Crocodilul

Crocodilul

Origine

Crocodilul reprezinta un ordin de reptile care impreuna cu pasarile sunt ultimii urmasi ai Arhozaurienilor o categorie de dinozauri.

Crocodilii au descendenti inca de acum 240 de milioane de ani. Pana in prezent se cunosc 23 de specii de crocodili.

Toate apartin familiei Crocodylidae. Crocodilul mascul poate atinge si peste trei metri lungime in timp ce femela rareori depaseste doi metri. Exista si unele cazuri, de crocodili uriasi care pot atinge 5 sau 6 metri lungime (crocodilul de apa sarata).

Atata masculul cat si femela traiesc aproximativ 15 ani. Crocodilii traiesc in regiunile tropicale din Africa si Australia in timp ce Aligatorii traiesc numai in America de Sud si America de Nord.

Nu traiesc deloc in Europa.

Hrana Crocodil

Crocodilii si speciile inrudite sunt carnivore. Maxilarul lung si aspectul fetei pare a avea un ranjet sadic, sugereaza un comortament agresiv si fioros. Majoritatea oamenilor sunt ingroziti de crocodili, desi de fapt hrana lor depinde de marimea lor si de prada disponibila din jurul lor.

La inceput puii de crocodil se hranesc cu insecte, mormoloci, melci, pestisori, raci si scoici. Deoarece cresc foarte rapid si pot captura numai animale de prada mici, acestia mananca foarte des.

Cum cresc, incep sa captureze prazi mai mari si creste concomitent durata intre doua mese. Mai intai captureaza pesti mai mari si alte reptile, apoi treptat incep sa vaneze si mamifere. Inhata orice vietate ce la ajunge in cale, fie acesta maimuta, bivol, zebra, sarpe sau chiar om. Multe animale cad prada crocodilor in timp ce isi potolesc linistite setea pe malul apei. Crocodilii consuma si hoituri, nu numai prazi capturate vii.

Oricat de ascutiti si de taiosi ar fi dintii acestor animale, tot nu sunt potriviti pentru sfarmarea si devorarea carnei prazii. Cand un crocodil sau aligator inhata un animal ce isi potoleste setea pe mal, de obicei il prinde si incearca sa-l traga in apa spre a-l ineca.

De multe ori este nevoit sa depuna prada intr-o groapa din matca, pana ce i se inmoaie pielea si carnea incepe sa se descompuna, deoarece numai atunci o poate sfarma prin muscaturi mari. Uneori crocodilul sau aligatorul incepe sa se rostogoleasca in apa cu prada in gura pentru a smulge bucati mari de carne din aceasta.

De obicei inghite in intregime bucata luata in gura. Adesea o prada serveste ca hrana mai multor crocodili care o devoreaza pe loc. Crocodilii caprureaza pestii in apa mica: pur si simplu inchid brusc botul sau ii strapung cu dintii.

Inghit in intregime pestii, cu capul inainte, ca nu cumva branhiile sau oasele sa le zgarie tesutul fragil al faringelui. Majoritatea speciilor de crocodili inghit diverse lucruri, pietre, bucati de lemn, impreuna cu prada. Acestea ajuta probabil digestia ce are loc rapid in stomac.

Caracteristici Crocodil

Corpul crocodilului este acoperit cu placi osoase, iar sistemul de circulatie a pastrat unele caractere comune cu pasarile. Animalele de azi traiesc pe malul apelor curgatoare sau a lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale.

Unele specii de crocodili mai pot fi intalniti in apa sarata a marilor din jurul unor insule. Animalele sunt bune inotatoare, cand vaneaza stau ascunse sub apa pana la nivelul ochilor si narilor.

Cele mai citite articole

Forma corpului animalelor de astazi este adaptata la mediul de viata in care traiesc, astfel corpul este turtit dorsoventral, si se termina cu o coada latita si musculoasa care ajuta la inot sau ca si carma.

Gura este larga prevazuta cu o dentitie puternica de forma conica. Crocodilii au o lungime a corpului in functie de specie intre 1,20 si 7 m lungime. Au fost gasiti prin sapaturi fosile de crocodili care aveau lungimea de 12 m.

