Iguana neagra

Iguana Neagra

Origine

Iguana neagra (Ctenosaura similis) face parte din ordinul Scuamata si familia Iguanidae. Este cea mai mare specie din genul Ctenosaura si a fost declarata in Cartea Recordurilor ca fiind soparla cea mai rapida din lume, avand o viteza de deplasare de 34,9 km/ h.

Este foarte frecventa in America Centrala (Costa Rica, Guatemala, El Salvador, Panama, Nicaragua, Belize, Honduras) si Mexic.

Biotopul ei este format din padurile de foioase tropicale, savanele tropicale, pasuni. Poate fi observata escaladand ca un alpinist calificat peretii de beton, ruinele unor cladiri, pantele stancoase, sau ramurile copacilor mari.

Mai poate fi intalnita sub urmatoarele denumiri straine: black spiny-tailed iguana, black iguana sau black Ctenosaur.

Hrana Iguana neagra

Iguana neagra este o soparla ierbivora, de aceea se hraneste in special cu frunze, flori si fructe, mai rar are o dieta carnivora formata din animale mici (lilieci, rozatoare, pasari mici, broaste), diferite insecte si oua.

Ea prefera zonele cu nivel crescut de umiditate.

Pentru a-si curata corpul de mizerie si paraziti, obisnuieste sa se frece de scoarta copacului sau sa intre in balti.

Caracteristici Iguana neagra

Este un animal foarte mare, voluminos, masculul poate ajunge la 1,5 m lungime, iar femela la aproximativ 1 m. Pe partea dorsala masculul are creste proeminente, iar gusa este relativ mica. La nivelul cozii inelate prezinta o serie de tepi curbati si ascutiti.

Coloritul pielii poate varia de la gri deschis la gri inchis cu pete si dungi negre. Puii au un colorit verde-masliniu sau verde-cafeniu, care pe masura ce cresc se schimba in gri.

Noaptea obisnuiesc sa doarma pe ramurile copacilor.

Cele mai citite articole

Este o specie agresiva si nervoasa, foarte rapida, de aceea este recomandata unui crescator de animale cu foarte multa experienta. Poate fi cumparata de la magazinele de animale si deseori este stresata din cauza transportului si cazarii. Trebuie tinuta intr-un acvariu de cel putin 26 l, amenajat astfel incat sa imite mediul natural din care provine.

Ingrijirea acestei iguane este destul de dificila, ea presupune si imblanzirea ei, care se face doar pe seama castigarii increderii, lucru ce va necesita foarte mult timp. De asemenea, reticenta iguanei fata de stapan se poate datora trecutului si varstei acesteia. Un exemplar matur este mai usor de imblanzit, puii in schimb sunt foarte imprevizibili si isi schimba in timp comportamentul, pana la maturitate.

Totusi iguana neagra este un animal superb, care prin atentie, manuiri dese si blande, poate deveni un animal de companie excelent. Este recomandata crescatorilor cu experienta !

Reproducere Iguana neagra

Ajunge la maturitate dupa trei sau patru ani de viata.

Dupa imperechere, femela este cea care cauta un cuib, in care depune pana la 30 de oua.

Dupa trei sau patru luni ies puii care in cca. sapte zile reusesc sa plece din cuib.

Au un comportament terestru arboricol si traiesc in colonii aparate de masculi.

Traieste 30 – 35 de ani.

Poze Iguana neagra

Stiati ca ..

  • Iguana neagra este cea mai rapida soparla din lume ?
  • Ca sa-si curete corpul de paraziti se freaca de copac.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole