Varanul

Varanul dragonul de komodo

Origine

Varanii fac parte din familia Varanidae si sunt considerati, din punct de vedere anatomic, soparle superior dezvoltate. In randul soparlelor actuale nu au nici o ruda apropiata, acesti uriasi, care pot atinge 3 m, fiind considerati in popor balaurii zilelor noastre.

Varanii traiesc in regiunile tropicale ale emisferei rasaritene, in special in Asia de Sud, Australia si Oceania.

Dintre cele 45 de specii si subspecii cunoscute, trei se gasesc in Africa.

Varanii,sunt de asemenea cunoscuti si sub numele de Biawak, Goanna sau Dragoni de komodo.

Hrana Varan

Impresionabili prin dimensiune, forta si aspect, varanii de Komodo sunt animale carnivore, pradatoare. In pofida aspectului greoi, miscarile lor sunt foarte iuti si iscusite atunci cand vaneaza.

Se hranesc, in general, cu mamifere mici, pasari si serpi, dar sunt capabili sa ucida si animale de dimensiuni mai mari, cum ar fi porcii, caprioarele sau caprele. Prada este bine scuturata, apoi capul este strivit.

Ghearele lor ascutite, maxilarele bine dezvoltate si dintii lor puternici ii trasforma in pradatori excelenti, neavand nici un dusman natural. In cazul in care reuseste sa scape atacului unui varan de Komodo, prada este ucisa ulterior de infectiile cauzate de bacteriile continute in saliva acestei soparle.

Caracteristici Varan

Ceea ce ii diferentiaza pe varani de restul soparlelor este existenta unei diafragme si a anumitor particularitati in ceea ce priveste forma claviculei, a limbii si a dintilor.

Capul varanidelor este mai lung decat al majoritatii celorlalte soparle, gatul este bine diferentiat, corpul puternic, iar coada comprimata lateral este mai lunga decat restul corpului; membrele sunt foarte bine dezvoltate, avand cate cinci degete cu gheare puternice.

Dintii mari, ascutiti si putin indoiti sunt dispusi pe partea inferioara a falcilor. Ochii au culoarea cafeniu-inchis, iar limba bifurcata este galbuie deschis – daca o scoate mult in afara se pot remarca cele doua varfuri cornoase, lungi.

Cele mai citite articole

Toti varanii naparlesc des.

Cel mai mare dintre varani este Varanidae komodoensis – varanul urias sau varanul de Komodo, ultima denumire fiind preluata de la insula pe care traieste – Komodo – una dintre insulele Indoneziei, situate intre Flores si Sumbava. Uriasa reptila, pe care indigenii o mai numesc si biavak (care inseamna iguana) traieste, de asemenea, in Rintia, Padar si in vestul insulei Flores.

Fiind cea mai mare reptila cunoscuta pana in prezent, despre varanul de Komodo s-au vehiculat numeroase povesti; i s-au atribuit lungimi exagerate de 6-8 m (in realitate masculul poate ajunge la max. 3m, iar femela la mai putin de 2 m.), s-a afirmat ca pielea lor este impenetrabila la cele mai moderne arme de foc (au o piele foarte rezistenta, acoperita de numerosi solzi cenusii-negriciosi, extrem de tari, in urma osificarii pielii).

Aceste exagerari sunt cauzate, probabil, de faptul ca varanul de Komodo a devenit cunoscut zoologiei stiintifice abia in anul 1912, la fel ca okapi sau porcul de padure african – alte doua animale de dimensiuni mari, relativ recent descoperite de stiinta.

Este un animal terestru, diurn si termofil, care isi petrece noaptea intr-o groapa sapata de el. In prezent specia este protejata prin lege, acesta masura de protectie fiind motivata si de popularitatea varanilor ca atractie turistica.

Reproducere Varan

Varanii adultii sunt vanati de crocodili si pitoni, mai rar de leoparzi si vulturi.

Rata mortalitatii este foarte ridicata in randul puilor, acestia fiind urmariti de pesti pradatori, batlani, serpi si chiar adulti din propria lor specie.

Reproducerea acestei specii este un exemplu unic de reproducere ajutata de insecte: femela isi depune ouale intr-un musuroi activ de termite.

Termitele isi repara musuroiul, sigiland complet cavitatea respectiva, si construiesc astfel pentru oua un incubator sigur, care le ofera conditii constante de temperatura si umiditate.

Puii eclozeaza in anul urmator si evadeaza din musuroi cand ploile au inmuiat deja suficient de bine exteriorul uscat de soare al musuroiului de termite.

Poze Varan

Stiati ca ..
  • Varanii naparlesc des

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole