Soparla Anolis

Soparla Anolis Verde

Origine

Anolisul verde sau Anolis Carolensis, uneori cunoscut sub denumirea de Anolis de Bahamas sau Anolis cu gatul rosu (cu referire la gusa rosie sau roz, prezenta la toate exemplarele masculine din specia Anolis) este cel mai des intalnit.

Supranumit „cameleonul american” (desi nu este inrudit cu cameleonul) anolisul verde isi poate schimba coloritul, variind de la verde pana la maro si gri. Se intalneste si o varietate albastra.

Anolisul este o specie de soparle ce apartine familiei Polychrotidae. insumand aproximativ 400 de specii, Anolisul reprezinta una dintre cele mai raspandite specii amniotice. Anolisul verde(Anolis carolinesis) a devenit prima reptila la care i-a fost segmentat genomul.

Soparlele anolis sunt cel mai bun exemplu de radiatie adaptativa si evolutie convergenta. Populatiile de soparle de pe insulele izolate tind sa ocupe medii noi de viata de obicei in vegetatiile forestiere(precum coroanele copacilor, trunchi sau scorburi).

Aceste divergente de habitat sunt provocate de schimbari morfologice. in plus, aceste obiceiuri se repeta pe numeroase insule, impreuna cu animale din habitate similare care converg la forme morfologice diverse.

Aceasta demonstreaza ca radiatia adaptativa poate fi prevazuta bazandu-ne dupa habitatul intalnit, iar introducerile experimentale in insulele lipsite de soparle au demonstrat ca evolutia Anolisului poate fi prevazuta.

Anolisul verde din sudul Statelor Unite ale Americii este o soparla mica, capabila de mai multe lucruri: poate sa prinda o musca, sa se lupte cu rivalii, sa se adaposteasca, sa se imperecheze sau sa depuna oua.

Toate aceste activitati sunt folositoare pentru animal, daca el stie sa-si stabileasca prioritatile corect.

Hrana Soparla Anolis

Ca orice soparla din dieta unui anolis nu lipsesc insectele si uneori unele plante.

Caracteristici Soparla Anolis

Are corpul si botul alungite, coada lunga. Se distinge prin gusa extensibila de culoare roz (mult mai pronuntata si mai des folosita la masculi).

Creste pana la 15-25cm si traieste 5-10 ani.

Daca vreti sa cresteti una intr-un terariu trebuie sa stiti ca este un animal dificil, nu trebuie manipulata des, si nu este recomandata pentru incepatori.

Este posibil sa nu se adapteze la viata in captivitate.

Reproducere Soparla Anolis

Pe timpul verii in Carolina de Sud, femelele mature sexual intalnesc masculi maturi sexual. De obicei, masculul raspunde cu o etalare de curtare, in care isi etaleaza barbia si isi misc capul in sus si in jos deasupra femelei, pe care o atinge cu barbia.

Cele mai citite articole

Daca femela nu fuge, masculul o va musca de ceafa, dupa care isi arcuieste corpul astfel incat sa-si introduca unul din cele doua hemipenisuri in cloaca acesteia. insa, femelele ignora adeseori invitatia masculului.

Fiecare acuplare necesita intre 5 si 20 minute, timp in care femela nu mai poate sa faca nimic altceva. Femelele evita acuplarile inutile, ele se acupleaza doar atunci cand ouale sunt mature, gata pentru a fi fertilizate.

Anolisul verde, la fel ca si limaxul de mare, are mecanisme care monitorizeaza maturizarea oualelor si folosesc aceasta informatie pentru a-si regla prioritatile comportamentale. La anolis, un singur ou se maturizeaza odata (intr-o perioada de 10-14 zile).

Cand oul este matur, iar femeia este pe cale de a ovula, ea va deveni receptiva; imediat dupa acuplare, femela devine din nou nereceptiva pentru o saptamana sau doua, timp in care se dezvolta noul ou.

Cine regleaza ciclul reproductiv la femela de anolis? Cum stie cand sa raspunda la avansurile masculului si cand sa nu raspunda? Mecanismele de reglare care controleaza receptivitatea sunt complexe; dar, la fel ca si la limaxul de mare, interactiunile hormoni-sistem nervos joaca un rol important.

Cand un ou se maturizeaza, celule din ovar comunica hormonal cu creierul, eliberand in fluxul sanguin doi hormoni sexuali(estrodiolul si progesteronul).

Cand acesti doi hormoni ajung la celulele tinta din creier, vor determina eliberarea altor hormoni ai glandei pituitare.

Acestia ajung inapoi la ovare, unde vor ajuta la mentinerea schemei de productie a estrogenului si progesteronului.

Acest feed-back ajuta eventual la inhibarea acelor neuroni din creier, care reactioneaza la stimulii sexuali ai masculului.

Precis nu se stie, insa la sobolanul alb, estrogenul activeaza neuronii hipotalamici, unde se leaga molecule receptoare in nucleul celular.

Acest lucru modifica productia de proteine in celulele tinta, ceea ce determina modificarea proprietatilor electrice ale celulei, iar in final modifica receptivitatea la stimuli(capacitatea de a raspunde la stimuli).

Daca si la Anolis se petrece ceva asemanator in momentul ovulatiei, hormonii modifica receptivitatea unei parti a creierului femelei, determinand-o sa-si arcuiasca ceafa cand vede gusa etalata a masculului.

Se poate dovedi experimental importanta hormonilor(estrogen si progesteron) in controlul receptivitatii femelelor, prin ovarectomizare.

Aceste femele nu vor mai raspunde niciodata sexual la curtarea masculilor, doar daca primeste injectii cu acei hormoni(o doza de estradiol, urmata de 24 de ore de o doza de progesteron).

Aproape toate femelele injectate vor fi gata de acuplare, in ciuda lipsei oualelor maturizate.

Poze Soparla Anolis

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole