Iguana de Caraibe

Iguana de Caraibe

Origine

Iguana de caraibe este o soparla mare care traieste numai in arborii din padurile tropicale si de mangrove din Caraibe. Este una din cele doua specii ale genului Iguana care este pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatului, pradatorilor sau vanatorii.

Poate fi intalnita in literatura de specialitate sub denumirile: West Indian iguana, Iguane des Petites Antilles, Lesser Antillean Iguana sau Iguana del Caribe. Numele stiintific „Iguana delicatissima” vine din latina si inseamna Iguana extraordinara. Specia a fost descrisa prima oara de naturalistul australian Josephus Nicolaus Laurenti in anul 1768.

Iguana de caraibe sau Lesser Antillean Iguana este o specie pe cale de disparitie si este protejata in mai multe state. Vanatoarea sau capturarea ei este interziza.

Hrana Iguana de Caraibe

Iguana de caraibe este in principal ierbivora. Ea se hraneste cu frunze, flori, fructe si muguri de la peste 100 de plante. Materia vegetala contine mult potasiu si putini nutrienti.

Reptila este nevoita sa consume multa materie vegetala pentru a satisface nevoile metabolismului.

Excesul de potasiu este eliminat cu ajutorul unei glande nazale.

Se hraneste de obicei dimineata cu plante care pentru unele specii sunt toxice. Cand se ivesc ocazii consuma si carne.

Caracteristici Iguana de Caraibe

Iguana de caraibe are capul mai scurt si nu prezinta dungi de-a lungul cozii. Cu toate aceasta este mai mare decat iguana verde.

Cele doua specii ale genului iguana, respectiv iguana verde si iguana de caraibe se disting cel mai usor dupa marime, prima fiind mai mica si dupa gaura urechii care se intalneste tot la iguana verde.

Cele mai citite articole

Culoarea iguanei de caraibe variaza in functie de exemplarele de pe diferite insule, dar culoarea de baza este gri cu nuanta verde pe partea inferioara. La cap se pot vedea solzi mari, falcile roz si solzii din vecinatatea ochilor au tenta albastruie.

Masculii sunt mai mari decat femelele. Acestia au lungimea de 40cm la care se mai adauga 32cm lungimea cozii cand sunt adulti. Femelele sunt cu o treime mai mici avand o greutate de doar 2.6kg fata de 3.5 masculii.

Pradatorii ce mai mari sunt omul, pisicile si mangustele.

Reproducere Iguana de Caraibe

Masculii dominanti isi schimba culoarea in gri inchis si in perioada de reproducere pigmetul roz din falci este mai aprins. Femelele au o culoare aprinsa de verde intens pe tot corpul, mai putin coada care este maro. Puii care se nasc au culoarea verde aprins, dar cu falcile albe si cu trei dungi albe pe corp. Cand vor deveni adulti dungile albe dispar, iar coada se va face maro.

Reproducerea este sincronizata cu cresterea plantelor din sezonul ploios. Fiecare mascul dominant isi apara teritoriul ocupat de pana la 7 femele. Femelele pot face intre 8 si 18 oua. Vizuina are cam un metru lungime si adancime in pamant si este suficient de mare cat sa se poata intoarce femela inauntru.

Ouale sunt incubate si incalzite de soare timp de trei luni. Pentru inceput mucutii isi petrec viata la sol, dar cu timpul incep sa se urce in copaci. Ouale iguanei de caraibe sunt vanate de serpi, pasari, oposumi si soparle.

Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 3 ani.

Poate trai pana la 15 ani.

Poze Iguana de Caraibe

Stiati ca ..

  • Atinge lungimea de 2m la varsta de 7 ani ?
  • In captivitate are nevoie de un terariu mare pentru miscare ?

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole