Melcul

Melcul

Origine

Melcul (Achatinoidea) isi duce casa-n spinare. Prin aceasta se deosebeste de celelalte moluste. Gasteropodele (neamul melcului) au o cochilie ca un con lung, sucit in spirala, in interiorul caruia sunt maruntaiele; in scoica se ascunde si animalul intreg, cand il silesc imprejurarile.

Melci numerosi, fel de fel, sunt mai ales in apele marilor si al oceanelor. Sunt unii cit o trambita de mari. Scoicile lor sunt fel de fel colorate, fel de fel alcatuite. Nu rar ajung si prin casele noastre drept podoaba, cum e cat un Murex, cu exteriorul numai spini; pe cand pe dinauntru straluceste ca sideful.

Mai cunoscut este ghiocul, folosit de tiganci la ghicit. In Marea Neagra traiesc forme numeroase, dar marunte.

In schimb e cunoscut melcul de vii, ale carui scoici se gasesc pretutindeni. Acest animal respira prin plamani, dar tot ii place umezeala mai multa. Cand merge, incet ca orice melc, scoate din ascuns zisul scoicii un cap cu 4 cornite, apoi piciorul musculos cu ajutorul caruia aluneca pe o punte ce o asterne singur in cale.

Talpa piciorului cuprinde multe ghinduri care secreta niste bale; in contact cu aerul, se intaresc ca o panza subtire, lucie, dupa care adesea dai de urma animalului in ascunzisul lui din iarba. In acest chip melcul poate sa treaca si peste ascutisul unui brici, fara sa-si faca nici o taietura.

Poezia melcului

Melc, melc codobelc
Scoate coarne bouresti
Ca te duc la balta,
Si-ti dau apa calda,
Si te duc la Dunare,
Si-ti dau apa tulbure,
Si te sui pe-un bustean,
Sa mananci …leustean

Hrana Melc

Melcul este lacom. Hacuieste frunzele cu ajutorul unor dinti marunti, pe cerul gurii si pe buza de jos, adunati la un loc ca pe o razatoare. Daca pui melci in hartie, peste noapte auzi in linistea odaii cum o rod parca ar fi niste soareci. Catre toamna isi cauta un culcus; se infunda ceva in pamant prin locurile cu muschi, se trage in casa lui si o inchide cu un capac. Sta asa ascuns, fara sa miste; respira incet, inima-i bate rar pana ce vin iarasi zilele de primavara. E in mare cinste, la francezi mai ales; e cautat ca o mancare gustoasa. si la noi se aduc, dar obiceiul e restrans numai la cei care imita strainatatea pana si in aceasta directie.

Mancarea din melci este considerata o delicatesa, mai ales pentru faptul ca este extrem de hranitoare. Pentu eventuali crescatori putem spune orientativ ca pretul de export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro, aceasta in conditiile in care, pentru 2.000 de metri patrati de cultura, investitia initiala minima este in jur de 7.000 de euro.

In medie, de pe 2.000 de metri patrati, un producator poate obtine un venit de aproximativ 20.000 de euro pe an.

Caracteristici Melc

Melca natomie
1. Cochilie                               13. Por genital
2. Ficat                                      14. Penis
3. Plaman                                15. Vagin
4. Anus                                      16. Glanda mucoasa
5. Por pentru respiratie  17. Oviduct
6. Ochi                                       18. Sac de sageti
7. Tentacul                               19. Picior
8. Ganglioni cerebrali       20. Stomac
9. Canal salivar                     21. Rinichi
10. Gura                                   22. Manta
11. Gusa                                   23. Inima
12. Glanda salivara            24. Canal deferent

Era o vreme cand se cultivau, anume, in gradini ingradite cu sarma deasa, se hraneau cu salata, cu legume anume cultivate pentru ei si facea osteneala, caci pe fiecare an se consumau in cantitati mari. Numai dintr-un sat din sudul Germaniei s-au trimis intr-un an (1908) 4 milioane de melci, la Paris.

Melcul de vii e mare, cu scoica cenusie. Neamurile lui (Helix) sunt din cale-afara de numeroase. Scoicile lor mai mici, cu brie ruginii, portocalii, se gasesc pretutindeni, prin gradini, prin fanete, etc.

