Sarpele Taipan

Taipan sarpe

Origine

Sarele Taipan (cu denumirea stiintifica: Oxyuranus microlepidotus) este nativ in Australia si este cel mai veninos sarpe de pe glob. Poate fi gasit la nord de lacul Eyre si la vest de paraul Murray, darling river si raul Murrumbridgee.

Face parte din familia Elapidae si in ciuda faptului ca detine cel mai puternic venin de pe tera este foarte timid si daca se poate prefera sa plece decat sa se lupte cand se simte amenintat.

La fiecare muscatura un adult injecteaza 110 mg de venin. Doza letala pentru un soarece este 2 micrograme (ppb) toxina pura si 30 micro grame toxina mixta.

Veninul taipanului este de 200 pana la 400 de ori mai puternic decat al unui sarpe cu clopotei si de 50 de ori mai puternic decat al unei cobre. Acest venin este atat de neurotoxic incat omoara un om adult in 40 de minute.

Hrana Sarpe Taipan

Dieta taipanului consta din sobolani, soparle, mamifere mici, s.a. Taipanul inghite prada intreaga cu, si anume, capul inainte, dupa ce aceasta este complet moarta. Adultii care vaneaza prada mai mare nu au nevoie sa injecteze tot veninul disponibil la o muscatura.

In momentul muscaturii veninul din glanda iese prin colti in victima. Prada eliberata incearca sa se salveze, nestiind ca va muri, iar sarpele o urmeaza dupa miros pana aceasta cade si cedeaza veninului.

Serpisorii mai mici dupa ce musca tin prada pana aceasta poate fi inghitita. Capacitatea de a inghiti animale mari ii da sarpelui energie si este satul pe perioade mari astfel incat acesta nu are nevoie decat de cateva mese in fiecare an.

Caracteristici Sarpe Taipan

Taipanul variaza de la o nuanta de maro inchis la maroniu-verde ca maslina in functie de sezon, dar poate avea si nuante de gri. Gatul si capul, care este rotund, sunt ceva mai inchise decat corpul.

Ochiul este mediu, cu irisul maro si ca restu serpilor are maxilarul flexibil. Taipanii tind sa se adapteze la mediu schimband culoarea pielii permanent.

Cele mai citite articole

In timpul verii sunt mai deschisi la culoare, iar iarna culoarea lor este mai inchisa. Aceasta schimbare sezoniera de culoare le permite sa absoarba mai multa lumina in lunile mai reci.

Reproducere Sarpe Taipan

Femela taipan da nastere la 12 pana la 20 de oua. Ouale sunt de obicei depuse in vizuini abandonate de animale sau in gropi putin adanci. Rata de reproducere depinde in mare parte de dieta lor. Daca hrana este putina, atunci sarpele se va reproduce mai rar.

Imperecherea are loc primavara din august pana in decembrie. Masculii se angajeaza in lupte, iar acestea pot dura ore in sir pana cand masculul dominant mai puternic castiga in cele din urma dreptul de a se imperechea cu femela.

In cazul in care femela este receptiva acesta isi freaca partea inferioara de corpul ei. Masculii au doua orcane de imperechere, dar folosesc numai una pentru imperechere. Imperecherea poate dura mai multe ore si in timpul sezonului o femela se poate imperechea cu mai multi masculi.

Dupa doua luni de la imperechere femela depune in medie 16 oua. Ouale de taipan sunt in general cu forma alungita si coaja tare. De obicei reproducerea se repeta in fiecare an.

Dupa depunerea oualelor femela pleaca si peste aproximativ doua luni are loc incubatia. In conditii favorabile serpisorii cresc foarte repede.

Masculii si femelele cresc aproximativ la fel. Masculii ating maturitatea sexuala dupa 16 luni, iar femelele dupa 28. In captivitate traiesc 10-15 ani. La o gradina zoologica din Australia un taipan a trait pana la 20 de ani.

Poze Sarpe Taipan

Stiati ca ..

  • Sarpele Taipan este considerat a fi cel mai veninos sarpe de pe Pamant. O muscatura a sarpelui Inland Taipan contine suficient venin( cam 110 miligrame), venin care poate ucide 100 de oameni.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole