Vipera

Vipera sarpe

Origine

Viperele sunt serpi veninosi care fac parte din familia Viperidae. Familia cuprinde circa 80 de specii raspandite in zonele tropicale si subtropicale din Africa.

Specia „vipera berus” este raspandita in nord, din scandinavia pana la cercul polar. Cele mai multe se intalnesc in Africa (fara Madagascar), Asia si Europa.

Viperele provin probabil din Africa de unde s-au raspandit adaptandu-se la conditiile climatice.

Hrana Vipera

Hrana lor consta in special din mamifere mici, care sunt omorate de veninul injectat prin muscatura viperei.

Veninul de vipera este hemotoxic distrugand hematiile si tesuturile cu care vine in contact, avand totodata o actiune anticoagulanta.

Printr-o actiune neurotoxica poate produce paraziti.

Cateva specii s-au specializat pe vanatul pasarilor. Speciile mai mari vaneaza animale mai mari, ca de exemplu: porci, maimute, lilieci, si antilope pitice.

Caracteristici Vipera

In general corpul viperelor are o lungime cuprinsa intre 20cm pana la 2m. Corpul sarpelui este mai lat, pe spate avand frecvent un semn care seamana cu litera V de forma triunghiulara.

Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase. Veninul este produs de o glanda, otrava fiind injectata victimei prin doi dinti lungi situati pe maxilarul superior.

Aproape toate speciile sunt adaptate si traiesc pe sol, mai putin speciile Atheris din Africa, ele duc o viata arboricola.

Din speciile care traiesc pe sol pot fi amintite Bitis peringueyi (vipera cu corn)care se deplaseaza lateral pe nisip sau vipera Adenorhinos care se deplaseaza prin miscari de alunecare.

Cele mai citite articole

Viperele sunt in general active ziua si in amurg, cu exceptia celor din regiunile calde tropicale, care sunt active noaptea. Speciile care traiesc in regiunile cu clima temperata cad iarna intr-o stare de amortire numita hibernare.

Vipera berus este o specie sperioasa, in caz de pericol cauta sa se ascunda sau sa fuga. Numai in cazul in care se simte direct amenintata sau este luata in mana musca. Doza letala minima la o inoculare subcutana este de 6,45mg/km masa corporala.

Asta inseamna ca la un om de 75kg doza letala ar fi 484 mg, ceea ce ar insemna sa fie muscat de cel putin 5 vipere. Cu toate ca muscatura viperei berus este de 2-3 ori mai periculoasa ca a sarpelui cu clopotei nu este atat de periculoasa din cauza depozitului mic de venin.

Muscatura ei poate deveni grava pentru copii sau persoanele in varsta. Simtomele se prezinta prin dureri, locul unde s-a produs muscatura se va invinetii, apar semne de asfixiere si insuficienta cardiaca, uneori paralizii.

 

Click aici pentru mai multe specii de vipere

 

Reproducere Vipera

Perioada de reproducere are loc primavara in aprilie – mai, avand loc lupte intre masculi. Vipera berus este ovovivipar, adica cloceste ouale in corp, si puii eclozati vor parasi corpul mamei in lunile august – octombrie.

Prima naparlire are loc la scurt timp dupa nastere, dupa care serpii devin acivi. Viperele sunt apte de reproducere la varsta de 3-4 ani.

Dusmanii lor naturali sunt pasarile rapitoare, mistretul, jderii, bursucii, nevastuicile, vulpile, pisica de casa si unele reptile.

Poze Vipera

Stiati ca ..

  • Viperele nu musca decat daca sunt agresate.
  • Vipera africana poate atinge 1,8 m lungime. Este cea mai mare dintre vipere.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii