Origine
Gecko african cu gheare (Holodactylus africanus) face parte din clasa Reptilia, familia Gekkonidae.
Este un animal intalnit in salbaticie in Africa, mai exact in tarile Tanzania, Somalia, Kenia, Etiopia si probabil cu timpul s-a mai raspandit in 1-2 tari invecinate. Poate fi intalnit in zonele de stepa si in zonele cu umiditate.
Mai poate fi intalnit sub denumirea: African Clawed Gecko, Boettger’s strong-clawed gecko, African Whole-toed Gecko.
Hrana Gecko African cu gheare
Cand vine vorba despre hrana majoritatea crescatorilor de gecko stiu ca acesta consuma hrana mai mica decat distanta dintre ochi, dar uneori se incapataneaza sau cand ii este foame va incerca sa inghita si prazi ceva mai mari.
Se hraneste in general cu insecte de dimensiuni mici. In captivitate este hranit de obicei cu pui de greieri, viermi de faina sau alte insecte similare.
Pentru ca nu sunt in mediul lor natural si nu pot eneficia de toate conditiile normale trebuie ca exemplarele crescute in captivitate sa fie pudrate intr-un praf alb care contine calciu si vitamine. Acest praf se poate procura de la magazinele de specialitate.
Caracteristici Gecko African cu gheare
Gecko african are un colorit aparte, o culoare deosebita din mai multe tente de maro. Se poate observa pe corpul acestuia mai multe dingi de diferite culori de culoarea cafelei, galbui, etc. Burta si este de culoare deschisa de culoare crem-galbui.
Picioarele se termina cu gheare lungi si subtiri folosite la sapat. Coada este mica si groasa, indesata. Lungimea lui la maturitate este aproximativ 10cm. Pe cat este de mic pe atat este de energic, in general este sociabil, dar fricos.
Nu este un animal care poate fi vazut cu usurinta deparece petrece mult timp in pamant sapand galerii. Este un animal nocturn. Singurul motiv pentru care iese la suprafata este sa caute prada pentru a se hrani.
Daca sunteti sau vreti sa deveniti un crescator sau pur si simplu ati primit un gecko african este bine sa stiti cate ceva despre viata lor. Chiar daca nu este dificila cresterea lor, aceste animale nu sunt ca pestii sa le pui intr-un bol cu apa sa le dai de mancare de doua ori pe zi.
Avand in vedere dimensiunile mici avantajul este ca nu este nevoie de un terariu mare, iar spre deosebire de alte specii gecko terariul trebuie sa aiba latura cea mai lunga pe orizontala.
Am mentionat mai sus ca este un animal care traieste in subteran si nu unul catarator. Recomandarea mea este ca terariul sa aibe cel putin 50x50x35. Chiar daca pot fi crescute si in terarii mai mici este bine sa fim putin generosi pentru o dezvoltare fizica corecta.
Imagineaza-ti cum ar fi sa traiesti alaturi de familia ta intr-o garsoniera o viata intreaga fara sa iesi afara si cum ar fi sa ai o casa in care poti iesi macar in curte.
Substratul este bine sa fie din mai multe tipuri de material. Cocosul sau nisipul pot fi doua optiuni si din loc in loc se pot introduce bucati de pluta sau lemn moale pentru consolidarea galeriilor.
Pentru ca este un animal caruia ii place sa sape si sa faca tuneluri substratul trebuie sa fie mai gros, minim 15cm. Cu cat substratul este mai mare cu atat este mai fericit. Daca ati fost generos cu spatiul puteti tine mai multe exemplare din aceeasi specie cu conditia ca in grup sa fie un singur mascul.
Temperatura trebuie sa fie intre 25-30 grade celsius ziua, noaptea putand scadea 4-5 grade. In perioadele mai reci cand temperaturile scad terariul se poate incalzi cu un bec sau un heatpad.
Atentie, heatpad-ul nu trebuie sa acopere tot fundul acvariului, pentru ca gecko sa poata alege intre zona mai calda si zona mai rece. Acesta se poate procura din magazinele de specialitate, mai exact aproape orice petshop si poate fi intalnit sub denumirea de UTH (under tank heater).
In afara de temperatura, umiditatea la fel de importanta ca si aerul pentru gecko. Multe specii de gecko sunt dependente de umiditate ridicata. Daca umiditatea este scazuta sub un anumit nivel animalul va muri mai devreme sau mai tarziu. Pentru gecko african umiditatea medie este de 80%.
Aparatul care masoara umiditatea se numeste higrometru. Astfel substratul trebuie sa fie umed, iar in terariu este bine sa fie si o sursa de apa pentru micut. Pentru pastrarea umiditatii puteti pulveriza apa de 2-3 ori pe zi cu ajutorul unui banal pulverizator.
Reproducere Gecko African cu gheare
Gecko african poate fi reprodus cu succes in captivitate. Acesta ajunge la maturitate si se poate imperechea la varsta de 15-18 luni.
Fizic se poate imperechea si mai devreme dar nu este recomandat posibil din cauza dezvoltarii incomplete. Masculii adulti au aproximativ 40 grame, iar femelele ceva mai mult 40-45g. Femelele la inceput vor avea 3-4 depuneri pe an.
Un mascul se poate imperechea cu succes cu 6 femele. In scurt timp femela va lua in greutate. Ouale trebuiesc mutate in incubator cu grija. Sexul micutilor poate fi determinat de temperatura.
La o temperatura mai mare vor iesi majoritatea masculi, iar la o temperatura mai mica, majoritatea femele.
Daca puneti ouale la incubator este recomandat sa-l deschideti o data pe saptamana pentru a se aerisi si a elimina eventuala condensare.
La sfarsitul perioadei de reproducere este bine sa separati masculii de femele.
Cand micutii ies din ou devin activi la scurt timp. La inceput puteti sa le oferiti numai apa cu un prosopel inmuiat tamponandu-le gura.
Dupa prima naparlire pot fi hraniti cu insecte mici.
Poze Gecko African cu gheare
Stiati ca ..
- Isi petrece majoritatea timpului sapand galerii subterane ?
- Are gheare subtiri si lungi care il ajuta la sapat ?
Citeste si despre Gecko Leopard
Bibliografie:
Comentarii