Salamandre

Toate speciile de salamandre din lume

Ce este o salamandra ? Sunt peste 500 de amfibieni clasificati drept salamandre. O salamandra este asemanatoare ca forma si marime cu o soparla. Aceasta are botul mai scurt si este colorata mai intens.

Salamandrele mature, de obicei, au corpul tetrapod cu trunchi cilindric și coadă lungă. Dimensiunile salamandrelor variază între 2,7 cm, inclusiv coada, până la salamandra uriașă chinezească, care ajunge până la 1,8 m și cântărește 65 de kg. Totuși, majoritatea au lungimea între 10 cm si 22 cm.

Respirația diferă în rândul salamandrelor. Speciile care nu dispun de plămâni respiră prin branhii.
Pielea salamandrelor secretă mucus, care ajută la menținerea umidității pe uscat și la echilibrul nivelului de săruri, in apa.

De asemenea, servește ca lubrifiant la înot. Salamandrele mai secretă substanțe toxice, iar, în cazul unor specii, și feromoni prin glandele din pielea lor. Salamandrele năpârlesc periodic, lăsându-și stratul exterior al pielii (epiderma) pe măsură ce cresc.

Unele salamandre folosesc autonomia caudală drept tactică de apărare. Vertebrele cozii sunt fragile, și de aceea coada se rupe când este apucată de un prădător. Coada ruptă se mai răsucește o perioadă scurt, timp în care salamandra fie fuge, fie stă nemișcată, pentru a nu fi observată cât prădătorul este distras. Salamandrele regenerează ușor țesuturile pierdute. Timp de câteva săptămâni, pot să regenereze un membru parțial pierdut.

<<<< Inapoi la reptile

in curand vor aparea:

Flatwoods salamander (Ambystoma cingulatum)
Northwestern salamander (Ambystoma gracile)
Jefferson salamander (Ambystoma jeffersonianum)
Long-toed salamander (Ambystoma macrodactylum)
Cave salamander (Eurycea lucifuga)
Red hills salamander (Phaeognathus hubrichti)
Northern zigzag salamander (Plethodon dorsalis)
red-legged salamander (Plethodon shermani)
Van Dyke’s salamander (Plethodon vandykei)
Weller’s salamander (Plethodon welleri)
Wehrle’s salamander (Plethodon wehrlei)
green salamander or (Aneides aeneus)
clouded salamander (Aneides ferreus)
wandering salamander (Aneides vagrans)
Arboreal salamander (Aneides lugubris)

Citeste si despre Cobra