Adeseori pe marginea drumurilor din padurile dese te opreste-n loc un melc gol peste tot si negru ca pacura de bate la ochi cine stie de unde. Se taraste pe puntea lucie ce o asterne si se misca domol, parca nici nu-i pasa de dusmani. Nici n-are cum sa se teama, macar ca e in calea tuturor. Daca un caine, care-1 vede pentru intaia oara; socotind ca e o bucatica buna de gustat, ii vine pofta sa-1 ia in gura, il leapada repede, cu strambaturi ce arata dezgustul. Va povesti tuturor cainilor sa nu puna cat vor trai gura pe acest melc gol.

In schimb dusmanul lui cel mai rau e soarele. Se fereste de arsita, fugind in umbra frunzarului des. Soarele il usuca si-1 omoara. Tocmai din cauza indraznelii lui de a se arata ziua mare pe marginea drumurilor batute, sau din cauza culorii lui, in vremurile vechi era un animal cautat de vrajitorii si doftorii satelor.

Tocat marunt; ca si carnea cruda de vaca, se dadea impotriva ofticii; pus pe o umflatura, se credea ca o lecuieste; negii cad daca se ung cu substanta mucilaginoasa, iute, ce acopera trupul. Azi e lasat in pace si de oameni. Un neam al lui (Limax) e insa pacostea gradinarilor.

E tot lunguiet, gol peste tot, afara de o scoica subtire ca o boneta lunguiata ce o are pe spinare. Limacsii ataca mai ales frunzele de salata, facand mari stricaciuni in gradinile de zarzavat. Se cunoaste urma lor dupa gaurile rotunde taiate-n frunze, spre deosebire de urmele omizilor, care mananca frunza din dunga.

Ziua nu se vad; stau la umbra, sub frunze, sub pietre. De cum insereaza insa, incet-incet apuca spre gradinile cu zarzavat. Se inmultesc din cale-afara, asa incat pot ajunge periculosi pentru munca omului. Te aperi impotriva lor facand tarc cu praf de var in jurul straturilor sau aducand in gradina cateva broaste raioase, dusmanii lor naturali.

Ii mananca cu nemiluita. In acest chip tot politia naturii este de folos. Pe uscat mai traiesc si alti melci mai marunti, cu forme variate. Mai numeroase forme se gasesc in iazuri, lacuri, unde e apa limpede si se afla buruieni de balta. Cea mai lesne de recunoscut este Planorbis, dupa scoica invartita ca un colac, nu in forma de con, ca la ceilalti melci.

E podoaba cautata pentru acvarii. Se urca incet pe trunchiurile plantelor de apa, caci respira prin plamani; trebuie sa vina la fala apei ca sa ia oxigen din aer. Tovarasul lui in iazuri este Limnaea, cu scoica mare, sucita in… spirala, lata la gura, ingustata la varf, dar atat de subtire incat e transparenta.

Face si Limnaea placere elevului care o pune in acvariu, caci nu sta locului. Mai ales interesanta e, cand aluneca la suprafata apei. Pare ca patineaza cu trupul in jos.

Reproducere Melc

Desi au atat organe de reproducere masculine cat si feminine, trebuie sa se imperecheze cu melci din aceeasi specie inainte de depunerea oualor.

Unii melci se pot comporta deopotriva ca masculi intr-un sezon si ca femele in altul. Altii joaca rolul deopotriva fiind fertili in mod simultan.

Cand melcul este dezvoltat destul, ceea ce poate dura ani de zile, imperecherea are loc primavara tarziu sau la inceputul verii. Uneori are loc si o a doua imperechere. In climatul tropical imperecherea poate avea loc de mai multe ori pe an.

In alte climate melcii se pot imperechea in jurul lunii octombrie si a doua oara la diferenta de 2 saptamani.

Dupa imperechere, melcii pot retine sperma pentru o perioada de pana la 1 an, dar in mod normal depun oua in cateva saptamani.

Poze Melc

Stiati ca ..
  • Un melc poate sa doarma fara intrerupere timp de 3 ani si sa nu moara de foame
  • Melcii gigant africani sunt cele mai mari specii de melci de pe planeta

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii