Testoasa de Mississippi

Broasca testoasa de Mississippi

Testoasa de Mississippi

Origine

Broasca testoasa harta de Mississippi face parte din familia Emydidae, genul Graptemys si specia Graptemys pseudogeographica.

Broasca testoasa harta este o specie acvatica de apa dulce care isi are originea in America de Nord , mai precis in Valea Mississippi din Illinois si Nebraska ,dar si in Minnesota, Wisconsin, Iowa, Missouri, Kansas, Oklahoma, South Dakota, Oklahoma, Texas, Louisiana, Arkansas, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Indiana, Ohio, Alabama, Virginia.

In prezent este tot mai raspandita in lume ,cea mai recenta statistica este din 2005 care arata ca in europa sunt aproximativ 82,943 dintre care doar 11,92% se afla in salbaticie (9,887 de indivizi).

Broasca testoasa harta a luat numele ei, de la liniile si marcajele de pe carapacea si pielea ei, care seamana cu liniile de contur ale unei harti.

Dimensiune: masculii 9-13 cm, femelele 15-25 cm. Determinarea sexului: Sexul poate fi determinat prin examinarea cozii.Coada femelei este considerabil mai mica decat cea masculului. masculul are coada mult mai lunga si mai groasa . Masculii au, de asemenea unghiile putin mai lugi.

Hrana Testoasa de Mississippi

Broastele testoase harta sunt omnivore . ele mananca multe alimente vii , cum ar fi greierii, viermi si alimente comerciale uscate. Ele vor manca, de asemenea si unele legume, cum ar fi salata verde.

Hranirea se face o data pe zi pana la aproximativ 6 luni. La aceasta varsta este recomandata o hrana cat mai variata, suficienta doar pentru a le tine de a fi foame, dar nu sa le ingrase. Dupa 6 luni hranirea se face la fiecare doua zile, si se adauga vegetale in dieta.

Caracteristici Testoasa de Mississippi

Carapacea, una dintre caracteristicile distinctive la broastele testoase harta, este creasta neagra de-a lungul coloanei vertebrale, precum si marginea zimtata din spatele carapacei. Culoarea carapacei este de obicei masline sau maro cu un model complicat de galben/portocaliu in semi-cercuri .

La tinerete, puii sunt mai viu colorat decat adultii, ale caror culori se inchid in timp, la maturitate au o culoare maronie sau neagra cu pete negre conturate cu dungi galbene.

Plastronul este de culoare bronzat-galbui, cu linii maro . Acestea cu varsta devin mai putin distincte.

Capul, „sef” al harti Mississippi are principala caracteristica de identificare. Pe de o parte si de alta a capului va exista o linie curbata (semiluna ). Din unghiul de vedere de sus exista o singura linie de rulare in jos spre centrul capului care separa cele doua linii de semiluna pe laturi. ; testoasele harta Mississippi nu au nici o bara peste pupile (spre deosebire de Ouachita si harta falsa), desi exista exceptii.

Cele mai citite articole

Viata in natura

Ele locuiesc in apele calme ,lacuri ,iazuri cu vegetatie abundenta.ele adora sa se ascunda prin vegetatie. Sunt foarte sensibile la soare ,de aceea rareori ies pe uscat doar daca nu este lumina puternica.

Sunt foarte sensibile si la apa murdara , cum am mai spus , deoarece tind sa aiba infectii oculare .

Broastele testoase sunt active la o temperatura de 10-27 grade. Sub 10 grade , ele merg in hibernare sub apa , ascunse in noroi.

In captivitate

Au nevoie de o zona buna de uscat (insulita) pe care sa iasa in totalitate din apa si sa se usuce complet (inclusiv plastron, insulita trebuie si ea sa se usuce, nu sa ramana umeda). In acest domeniu nu v-a avea nevoie doar de o sursa de caldura (incalzitor), ar trebui sa aiba si o sursa de UVB (UV-B este un bec/neon care contine UV-B , recomandat penrtu asimilarea vitaminei D3 , care intareste carapacea).

Broastele testoase harta au reputatia de a fi mai predispuse la probleme de sanatate de inalta calitate in cazul in care apa nu este mentinuta limpede, fara impuritati. Ele ar trebui sa fie deranjate cat mai putin posibil.

Un singur adult de sex masculin ar avea nevoie de un acvariu de 283-340 litri, dar o femela de 25 cm va avea nevoie de cel putin un 400l pentru a asigura un spatiu adecvat . Filtrarea puternica, se recomanda pentru a mentine o calitate cat mai buna a apei. Un incalzitor submersibil pentru a se asigura o temperatura constanta.

Reproducere Testoasa de Mississippi

Femela poate depune pana la 22 de oua cu diametrul de 30 mm fiecare si eclozarea pote dura intre 52 si 85 de zile. Masculii sunt, in general produsi la 25 gr – 28 gr C, iar femelele la 31 gr – 35 gr C, si genuri mixte, la 28 gr – 31 gr C. Ouale se depun in nisp acoperit de apa.

Speranta de viata :25-35 de ani

Poze Broasca Testoasa de Mississippi

Citeste si despre Broasca Testoasa de Florida (cu tample rosii)

Bibliografie:

Cele mai citite articole