Gecko Bibron

Gecko Bibron

Origine

Gecko Bibron face parte din familia Gekkonidae, Genul Pachydactylus.

Originar din Africa de sud, mai exact Tanzania si Angola, este un animal diurn. Se hraneste si este activ pe timpul zilei.

In general zonele stancoase si padurile din sudul a Africii.

Hrana Gecko Bibron

Gecko Bibron este o soparla insectivora. Un animal adult poate consuma insecte, gandaci, pinky (pui de soarece mic roz). La o masa, care poate dura intre 5 si 15 minute consuma in jur de 9 viermi sau 5-6 greieri.

Puii pot fi hraniti cu insecte mici ca viermii de faina(Tenebrio molitor), gandaci tineri(Nauphoeta cinerea, Blatta lateralis), greieri (Acheta domesticus) sau alte insecte mici.

In cazul femelelor gestante sunt recomandati puii de soareci pentru ca le ajuta sa asimileze greutate si le da energie. Este recomandat ca hrana sa fie vie deoarece interesul pentru prada care inca misca este mult mai mare.

Puii vor consuma hrana de doua ori pe zi in parioada de crestere, iar adultii de 3-4 ori pe saptamana. Hrana nu trebuie sa fie mai mare ca distanta dintre ochi a animalului pentru ca acesta sa poata s-o inghita si sa o digere mai usor.

Pentru evitarea imbolnavirii reptilelor si asigurarea tuturor mineralelor si vitaminelor hrana trebuia pudrata printr-un praf de calciu. Acest praf de calciu, care ajuta oasele, este pe baza de multivitamine si microelemente.

Caracteristici Gecko Bibron

Gecko Bibron are lungimea aproximativa de 15cm, dar se intalnesc si exemplare care ajung pana spre 20cm. Degetele ii sunt adezive, asta inseamna ca ii place sa se catere si ca o face pe aproape orice suprafata.

Ochii sunt mari si lipsiti de pleoape. Pielea este in general maro. Pe spate se pot vedea diferite nuante de maroniu, iar spre burta culoarea se deschide foarte mult pana aproape de culoarea alb.

Pielea este foarte subtire, manipularea nefiind recomandata decat persoanelor cu experienta. Cand le apucati este posibil sa incerce sa va muste crezand ca sunteti vreun pradator, dar avand in vedere marimea lor nu aveti de ce sa va fie frica.

Daca vreti sa achizitionati unul sau mai multe exemplare ca si animale de companie este bine sa stiti cateva lucruri.

Fiind animale arboricole este bine ca terariul in care vor sta sa fie mai mult inalt decat lung. De obicei crescatorii recomanda dimensiuni mici, in general ceva mai mult decat lungimea animalului, ceea ce nu este in regula. Chiar daca animalul creste acesta nu are parte de o dezvoltare completa.

Ca si crescator si iubitor de reptile va recomand un acvariu minim de 50x50x100cm. Nu mai stiu ordinea unitatilor de masura, dar clar cei 100cm vor fi inaltimea.

Cele mai citite articole

In terariu trebuie sa existe cateva crengi naturale pe care gecko sa se catere, cel putin doua ascunzatori si diverse obiecte si tunele in care se pot ascunde partial sau prin care sa treaca.

Este de preferat ca acvariul oricarei soparle sa fie similar, ma refer la coloristica si accesorii, cu cel din mediul natural. Trebuie sa fie bine inchis pentru ca soparla sa nu fuga dar si bine aerisit.

Temperatura pe timpul zilei nu trebuie sa fie mai mare de 25-30 grade celsius, noaptea ea putand scade pana la 18-23 de grade.

Umiditatea este foarte importanta din doua aspecte: mediul natural al animalului si nevoia de a-si potoli setea.

Chiar daca este musai sa-i puneti un vas cu apa multe soparle isi potolesc setea cu apa de pe frunze si crengi, de aceea, pentru mentinerea unei umiditati ridicate este bine sa pulverizati de 2-3 ori pe zi apa inauntru.

Pentru ca sunt animale cu sange rece, este bine ca in terariu sa existe un incalzitor, acesta poate fi sub orice forma, bec, heatpad, etc, cu conditia sa nu incaleasca decat o parte din acvariu. Gecko se duce singura in locul mai cald sau mai putin cald, cum are nevoie.

Nu uitati sa indepartati tot timpul fecalele din acvariu pentru evitarea mucegaiului si aparitia acarienilor.

Reproducere Gecko Bibron

In cazul lui gecko bibron imperecherea are loc noaptea desi este in general o specie activa ziua.

Prea multe nu se cunosc despre procesul de imperechere, dar daca vreti sa inmultiti aceasta specie este bine sa puneti intr-un acvariu un mascul si cateva femele. O femela depune intre 3 si 5-6 perechi de oua pe an.

Dupa 15 zile este recomandat sa separati masculul. La mai putin de o luna femelele vor incepe depunerea oualelor. In aceasta perioada este recomandat sa tineti temperatura constanta.

O temperatura de 26-29 de grade este ok. Daca doriti puteti muta oualele intr-un incubator, atentie insa la manipulare, sa nu rasciti oualele pentru ca exista riscul sa moara embrionii.

Dupa 1-2 luni de la depunerea oualelor ies primii pui.

Nu este recomandat ca micutii sa fie tinuti cu adultii cel putin pana cand acestia mai cresc. Dupa prima naparlire pot fi hraniti.

Poze Gecko Bibron

Stiati ca ..

  • Hrana trebuie oferita vie pentru ca Gecko este atras de miscare ?
  • Se hraneste noaptea deoarece sunt specii nocturne ?

Citeste si despre Gecko Leopard

Bibliografie:

Cele mai citite articole