Soparla cu limba albastra

Soparla cu limba albastra

Origine

Traieste in padure, pasuni si zone semi-aride in Australia. Poate fi intalnit cu denumirile straine: blue tongue lizard sau Eastern Blue-tongued Lizard

Hrana Soparla cu limba albastra

Surprinzator, acest animal este capabil de miscari rapide pe distante mici, permitandu-i sa prinda si sa-si manance prada.

Caracteristici Soparla cu limba albastra

Soparla si-a luat numele de la limba sa deschisa la culoare. Cand ataca sau ameninta, soparla extinde sau isi desfasoara limba, care este la fel de larga precum capul.

Culoarea albastru deschis a limbii serveste pentru a speria si descuraja atacatorii sau pradatorii.

Aparitia acestui animal il face de asemenea unic. Are un bot mediu de o lungime de 12 inci, plus inca 8 inci coada. Corpul sau este cilindric si robust, in timp ce picioarele sunt relativ de scurte. Spatele reptilei este marcat cu dungi inchise.

Datorita marimii mari a corpului si a picioarelor scurte, nu se ridica sa mearga. In loc, aluneca pe pantece ca sa se miste.

Se apara intinzandu-se si incepand sa suiere foarte tare. Cativa cercetatori cred ca incearca sa imite vipera veninoasa, Acanthophis antarcticus, care nu are nimic in comun cu aceste soparle. Ambele animale au aceeasi culoare si marime, iar picioarele scurte pot face ca soparla sa fie confundata cu o vipera.

Soparla nu este deloc periculoasa, si devine linistita in captivitate. Va invata sa ia mancare dein mana ta, si chiar va veni in fata vasului in care este tinuta cand te apropii.

In captivitate

Cele mai citite articole

Pentru cresterea in captivitate o scoarta de copac, pietris de acvariu, ziar sau o bucata de covor i se va potrivi destul de bine. Datorita marimii sale mari, se recomanda un terariu de 40 galoane. Se pot adauga cateva locuri de ascuns, o piatra mare ca sa se catare, un bol de marime medie de apa si astfel ii vei creea un mediu bun.

Temperatura generala a vasului ar trebui mentinuta intre 75 si 85 grade Fahrenheit. Foloseste un bec rosu de 75 watt la unul din capetele vasului pentru a mentine aceasta temperatura si pentru a asigua o zona calda.

Lasati o lumina fluorescenta peste vas pentru 10-12 ore pe zi. Mancarea soparlei ar trebui sa aiba vitamine pentru a asigura nivelele potrivite de calciu si vitamina D3.

Oferiti soparlei mancare variata, incluzand greieri, soricei, salata verde, melci, branza, manacre de caine, dovlecei la gratar, capsuni, brocoli si pepene galben. Pentru a suplini o dieta echilibrata, variaza dieta soparlei cat de mult posibil. Ar trebui oferita mancare proaspata de 3-4 ori pe saptamana.

Unghiile soparlei pot fi destul de ascutite, si daca vrei sa le tai, fa-o cu atentie.

Desi poate apuca cu coada, aceasta se poate rupe. Niciodata sa nu apuci soparla de coada; tine soparla bine pentru a preveni caderile si ruperea cozii inutila.

Din cauza ca Australia nu permite exportul de animale native, soparla cu limba albastra este destul de scumpa.

Reproducere Soparla cu limba albastra

Da nastere la puii vii intre 6 si 20. De mentionat ca 20 este un record. Puii isi consuma placenta imediat dupa nastere. Acestia seamana cu adultii inca de mici.

Soparla cu limba albastra traieste 30 de ani in captivitate.

Poze Soparla cu limba albastra

Stiati ca ..
  • Desi nu se ridica aproape deloc de la pamanat se misca foarte repede pe distante scurte ?
  • Poate da nastere pana la 20 de pui

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole