Soparla curcubeu

Soparla Curcubeu

Origine

Soparla curcubeu (Agama agama) traieste in copaci, pe stanci, terenuri stancoase, in savanele si stepele din Africa Centrala si de Sud, in Sahara, in Madagascar, in Senegal, Nigeria, Camerun, Sudan, Congo, Angola si Tanzania.

Soparla curcubeu face parte din ordinul Squamata, familia Agamidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Este cunoscuta si ca Agama comuna sau Agama cu capul rosu.

Hrana Soparla curcubeu

Hrana lor este alcatuita in special din paianjeni, insecte, nevertebrate, mici reptile si mamifere, iar in anumite cazuri completata de plante.

Dieta acestor soparle este foarte variata, ele nefiind pretentioase mananca tot ce prind si pot inghiti.

Caracteristici Soparla curcubeu

Soparla curcubeu se remarca prin faptul ca isi schimba culoarea in timpul zilei la lumina soarelui si in perioada de imperechere. Are corpul acoperit cu solzi, care in zona gatului si partile laterale ale capului sunt sub forma unor formatiuni spinoase.

Noaptea are o nuanta gri-cenusie sau maronie uniforma, iar ziua capul devine de un rosu-portocaliu, iar corpul albastru-stralucitor. In sezonul de imperechere coloritul masculilor este mai accentuat, iar femelele au partile laterale galbene cu pete portocalii si puncte turcoaz.

Ochii sunt acoperiti si protejati cu o coaja transparenta – care apare la soparlele gecko si unele specii de serpi.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 30-40 cm, masculii fiind intotdeauna mai mari decat femelele. Coada are lungimea de aproximativ 26 cm.

Cele mai citite articole

Aceste soparle traiesc in colonii alcatuite din cel mult 25 de exemplare, sunt docile, obisnuite sa traiasca in apropierea oamenilor, doar in perioada de imperechere masculii devin teritoriali si agresivi in dorinta lor de a impresiona femelele.

Fiecare grup este condus de un mascul dominant. In momentul in care masculii tineri ajung la maturitatea sexuala sunt alungati de masculul dominant si astfel nevoiti sa-si gasesca un alt teritoriul.

In timpul luptelor dintre masculi corpul lor se coloreaza in maroniu cu numeroase pete albe, scot sunete ciudate ca niste suieraturi si se lovesc reciproc cu coada.

Sunt active mai ales in timpul zilei, cand masculii se urca pe stancile inalte pentru a supraveghea imprejurimile, iar noaptea stau ascunse in gropi, pe sub vegetatia de pe sol si in arbusti.

Subspecii:

Agama agama africana
Agama agama boensis
Agama agama dodomae
Agama agama lionotus
Agama agama smithi
si altele..

Reproducere Soparla curcubeu

Perioada de imperechere corespunde cu sezonul ploilor.

Dupa o perioada de 10 zile, femela depune un numar de 3-8 oua intr-un cuib aranjat intre pietrele si plantele de pe sol.

Dupa o perioada de 14-21 de zile ouale eclozeaza si apar puii.

Speranta de viata la soparla curcubeu este de aproximativ 10-20 de ani.

Poze Soparla curcubeu

Stiati ca ..
  • Se remarca prin faptul ca isi schimba culoarea in timpul zilei la lumina soarelui ?

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole