Iguana de Desert

Iguana de Desert

Origine

Iguana de desert traieste in Desertul Mojave si Sonora, sud-estul Californiei, sudul statului Nevada, sud-vestul statului Utah, centrul si sudul Arizonei, estul si sudul Baja California, nord-vestul Mexicului si cateva din insulele din Golful Californiei.

Traieste in zonele desertice, unde se ascunde printre pietre, stanci si tufisuri. Uneori, se ascunde si in vizuinile abandonate de soareci sau alte rozatoare. Iguana de desert, Dispsosaurus dorsalis, poate fi intalnita in zonele aride subtropicale si in padurile de foioase.

Poate fi intalnita, in general, pana la altitudini de 1000m, dar a fost vazuta si la 1200m probabil in cautare de hrana.

Specia a fost descrisa pentru prima oara catalogul reptilelor din America de Nord de Spencer Fullerton Baird si Charles Frédéric Girard, in anul 1859, iar Edward Hallowell a clasificat-o cu denumirea stiintifica de astazi doi ani mai tarziu.

Numele stiintific se traduce ca „soparla infometata”.

Hrana Iguana de Desert

Se hraneste cu plantele care traiesc in regiunile aride, dar si cu insecte.

Iguana de desert este in principal ierbivora. In afara de plante se mai hraneste cu fructe sau diverse frunze. Este atrasa de florile galbene ale unei plante.

Caracteristici Iguana de Desert

Un adult poate avea intre 25 si 60 cm in lungime. Corpul este rotund, iar coada este lunga. In zona capului prezinta nuante de maro. Pe gat are pete maro deschis sau gri. Coada este gri sau alba, cu pete negre.

Cele mai citite articole

Coada este foarte luna avand o lungime de mai mare de decat corpul cu 50%.

Este o soparla diurna si activa, chiar si atunci cand temperatura depaseste 45 de grade Celsius. Nu este o specie pe cale de disparitie. Are o toleranta mare la caldura fiind activa in timpul zilei cand temperatura soarelui forteaza alte soparle sa stea ascunse.

Printre pradatorii iguanei de desert si a oualelor sale se numara vulpile, soarecii, nevastuicile cu coada lunga, serpii si oamenii. Cand se simte amenintata se ascunde cat poate de repede, se foloseste de sprint.

Se foloseste de materia fecala pentru a-si semnala prezenta si a marca teritoriul. Astfel observa daca pe teritoriul ei sunt sua au trecut alte iguane sau soparle.

Reproducere Iguana de Desert

Iguana iese din starea de hibernare la mijlocul lunii martie. In lunile aprilie sau mai are loc reproducerea.

Femela depune intre doua si 10 oua, intre lunile mai si iunie. Puii ies prin iulie-august.

In sezonul de imperechere, adultii au o nuanta roz pe abdomen.

Poze Iguana de Desert

Stiati ca ..

  • Atinge lungimea de 2m la varsta de 7 ani ?
  • In captivitate are nevoie de un terariu mare pentru miscare ?

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii