Broasca testoasa mata mata

Broasca testoasa mata mata

Origine

Mata mata (Chelus fimbriata) este o broasca testoasa acvatica din America de Sud. Poate fi intalnita in apele fluviilor Orinoco si Amazon.

Este una dintre cele mai interesante broaste testoase acvatice din lume datorita formei sale unice. Poate fi intalnita in regiunile mlastinoase din Bolivia, Ecuador, Peru, Columia, Venezuela si Brazilia.

A fost descrisa pentri prima data in anul 1741 de naturalistul francez Pierre Barrere.

Numele stiintific a suferit o serie de modificari fiind schimbat de peste 10 ori de-a lungul timpului. Astazi numele inseamna „broasca cu breton”.

De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri: needle nose, leafhead, etc.

Hrana Broasca testoasa mata mata

Broasca testoasa mata mata este o carnivora lenesa care prefera sa astepte hrana in loc sa vaneze. Este un pradator nocturn. Se foloseste de camuflaj si ataca folosind metoda ambuscadei. Carapacea seamana cu frunzele de toamna.

Prefera apele tulbure pentru ca isi poate surprinde mai bine prada. Pestii sunt principala sursa de hrana.

In afara de pesti se mai hraneste cu pasari, insecte sau rozatoare care vin sa bea apa.

Avantajul ei este ca iese la suprafata rar pentru aer pentru ca isi poate tine respiratia foarte mult timp. Prada este inghitita intreaga de regula cu capul inainte.

Caracteristici Broasca testoasa mata mata

Broastei testoase mata mata are greutatea de 15kg si diametrul carapacei de 40 – 50 de cm. Este una dintre cele mai mari broaste testoase din lume. Capul este de forma triunghiulara, iar gatul lung si flexibil.

Cele mai citite articole

Degetele membrelor, unite cu o membraca care ajuta broasca sa inoate, se termina cu gheare lungi.

Broasca testoasa mata mata este lenesa si nu intoata prea mult. Poate fi intalnita la adancimi mai mici pentru ca are nevoie de aer ca sa respire.

Poate fi crescuta si in captivitate. Dezvoltarea sa este foarte lenta. Daca vreti sa cresteti in captivitate o broasca testoasa mata mata trebuie sa stici ca temperatura apei trebuie sa fie in jur de 25-28 de grade si apa nu trebuie sa fie adanca pentru ca broasta sa poata respira usor.

Este recomandat sa mai populati si cu alte animale, dar mare atentie la animalutele mici pentru ca vor fi mancate daca vor cadea in apa.

Mare atentie cu manipularea. Nu ii place sa fie mangaiata si manipulata. Nu trebuie scoasa prea des din apa si nu trebuie scapata pentru ca este sensibila. Socurile ii pot fi fatale.

Reproducere Broasca testoasa mata mata

Broasca testoasa mata mata se reproduce destul de rar in captivitate. In salbaticie masculii curteaza femelele prin miscari ale capului, inchizand si deschizand gura.

Dupa perioada de imperechere femela depune 12 – 28 de oua. Ouale eclozeaza dupa 200 de zile tinute la temperatura de 29 de grade.

Speranta de viata este de 15 ani.

Poze Broasca testoasa mata mata

Stiati ca ..

  • Are gatul mai lung decat coloana vertebrala.
  • Isi poate tine respiratia mult timp.
  • Este un animal acvatic lenes care inoata putin.
  • Are un camuflaj foarte bun si poate fi observata cu greu.
  • Este unica.
  • Se hraneste cu pesti prin aspiratie. Inghite hrana nemestecata.

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii)

Bibliografie:

  • https://i.ytimg.com/vi/-TTEXbALyys/hqdefault.jpg

Cele mai citite articole