Origine
Cele mai aproape rude ale sale sunt ihtiozaurii si pterozaurii, animale care au trait in Mezozoic, inaintea marilor dinozauri.
Acum, aceasta specie, din ordinul Sfenodontia, este singura care a supravietuit schimbarilor produse de impactul cu meteoritul responsabil pentru disparitia dinozaurilor.
Dupa 230 de milioane de ani de vanat insecte in padure, micul animal are probleme.
Biologii din Noua Zeelanda se tem ca, in curand, nu vor mai exista femele care sa asigure perpetuarea speciei.
Tuatara nu este un animal foarte activ in timpul zilei si pe buna dreptate, avand in vedere ca un exemplar poate atinge 100 de ani, nu are de ce sa se grabeasca.
Hrana Tuatara
Noaptea, in schimb, tuatara devin activi, fiind vanatori nocturni mereu in cautare de greieri si alte insecte.
Cand imbatranesc, dintii lor se tocesc, iar animalele incep sa prefere hrana mai moale precum viermii si limacsii.
Caracteristici Tuatara
Ca majoritatea reptilelor tuatara este ectoterm, ceea ce inseamna ca temperatura corpului depinde de cea de afara, neputand sa isi genereze singuri caldura.
Cele mai citite articole
Cu toate acestea, animalul nu are nevoie de un mediu foarte cald pentru a deveni activ, temperatura optima a corpului fiind cuprinsa intre 16 si 21 de grade Celsius, mai scazuta decat a celorlalte reptile.
Un exemplar de tuatara poate ramane activ chiar si la 7 grade Celsius, pentru a vana in timpul noptii, atunci cand alte reptile sunt in repaus, dar nu se pot lupta cu sobolani sau caini, motiv pentru care ei nu mai traiesc pe continent, migrand pe o insula unde sunt protejati prin lege, dar unde se pare ca nu le merge foarte bine.
Desi asemanatoare cu o soparla, tuatara are o conformatie anatomica unica a ochilor si maxilarelor, ce o diferentiaza de alta reptile. De asemenea poate trai si la temperaturi de sub 4 grade Celsius, o raritate in clasa reptilelor.
Reproducere Tuatara
Sunt foarte sensibili la temperatura atunci cand vine vorba de sex, caci genul puiului depinde de temperatura oului.
La peste 22 de grade Celsius este foarte probabil ca puiul sa iasa mascul, pe cand la temperaturi mai scazute, sansele sunt mai mari ca puiul sa fie fata. Asa se face ca acum, cand vremea este calduroasa, toti puii sunt masculi.
Daca animalele ar avea loc si ar putea migra spre altitudini mai mari si mai racoroase ele ar putea face fata incalzirii climatice, doar ca, acum, ele sunt blocate intr-un spatiu limitat. Ca urmare a acestui fenomen, specialistii estimeaza ca pana in 1085 nu va mai exista niciun exemplar de tuatara femela.
Pentru a impiedica extinctia speciei, autoritatile din Noua Zeelanda au transportat de curand 222 de exemplare de tuatara spre o zona cu temperaturi mai scazute, unde exista sanse ca viitorii pui sa fie femele.
De asemenea, ei isi etaleaza crestele dorsale si executa un dans in jurul femelei pentru a o cuceri. Pentru ca nu are penis, atunci cand femela ii permite, masculul executa o actiune de frecare pentru fecundare.
Exemplarele de tuatara ating maturitatea sexuala in 10-20 de ani, iar cand vine perioada imperecherii, pielea masculilor se inchide la culoare. Un mascul numit Henry, nou rezident al Southland Museum din Invercargill, Noua Zeelanda, a devenit pentru prima data tata la 111 ani. El si partenera sa, Mildred, in varsta de 70 de ani au adus pe lume 11 pui.
Poze Tuatara
Stiati ca ..
- Tuatara este o specie rara de reptile, regasita doar in noua Zeelanda.
- Creierul reptilelor reprezinta doar 1% din masa corporala.