Origine
Salamandra tigru (Ambystoma tigrinum) face parte din categoria amblistomoideelor care sunt amfibieni primitivi pentru ca au vertebre amficelitice.
Aceasta salamandra traieste in regiunile cu paduri si pajisti intinse din America de Nord, din Mexicul de Nord si pana in Canada.
Prefera locurile umede, din apropierea raurilor, iazurilor, lacurilor, mlastinilor, sta ascunsa prin vizuini de rozatoare sau gropi pe care le sapa singura in solul umed si afanat.
Salamandra tigru este o specie comuna nord-americana, amenintata din cauza distrugerii habitatului natural si poluarii, dar nu este in pericol de disparitie.
Are denumirea stiintifica de Ambystoma tigrinum, face parte din ordinul Caudata, familia Ambystomatidae.
Hrana Salamandra Tigru
Salamandra tigru este o mare iubitoare de locuri umede, este o specie nocturna care sta ziua ascunsa in adaposturi, nu apare deloc in spatii deschise insorite.
Hrana sa este alcatuita din insecte, greieri, gandaci, melci, viermi si alte mici animale nevertebrate. Isi urmareste prada in liniste si sare brusc asupra ei cu gura larg deschisa.
O prinde rapid cu limba, o aduce in gura, o marunteste cu dintii si o inghite. Este foarte lacoma, in stomacul unor exemplare (care avea lungimea de pana la 10 cm) s-au gasit pana la 60 de victime.
Are simtul olfactiv bine dezvoltat, ceea ce o ajuta in depistarea prazii.
Exemplarele adulte vaneaza animale mai mari cum ar fi pui de soareci sau broaste mici.
Caracteristici Salamandra Tigru
In America de Nord salamandra-tigru este considerata unul dintre cei mai colorati amfibieni. Are lungimea corpului de 18-35 cm, coada masurand mai mult de jumatate din aceasta dimensiune.
Pe partile laterale ale corpului are 12-13 santuri carcateristice speciei. Corpul are un colorit negru, maroniu sau masliniu-inchis cu diferite pete galbene pe partea dorsala, in rest pe partea ventrala este gri.
Cele mai citite articole
Zona inferioara a gatului este galbena mai ales la exemplarele adulte. Intensitatea culorilor variza de la un exemplar la altul. Capul este mare, botul larg si rotunjit, oasele unghiulare ale craniul lipsesc, iar dintii palatini sunt dispusi in siruri transversale.
Glanda pienala a acestei salamandre este situata in spatele ochilor si indica faptul ca dispune de o memorie vizuala buna. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari si rotunzi, foarte expresivi. Membrele anterioare sunt subtiri, au cate patru degete, iar cele posterioare sunt mai robuste si au cate cinci degete.
Timp de cateva luni, incepand din octombrie si pana in primavara, aceste salamandre hiberneaza in vizuini sapate si parasite de alte animale, in special de rozatoare.
Desi sunt imune cand vine vorba despre ele insasi salamandrele tigru sunt purtatoare si transmit un virus numit Batrachochytrium dendrobatidis.
The California tiger salamander (Ambystoma californiense), the barred tiger salamander (A. mavortium) si the plateau tiger salamander (A. velasci) au fost considerate subspecii ale salamandrei tigru. Acum, dupa ce s-a studiat genetica, sunt considerate specii separate.
Salamandra mexicana axolotl este considerata o ruda a salamandrei tigru.
Reproducere Salamandra Tigru
Perioara de reproducere are loc in lunile de primavara (cand ies din hibernare) sau dupa perioada cu ploi abundente. Imperecherea are loc in lacuri, iazuri si balti, femela depune in apa un numar mare de oua care variza de la 100-1000 (poate fi si mai mare).
Ouale sunt depuse intotdeauna pe fundul apei, pe pietre sau vegetatia acvatica si eclozeaza dupa o perioada de aproximativ 4 saptamani. Astfel apar larvele de salamndra-tigru care sunt extrem de vorace, vaneaza mici nevertebrate si insecte acvatice.
Au gura mare, inzestrata cu numerosi dinti, chiar mai multi ca la exemplarele adulte, iar uneori manifesta un instinct canibal datorita agresivitatii si dorintei de a se hrani. In zonele muntoase larvele ajung la stadiul final de dezvoltare dupa un an, in regiunile mai joase insa metamorfoza se termina dupa 3-4 luni cand au lungimea corpului de 8 cm.
Cei mai mari dusmani ai larvelor sunt pestii si broastele, iar ai adultilor sunt ratonii si pasarile.
Speranta de viata la salamandra-tigru este de aproximativ 20 de ani. Multi indivizi din salbaticie au sansa sa se imperecheze o singura data in viata.
Poze Salamandra Tigru
Stiati ca ..
- Cel mai colorat amfibian din America de Sud este salamandra tigru (Ambystoma tigrinum).
- Fiecare femela depune 7000 de oua intr-un sezon iar larvele mananca mici nevertebrate si sunt canibale.
Citeste si despre Cobra
Bibliografie: