Lipitori

lipitoare suge sange

Lipitorile fac parte din familia Annelida, clasa Clitellata. In prezent sunt cunoscute aproape 700 de specii din care 100 sunt marine, 90 terestre si restul traiesc in ape dulci.

Hrana lipitori

Cele mai multe lipitori sunt pradatoare, ele se hranesc inghitind alte nevertebrate.  Atacul este sub forma de ambuscada.

Lipitorile care sug sange au 3 dinti (sau colti) dispusi in unghi cu care isi croiesc drum catre vena de sange.

Majoritatea speciilor au ventuze cu care se hranesc la ambele capete. In timp dezvolta diferite comportamente cand exploreaza mediul inconjurator.

Caracteristici lipitori

Cele mai multe lipitori traiesc in medii cu apa dulce.

Cea mai populara specie de lipitori este Hirudo medicinalis care se hraneste cu sange. Ea este folosita in medicina de mii de ani. Incepand cu secolul 18 in India si Grecia, iar mai tarziu in Europa si America.

Lipitori medicinale. Tratamente cu lipitori. Hirudoterapia.

Anatomia lipitorilor

Corpul lor este alcatuit din segmente. Primele 4-5 segmente alcatuiesc capul lipitoarei, si contin creierul si ventuza cu care se hraneste. In urmatoarele 20 de segmente se gasesc organele de reproducere. Ultimele segmente sunt coada si ventuza anterioara.

Cele mai citite articole

Lipitori pentru pescuit

In tara noastra lipitorile pot fi gasite in ape statatoare (mlastini, balti, canale) si cel mai des sunt folosite ca momeala la pescuitul de somn, crap sau mreana.

Capetele sunt taiate si sangele care se scurge in apa anunta pestii din zona. Sunt diferite moduri in care pot fi folosite: daca sunt lasate intregi vin pesti mai mari, iar bucati pentru clean sau biban.

Reproducere lipitori

Lipitorile sunt hermafrodite ( au organe de reproducere atat masculine, cat si feminine ). Ele se reproduc prin fertilizare reciproca.

Tipuri de lipitori 

  • Lipitoarea medicinala
  • Lipitoarea de cai (se lipesc de narile cailor cand se adapa)
  • Lipitoarea tigru
  • Lipitoarea de caine (lipitoarea verde)

Poze lipitori

Concluzie: 

Lipitorile sunt folosite si in ziua de astazi in medicina, cercetare sau la pescuit. Ele pot fi gasite in diverse medii. Nu sunt periculoase si nu prezinta riscuri decat in numar mare.

Citeste si ce mananca soparlele ?

Bibliografie: 

 

Cele mai citite articole