Animalele cresc toata viata, insa cu inaintarea in varsta procesul de crestere devine mai lent, astfel crocodilii batrani cresc numai cativa centimetri.

Craniul crocodililor este alungit, ochii in timpul evolutiei au ajuns sa fie dispusi dorsal, la varful botului se afla orificiile ovale largi ale narilor, care este sunt in asa fel legate de faringe incat animalul si cu gura plina poate repira fara probleme.

Botul crocodililor are lungimi diferite in functie de modul de hranire, astfel gavialul care se hraneste cu peste are un bot lung si subtire.

Narile si orificiile urechilor, se inchid in apa. Vazul il ajuta la depistarea hranei. Gura este larga, iar pe maxilare se afla dinti conici, inegali, fixati in scobituri ale maxilarelor numite alveole.

Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu placi carnoase, dublate de placi osoase, nesudate intre ele in regiunea dorsala. Coada este si comprimata lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare si 4 degete unite prin membrana la membrele posterioare.

Ele servesc la deplasarea in apa si pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni.

Crocodilii vaneaza folosind metoda ambuscadei. Stau nemiscati si asteapta ca prada sa vina foarte aproape de ei. Prada poate fi reprezentata fie de pesti, fie de animale de pe uscat care vor sa se adape. Crocodilii mai mananca diferse specii de manifere dar si pasari sau chiar crocodili mai mici.

Reproducere Crocodil

La patru saptamani de la imperechiere femela depune ouale, iar dupa trei luni de asteptare puii fac primii pasi. Cuiburile in care sunt depuse ouale sunt facute pe malurile raurilor, pe plaje, aproape de apa pentru ca puii sa fie bine protejati de atacatori.

Femela isi foloseste toata energia pentru a-si apara puii. Femela depune intre 30 si 60 de oua, apoi camufleaza cuibul. Petrece putin timp acolo pentru a nu atrage atentia pradatorilor care ar putea manca ouale.

Dupa 3 luni femela verifica cuibul. Puii ies din oua. Au intre 85 si 115 grame. Sunt victime ale ratonilor sau a altor pradatori care ii pot manca usor in momentul cand ies din oua. In general s-a constatat ca numai 10% – 15% din pui supravietuiesc.

Cand ies din oua puii au o rezerva de hrana pentru 4 luni. Pentru ai proteja la inceput femela ii cara adeseori in gura. La inceput puii sunt neindemanatici in apa, dar stau aproape de mama lor. Cand se indeparteaza pot fi in pericol deoarece pot fi prada usoara pentru animalele din rau. Cresc lent, cu doar 25-30 cm pe an. La 3 ani vaneaza pesti mici si insecte, care devin principala lor sursa de hrana.

La varsta de 8 ani pot atinge deja 2 metri lungime. Se hranesc cu pesti mari, broaste, pasari, serpi si chiar cu animale terestre care traverseaza raul sau care se adapa pe marginea raului. La aceasta varsta pot ataca si oameni. Ataca prada imediat dupa ce aceasta a intrat in apa, urmandu-si instinctul de a ataca.

Crocodilul sfasie efectiv prada prin rasucire apoi inghite bucatile intregi, nemestecate. Daca raul este traversat de o turma de antilope, puilor le este greu sa captureze ceva astfel ca depind de hrana pe care si-o procura de la prazile obtinute de crocodilii dominanti. Oamenii se tem de ei, iar braconierii, din nefericire, ii cauta ca sa-i vaneze.

Poze Crocodil

Stiati ca ..
  • crocodilul casca gura din acelasi motiv din care cainii gafaie.
  • Crocodililor le place sa stea in ape dulci.
  • Crocodilul mascul poate atinge si peste trei metri lungime. Exista si unele cazuri, de crocodili uriasi care pot atinge 5 sau 6 metri lungime.
  • Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai mare decat oul din care abia a iesit.
  • Crocodilul de Nil poate ajunge la o viteza de 46,67km/h.
  • Exista in jur de 23 de specii de crocodili, iar multe din ele au disparut.

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii) sau Soparla mexicana

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii