Sarpele Coral

Sarpele Coral

Origine

Serpii corali fac parte dintr-un grup mare car poate fi impartit in doua grupuri distincte: Coralii din lumea veche si Coralii din lumea noua.

Exista 11 specii de corali din lumea veche si peste 65 de specii din lumea noua care se impart in trei genuri (Leptomicrurus, Micruroides si Micrurus).

Sunt evidentiati prin inelele de culori rosu, galben, aln si negru. Mi multe specii au o coloratie similara. Pentru a distinge serpii veninosi de cei neveninosi oamenii din zonele unde sunt intalniti acesti serpi (ex: America de Nord) au scos o rima:

Red on yellow, kill a fellow
Red on black, friend of jack

Rosu cu galben moare un prieten
Rosu cu negru cu Jack e prieten

Aceasta mica poezioara este valabila doar pentru serpii din America de Nord(Texas, Arizona si sudul Statelor Unite). Serpii corali din alte parti ale globului au inele de culori diferite sau chiar culori diferite.

Hrana Sarpe Coral

Comportamentul alimentar al serpilor in general este de mare interes datorita caracteristicilor unice ale acestora. Aceste caracteristici unice sunt datorate in principal formei corpului, forma alungita, care ii da posibilitatea sarpelui sa captureze si sa inghita prada.

Lipsa membrelor a dus la evolutia si adaptarea lui la ce este in ziua de astazi. Toate speciile de serpi sunt carnivori si isi inghit prada intreaga. Serpii coral mananca soparle, soareci, pasari, alti serpi mai mici.

Exista doua metode prin care sarpele isi captureaza prada. Prin vanatoare activa sau ambuscada (asteptand prada sa se apropie si apoi sare asupra ei). Coralii prefera sa astepte. Datorita ca nu se deplaseaza foarte mult acestia nu folosesc multa energie, deci nu au nevoie de hrana des, astfel isi reduc sansele sa fie vazuti de alti pradatori.

Dupa ce musca prada acesta asteapta ca veninul sa isi faca efectul. Durata pana acesta va actiona in totalitate variaza in functie de dimensiunea animalului muscat, cantitatea de venin injectata, si acuratetea muscaturii. Pe langa imobilizare, veninul are rol si in digestie.

Animalele mici sunt inghitite fara prea mari probleme. Nu conteaza daca sunt inghitite cu capul inainte sau de la mijloc.

Daca prada este mare ea va fi inghitita intotdeauna cu capul inainte, deoarece pozitia membrelor face ca animalul inghitit sa alunele mai usor asa.

Oamenii sau alte animale daca incearca sa inghita similar se ineaca si pot sa moara. Sarpele are un glotei (deschizatura a laringelui care il ajuta sa respire in timp ce inghite), ii permite sa inghita prada intr-un timp mai indelungat de cateva secunde (poate sa dureze si jumatate de ora in functie de marime, specie, etc).

In afara de venin care ajuta sarpele de la prima muscatura si saliva joaca un rol important in digestie; aceasta contine enzime digestive puternice. Exista cativa factori care afecteaza digestia. Unul din acesti factori este temperatura.

Dimensiunea pradei este variabila, de asemenea. Serpii incearca sa-si creasca temperatura dupa ce se hranesc pentru a favoriza digestia. De obicei este nevoie de cateva zile pentru ca digestia sa fie completa.

Daca acest lucru nu se intampla, indiferent de motiv, Atunci sarpele va regurgita hrana.

Caracteristici Sarpe Coral

Cele mai multe specii de corali sunt de marime medie. Cele din america de Nord ating lungimea de 1m, dar sunt exemplare si de 3m. Au fost raportate si cateva exemplare ceva mai lungi insa acest lucru este rar.

Exista si specii care s-au adaptat mediului acvatic. Coada loc s-a aplatizat si actioneaza ca o inotatoare. Aceste specii sunt in intregime acvatice. Serpii coral se feresc sa fie vazuti.

Isi petrec majoritatea timpului ascunsi in pamant sau pe sub frunzele din padurea tropicala. Ies la suprafata mai des in timpul perioadei de reproducere si dupa ploaie. Nu sunt agresivi sau predispusi sa muste de unde rezulta ca o proportie de mai putin de un procent este raportata anual.

Cele mai multe muscaturi ale sarpelui coral sunt considerate in legitima aparare, de obicei se intampla in jurul caselor cand oamenii ies la gradinarit.

Subspecii:

Sarpele Coral Beddome – Calliophis beddomei
Sarpele Coral Bibron – Calliophis bibroni
Sarpele Coral Albastru Malayesian – Calliophis bivirgatus
Sarpele Coral Castoe – Calliophis castoe
Sarpele Coral cu pete – Calliophis gracilis
Sarpele Coral cu burta rosie – Calliophis haematoetron
Sarpele Coral dungat Malayesian – Calliophis intestinalis
Sarpele Coral cu ochelari – Calliophis maculiceps
Sarpele Coral indian – Calliophis melanurus
Sarpele Coral negru – Calliophis nigrescens

Reproducere Sarpe Coral

De obicei sunt animale soitare, practic surzi, cu vedere slaba si fara voce, de aceea gasirea unui partener nu este intotdeauna usor.

Pentru ca pertenerii sa se gaseasca mai usor glandele anale ale femelei secreta un miros, in perioada de imperechere, miros urmat de masculi.

Perioada de gestatie difera in functie de conditii, in special de temperatura. Ouale sunt depuse intr-o gaura putin adanca acoperite cu unu strat subtire de pamant. Unii serpi isi depun ouale dupa pietre sau in busteni de copac goi.

Scopul este de a adaposti ouale intr-un loc in care sa nu fie prea cald pe timp de ziua si nici prea rece pe timp de noapte. Femela nu are grija de oua ca alte animale.

Fiecare ou are toate elementele nutritive si indeplineste toate conditiile pentru dezvoltarea deplina a puilor.

Ouale de serpi contin cantitati mari de galbenus. Acest galbenus contine cantitati mari de grasimi si glucide pentru dezvoltarea embrionului.

Poze Sarpe Coral

Stiati ca ..

  • Coloritul sarpelui coral este mimat de o alta specie de serpi.
  • Este un animal solitar, surd, cu vedere slaba si fara voce.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii