Gecko Levis

Gecko Levis

Origine

Aceasta specie de gecko (Nephrurus levis), denumita de mine Levis pentru ca nu am gasit inca denumirea in romana, face parte din Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Familia Gekkonidae, Subfamilia Diplodactylinae, Genul Nephrurus.

Se gasesc in zonele desertice si semi-desertice, cu climat arid sau semi-arid.

Arealul de distributie difera in functie de fiecare subspecie in parte, astfel Nephrurus levis levis este raspandit in estul, vestul si centrul Australiei iar celelalte doua subspecii sunt raspandite in vestul Australiei. Nephrurus levis pilbarensis se gaseste numai in regiunea Pilbara.

Subspecii:

Centralian Rough Knob-tailed Gecko, Nephrurus amyae
Rough Knob-tailed Gecko, Nephrurus asper
Pernatty Knob-tailed Gecko, Nephrurus deleani
Smooth Knob-tailed Gecko, Nephrurus laevissimus
Smooth Knob-tailed Geckos, Nephrurus levis

  • Common Smooth Knob-tailed Geckos, Nephrurus levis levis
  • Western Smooth Knob-tailed Gecko, Nephrurus levis occidentalis
  • Nephrurus levis pilbarensis

Barking gecko, Nephrurus milii
Kimberley Rough Knob-tailed Gecko, Nephrurus sheai
Stellate Knob-tailed Gecko, Nephrurus stellatus
Midline Knob-tailed Gecko, Nephrurus vertebralis
Banded Knob-tailed Gecko, Nephrurus wheeleri

Hrana Gecko Levis

In salbaticie acestia mananca furnici, paianjeni, gandaci, greieri, scorpioni, omizi si uneori chiar si puii altor soparle (inclusiv gecko).

In captivitate se pot hrani cu greieri, gandaci, mealworms, superworms. Pana la varsta de 1 an (cand devin adulti) trebuie hraniti in fiecare zi iar apoi de 3-4 ori pe saptamana.

Este recomandata suplimentarea hranei cu calciu si vitamine.

Caracteristici Gecko Levis

Nephrurus levis a fost descris de DE VIS in anul 1886. Este o specie nocturna, terestra, exemplarele adulte ating 8-12 cm lungime. Cea mai raspandita subspecie atat in natura cat si in captivitate este Nephrurus levis levis. Au un comportament timid si o speranta de viata cuprinsa intre 12-15 ani.

Capul este mare in comparatie cu restul corpului, ochii sunt foarte mari oferind animalului un spectru vizual destul de larg. Coada este scurta si lata, ingustandu-se brusc spre varf. in coada acestia depoziteaza rezerve, grasime ce ii ajuta sa supravietuiasca in timpul iernarii.

Spre deosebire de alte specii Nephrurus levis nu are degete adezive (deci nu se poate catara pe suprafetele verticale) ci are gheare adaptate pentru a sapa. Partea ventrala a corpului este alba sau roz iar cea dorsala este punctata cu alb.

Cele mai citite articole

Coloritul corpului include maro, caramiziu, rosu si portocaliu. La N. levis pilbarensis de multe ori difera culoarea corpului de cea a cozii, N. levis occidentalis sunt adesea galbui iar punctele albe sunt mai rare.

Un terariu de L 40 cm x l 20 cm x h 20 cm este de ajuns pentru a gazdui 2 exemplare adulte. Fiind o specie nocturna nu este necesara simularea ciclului zi-noapte iar in cazul in care vreti sa dotati terariul cu iluminare UVB va trebui ca soparla sa aiba cel putin un spatiu amenajat pentru a se ascunde si feri de lumina zilei.

Temperatura optima pe timpul zilei ar trebui sa varieze intre 26-28 grC, noaptea putand sa scada pana la 23 grC. Nephrurus levis se gaseste in zonele desertice si semi-desertice deci nivelul umiditatii relative a aerului este destul de scazut, de aproximativ 30-40%.

In general puteti folosi orice tip de substrat care nu este daunator animalului (ziare, prosoape de masa fara arome) insa este recomandat nisipul simplu sau amestecat cu pamant deoarece aceasta specie in natura sapa destul de mult.

Se pot pulveriza cu apa peretii terariului de 2 ori pe saptamana, pentru ca deseori acestia beau stropii de apa. Terariul trebuie sa aiba in acelasi timp si un mic vas cu apa, schimbata zilnic.

Reproducere Gecko Levis

Este recomandat ca reproducerea sa aiba loc dupa implinirea varstei de 1 an pentru a permite femelei sa se dezvolte complet, in caz contrar i se poate incetini sau stopa cresterea. Specia prezinta dimorfism sexual, incepand cu varsta de 6 luni la masculi se pot observa umflaturi in zona cloacala, acestea fiind si mai proeminente in sezonul de reproducere.

Femelele sunt considerabil mai mari decat masculii. Pentru a stimula reproducerea in captivitate se poate simula iernarea prin scaderea treptata a temperaturii pana la 15 grC, pe o perioada de aproximativ 3 luni.

Inainte de a intra in iernare cam cu 2 saptamani trebuie sa incetati sa mai hraniti soparla pentru a-i lasa timp suficient sa digere tot din stomac, in caz contrar se poate imbolnavi si chiar muri. Iernarea incepe la sfarsitul toamnei si in tot acest timp femela trebuie separata de mascul. Dupa iernare temperaturile trebuie sa creasca treptat iar hranirea trebuie sa se faca cat mai des.

Atunci cand puneti masculul alaturi de femela pentru reproducere este recomandat ca femela sa aiba minim 20 grame iar masculul 14 grame. O femela depune in medie de 6 ori pe an, cate 2 oua (1 mai rar), pe care in natura le ingroapa in nisip, in zonele cu umiditate potrivita.

Perioada dintre depuneri variaza intre 17-21 de zile iar ouale sunt incubate in aproximativ 60 de zile, la o temperatura de 28 grC.

Poze Gecko Levis

Stiati ca ..

  • In coada depoziteaza rezervele pentru hibernare ?
  • In primul episod al serialului Lois & Clark Aventurile lui Superman, Clark Kent scrie un articol despre Gecko Levis ?
  • Femela este mai mare decat masculul ?

Citeste si despre Gecko Leopard

Bibliografie:

Cele mai citite articole