Iguana verde

Iguana Verde

Origine

Iguana verde este raspandita pe o arie vasta, din Mexic pana in sudul Braziliei si Paraguay, precum si in Insulele Caraibe.

Iguanele traiesc in padurile tropicale, in zonele de joasa altitudine din apropierea surselor de apa, precum rauri sau parauri.

Isi petrec majoritatea timpului in paduri, la aproximativ 12-15 m altitudine.

Hrana Iguana verde

Sunt animale omnivore, deci consuma atat plante, cat si carne. In general insa, consuma mai mult plante, in special frunze si flori.

Uneori, iguanele verzi (mai ales cele tinere) se hranesc si cu oua, insecte si vertebrate mici.

Caracteristici Iguana verde

Iguanele verzi adulte ajung pana la 1-1.8 m, iar unele chiar pana la 2 m. Aceste dimensiuni includ si coada, care reprezinta aproximativ jumatate din lungimea corpului.

Iguanele verzi au diverse nuante, de la verde deschis la gri-verzui. Au pielea tare si o serie de solzi ascutiti de-a lungul spatelui. Au degete lungi si gheare cu ajutorul carora se catara si se agata.

Pe langa degetele lungi si ghearele mentionate anterior, iguana verde mai are si alte caracteristici interesante. Iguanele verzi au un simt al mirosului si al auzului bine dezvoltat si o vedere excelenta. Coada lunga este si foarte ascutita si este folosita ca mecanism de aparare.

E posibil ca un pradator sa-i rupa coada, dar aceasta sa regenereaza fara daune permanente. Are piele rezistenta la apa si dura, pentru protectie impotriva taieturilor si zgarieturilor. Coloritul pielii ii ofera iguanei verzi posibilitatea de a se camufla, adica de a se pierde in decorul inconjurator, ferindu-se astfel de pradatori.

Daca se intampla totusi sa fie vazute de pradatori, iguanele pot sari din copaci direct in apa si inoata foarte bine. Iguanele verzi sunt foarte rezistente: pot sa cada de la inaltimi de 12-15 m fara a se rani! Masculii au o bucata speciala de piele, numita gusa. Ei isi pot umfla gusa pentru a parea mai mari decat sunt, fie pentru a intimida pradatorii, fie pentru a impresiona femelele. Atat masculii, cat si femelele pot depozita grasime sub falci sau in gat pentru perioadele cand nu se gaseste prea multa hrana.

Cele mai citite articole

Sunt animale diurne, adica sunt treze pe parcursul zilei. Au sangele rece, ceea ce inseamna ca trupul lor nu produce caldura proprie. Cu alte cuvinte, daca este frig afara, si iguanei ii este frig. Pentru a se incalzi, acestea se intinde la soare, pe stancile calde, absorbind caldura soarelui.

Precum multe alte specii tropicale, iguana verde este si ea amenintata de distrugerea habitatului. Este si o victima a industriei animalelor de companie. Exista o multime de oameni care isi doresc o iguana verde ca animal de companie, deci cererea este mare.

Mai nou, multe dintre acestea sunt crescute in ferme speciale, iar numarul de capturari din salbaticie a scazut. In plus, cateva populatii bastinase din America de Sud vaneaza iguana verde pentru hrana.

Au fost create o serie de legi menite sa protejeze iguanele verzi de vanatul excesiv si de comercializarea ca animale de companie. Din pacate, aceste legi nu sunt puse in aplicare prea bine. Se fac eforturi in vederea dezvoltarii unor zone protejate si pentru a educa populatia locala in privinta importantei conservarii speciei.

Unele programe educationale ajuta populatiile bastinase sa descopera noi metode de exploatare a pamantului, fara a-l distruge. Spre exemplu, pentru cei care doresc sa consume in continuare iguana verde, se lucreaza la dezvoltarea unor programe de crestere a acestor animale pentru hrana, in loc de vanat.

La Gradina Zoologica si Centrul pentru Educare Tropicala Belize se lucreaza la un astfel de proiect. Aici se folosesc tehnici de crestere in captivitate pentru sporirea populatiei de iguane verzi, iar unele dintre acestea au fost eliberate in salbaticie.

Reproducere Iguana verde

Iguanele verzi tind sa duca un trai solitar, dar pot fi observate ocazional si in grupuri in zilele insorite, la plaja. Depun un numar mare de oua deodata (aproximativ 50), in gauri in pamant numite vizuini.

Sapa si vizuini false pentru a induce in eroare animalele care cauta sa le manance ouale. Dupa ce a depus ouale, femela le paraseste si nu se mai intoarce. Dupa ce ies, puii de iguana cresc fara ingrijirea parintilor.

Iguanele verzi depun multe oua, dar numai intre 3 si 10 supravietuiesc pana la varsta adulta. Puii au nevoie de aproximativ 8-10 saptamani pentru a iesi din oua si de 2 ani pentru a ajunge la maturitate.

Poze Iguana verde

Stiati ca ..

  • Atinge lungimea de 2m la varsta de 7 ani ?
  • In captivitate are nevoie de un terariu mare pentru miscare ?

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii