la mamele cu o varsta sub 4 luni, sau la cele in varsta, pentru a reduce numarul puilor din cuib.

Daca tatal locuieste cu nou-nascutii acesta va fi extrem de atent cu ei, ii va cara in cuib sau chiar ii va curata imediat dupa nastere. Poate contribui si la amenajarea cuibului si la ingrijirea lor.

Poze Hamster

Stiati ca ..

  • Denumirea de hamster provine din limba germana, cuvantul Hamstern care inseamna „a face provizii”
  • Hamsterii pot fi invatati sa vina cand isi aud numele.

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii