Soparla Armadillo

Soparla Armadillo

Origine

Soparla Armadillo (Cordylus cataphractus) este un animal endemic la zonele desertice din Africa de Sud.

Este cunoscuta sub denumirile: typical girdled lizard, armadillo lizard, golden armadillo lizard sau armadillo spiny-tailed lizard.

Populatia salbatica este amenintata datorita capturarii din mediul natural spre a fi pusa la vanzare. Daca vreti vreodata sa achizitionati un astfel de animal superb asigurati-va ca este nascut in captivitate.

Comportamentul lui este posibil sa fi inspirat celebrul mit „Ouroboros” in care personajul este in forma de cerc.

Hrana Soparla Armadillo

Se hraneste cu nevertebrate precum insecte sau paianjeni. In salbaticie prada cea mai des capturata sunt termitele.

Este un animal diurn.

Caracteristici Soparla Armadillo

Culoarea soparlei poate varia de la maro deschis pana la maro incihs, in functie de subspecie. Burta este galbena cu colorit negru.

Lungimea variaza intre 16 si 21 cm. Adultii au o forta atat de mare in maxilare incat isi pot rupe falcile. Greutatea variaza intre 4 si 8 kg. Picioarele din spate sunt ceva mai scurte decat cele din fata.

Cele mai citite articole

Capul, corpul si chiar si coada sunt destul de turtite. Animalul profita de acest avantaj pentru a se ascunde la nevoie de pradatori intre pietre.

Cand se sperie sau este amenintat se face ca un ghem pentru a speria pradatorii. Isi ia coada in gura si se rostogoleste. In felul acesta este protejat de solzii tari si tepii de pe corp si isi protejeaza partea cea mai vulnerabila: burta.

Desi in general este un animal care se misca incet, cand se simte amenintat fuge cat poate de repede pentru a se adaposti.

Poate fi gasit si comercializat in magazinele de specialitate si inmultit cu usurinta in captivitate.

Reproducere Soparla Armadillo

Armadillo naste la sfarsitul verii. Femela da nastere la 1-2 pui. Puii sunt nascuti vii. Soparlele Armadillo vietuiesc in grupuri familiale, iar majoritatea tinerilor vor avea „casa” in aceeasi stanca.

Cum „armura” ii protejeaza impotriva majoritatii pasarilor, mamiferelor si chiar a altor reptile, omul este principala amenintare a aceste minunate reptile.

Desi trebuie sa fie atenta pentru ca in ciuda dimensiunilor sale micute are destui dusmani, inca nu este o specie pe cale de disparitie.

Poze Soparla Armadillo

Stiati ca ..

  • Isi poate lua coada in gura rostogolindu-se pentru a scapa de pradatori ?
  • Hrana soparlei consta, in principal, in diferite varietati de termite ?

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii)

Bibliografie:

Cele mai citite articole