Origine
Gecko cu creasta sau crested gecko cum este intalnit in literaruta engleza (Rhacodactylus ciliatus) face parte din Clasa Reptilia, Familia Gekkonidae, Genul Rhacodactylus.
Pot fi intalniti in salbaticie la nord-est de Australia si pe insule adiacente insulei Komodo. Specia a fost redescoperita in anul 1994 dupa ce aceasta a fost declarata disparuta.
Mai multe exemplare au fost vazute dupa o furtuna tropicala. Desi exportul lor din zona de origine a fost strict interzis acum se numara printre cele mai des intalnite reptile gecko din lume datorita aspectului lor original si deosebit si usurintei cu care se reproduc in captivitate.
Gecko cu creasta vietuiste de obicei in padurile tropicale din zona muntoasa in locuri cu caldura si umiditate unde temperaturile variaza intre 20 si 28 grade celsius. Este o specie arboricola care atinge lungimea de 18 pana la 22cm cu tot cu coada.
Numele stiintific este de origine greaca. Rhakos inseamna coloana vertebrala si dactylus inseamna deget, iar ciliatus vine din latinescul cilia care se refera la gene.
Mai exact numele incearca sa explice si sa descrie provenienta reptilei: Este vorba despre un gecko cu coloana vertebrala cu degete si creasta.
Poate fi intalnit sub una din denumirile: Eyelash Gecko, Crested gecko, Gecko cu creasta.
Hrana Gecko cu creasta
Gecko crested este un animal mancacios, hrana lui fiind alcatuita in mare parte din insecte si fructe. Prefera fructele bine coapte si dulci, ii place chiar si mierea.
In salbaticie nu-i mesteca nimeni hrana asa ca este bine sa lasati o parte din treaba si pentru stomac altfel o sa-l invatati lenes.
Daca va sunt dragi si aveti exemplare ca animale de companie puteti sa le hraniti cu viermi, greieri sau piure de fructe.
Piureul facut din caise sau banane nu trebuie sa fie neaparat o pasta omogena, trebuie maruntit bine ca animalul sa poata apuca si inghiti bucatile de fructe.
Cand il hraniti cu insecte sau viermi nu uitati sa ii „tavaliti” in pudra de calciu. Pudra de calciu este un supliment care ii ajuta la mentinerea unei diete sanatoase.
In salbaticie gecko cu creata se hraneste cu fructe foarte coapte si mici nevertebrate pe care le prinde prin stilul caracteristic.
Un avantaj pentru care sunt alesi ca animale de companie este faptul ca nu trebuiesc hraniti zilnic si nu neaparat cu insecte, sau daca sunt lasati singuri pentru mai multe zile li se pot pune in terariu un fel de cocon cu insecte construit in asa fel incet acestea sa iasa mai greu, deci mai rar.
In afara de insecte mai pot fi hraniti cu „Crested Gecko Diet”, aceasta este un fel de praf sau pudra care poate fi cumparat din magazinele pentru animale.
Cine are rabdare si isi iubeste animalul il poate hrani cu un piure de fructe amestecat cu vitamine si minerale care indeplinesc necesarul de nutrienti.
Daca va hotarati sa ii hraniti cu pudra si/sau piure este bine sa nu scoateti insectele din meniu (greierii sau alte nevertebrate care le poate consuma soparla).
Este bine sa evitati insectele mari, fructele tari si in general orice aliment tare deoarece animalul nu are suficienta forta pentru a „mesteca”.
Pe langa faptul ca nu are dinti si inghite prada intreaga ii poate dauna alimentele mari si tari. Sa nu va faceti griji daca o sa vedeti ca nu mananca pentru ca nu consuma foarte multe mancare. Cea mai buna dovada ca se hranesc sunt „urmele” lasate in urma (coltul unde-si fac nevoile).
Ca si alte soparle isi va alege in general un loc unde-si va face nevoile. Nicoidata nu va face in locul in care i se pune mancarea.
Este bine sa nu faceti excess de banane(deoarece contin potasiu si impiedica asimilarea de calciu) si citrice(acidul citric poate dauna in cantitati mari si provoca animalului discomfort).
Caracteristici Gecko cu creasta
Unul din motivele pentru care a devenit atat de popular este ca sunt foarte multe modele disponibile intr-o varietate mare de culori. Poate fi intalnit in multe culori: rosu, portocaliu, galben, masliniu, gri, maro si diferite combinatii ale cestor culori din incrucisari mixte: tigrat, dungat, dalmatian, patat, etc. Aceste varietati crescatorii le numesc „morph-uri”.
Daca achizitionati un gecko cu creasta este bine sa-l vedeti inainte pentru a vedea in ce stare este. Daca puteti vedea terariul unde isi petrece timpul este si mai bine, daca are narile si gura curate sau daca ochii ii sunt sanatosi.
Cele mai citite articole
Cei carora le tremura picioarele cand se deplaseaza sau au gura moale, ca de cauciuc inseamna ca sunt bolnavi. Unii dintre acestia isi revin, altii nu.
Atentie la vanzatorii din magazinele de specialitate, multi dintre ei vor sa vanda animale, nu ii intereseaza starea lor, drept pentru care ii infometeaza sa para pui. Am avut neplacuta experienta sa ma duc la un magazin din Sun Plaza Bucuresti sa vad ca un gecko era hranit cu un vierme pe saptamana in timp ce al meu mananca 10 pe zi si este de doua ori mai mare decat amaratul ala rahitic.
Daca intrebati ce varsta au mai mult ca sigur o sa va minta. Cel mai bine este sa cumparati animale de la cunoscuti sau de la cineva in care puteti avea incredere. Un animal sanatos are simturile ascutite, nu isi pierde echilibrul, daca incerci sa pui mana pe el face catia pasi pentru ca nu sunt caini sa stea la mangaiat, etc.
Coada la gecko crested nu se regenereaza. Animalul isi poate pierde coada o singura data din diverse motive. Cand un pradator il apuca de coada acesta isi poate „lasa” coada care se va zbate cateva secunde sa atraga atentia astfel animalul se poate salva.
Locul se va vindeca, dar alta coada nu va mai creste la aceasta specie. Un alt mod de a-si „pierde” coada este lupta intre membrii speciei; masculii duc lupte teritoriale. Mai poate ramane fara coada daca i se intepeneste in salbaticie intre doua crengi sau sub o piatra si nu reuseste sa o scoata.
Reproducere Gecko cu creasta
Aceasta specie este una care se reproduce in captivitate cu usurinta. Se adapteaza la conditiile de trai si daca are mancare si apa nu prezinta probleme in a se inmulti.
Pentru reproducere este bine ca reptila sa fie matura pentru a nu avea probleme la nastere. Se recomanda imperecherea dupa varsta de 15-18 luni, greutatea femelei sa fie de cel putin 35 grame, iar a masculului minim 40.
Pentru a facilita depunerea oualelor se pune in terariu un vas de cativa cm cu un substrat umed pentru ca soparlelor le place umezeala. Dupa ce soparla depune ouale, fie ca o face in caserola sau in alta parte, daca aveti experienta este bine sa le puneti in vasul care nu trebuie sa fie mai adanc de 5cm si nu trebuiesc acoperite toate de substrat.
ATENTIE, nu trebuie sa rasuciti ouale pentru ca pot muri embrionii. Temperatura de incubare este temperatura camerei 22-24 grade, dar aceasta poate varia cum inevitabil se intampla in majoritatea cazurilor, intre 20 si aproape 30 grade celsius.
Cu cat temperatura este mai ridicata cu atat eclozarea va avea loc mai repede si sansa ca puii sa fie masculi este mai mare. Daca la o temperatura pana in 23-24 grade vor trece aproximativ 75 de zile, cu cat creste temperatura cu atat eclozarea va avea loc mai repede, aproximativ 2 luni (60 de zile).
Daca se intampla ca unele oua sa nu eclozeze la timp nu trebuie sa va faceti griji atata timp cat ele isi pastreaza culoarea si continua sa creasca deoarece sunt considerate „intarziate”.
Sunt cazuri in care diferenta de eclozare intre primul si ultimul ou a fost de 3 saptamani sau chiar o luna. Procesul nu depinde in totalitate de temperatura.
odata ce au iesit puii este sa-i tineti departe de adulti din motive de canibalism. Acestia pot fi hraniti la cateva zile dupa eclosare, in general dupa prima naparlire. Se spune ca hrana cu care poate fi hranit un pui de gecko nu trebuie sa fie mai mare decat distanta dintre ochii lui.
Sexul micutilor poate fi diferentiat clar dupa 6 luni. Este posibil sa devina vizibil mai devreme dar pentru a fi siguri este bine sa mai stam o luna sau doua. La masculi se pot vedea hemipenisurile, doua umflaturi la baza cozii, umflaturi care ii disting de femele.
Pentru a fi siguri ca am stabilit sexul corect putem sa verificam si porii femurali, la baza picioarelor inferioare. Este foarte simplu, ca si in cazul umflaturilor, doar masculii prezinta acesti pori femurali. Acestia pot fi identificati dupa aspectul lor ca niste solzi.
E greu sa se precizeze la nastere ce morph va fi atunci puiul cand acesta va deveni adult. Parintii pot fi un bun indicator al culorilor viitoare ale puiului. Modelul si culorile, in general, vor ramane aceleasi, doar in intensitate pot aparea modificari, culorile deven mai sterse pe masura ce animalul creste.
La fel ca multe alte soparel gecko are nevoie de calciu in dieta, pentru a produce oua cu coaja sanatoasa si a mentine oasele sanatoase. Vitamina D3 permite asimilarea calciului. Aceasta poate fi asimilata printr-un supliment alimentar.
Bolile de oase se numesc boli metabolice ale oaselor (MBD) si sunt cauzate de lipsa de calciu si vitamina D3. Puteti vedea cu usurinta daca un gecko are lipsa de calciu daca ii tremura picioarele cand se deplaseaza, daca nu isi poate tine echilibrul, daca membrele sau mandibula ii sunt moi sau este letargic.
Aceste simptome sunt mai evidente la femelele care urmeaza sa depuna oua, dar se pot vedea foarte bine si la masculi. Este o boala care se trateaza, dar pe termen lung lasa urme asupra animalului asa ca cel mai bine este sa se previna.
Daca animalul sufera de mult timp de aceasta boala sau ramane in pozitii incorecte cu membrele indoite dupa tratament poate ramane handicapat in cazul in care membrele se sudeaza in pozitie incorecta.
Daca animalul vostru isi pierde simturile si devina letargic este bine sa consultati un medic veterinar. Nu este recomandat sa mergeti la un crescator experimentat pentru ca desi poate stii care este cauza, poate gresi dozajul.
Poze Gecko cu creasta
Stiati ca ..
- Sunt printre cei mai intalniti gecko din lume?
- Se reproduc usor in captivitate ?
- In captivitate au nevoie de calciu ?
Citeste si despre Gecko Leopard
Bibliografie:
Comentarii