Origine
Aligatorul este un crocodil din familia Alligatoridae. Exista doua specii de aligatori: aligatorul american si aligatorul chinez.
Numele de aligator vine din limba spaniola, unde este folosit pentru termenul de soparla. Aceasta denumire a fost data de exploratorii spanioli intr-una din calatoriile lor in Florida.
Aligatorii au suferit o varietate de schimbari la care s-au adaptat cu succes permitand acestor reptile sa ramana neschimbate aproape 200 de milioane de ani. Acesta exista din epoca mezozoica.
Hrana Alligator
Principala sursa de hrana a aligatorilor o constituie animalele mici pe care le pot ucide dintr-o muscatura si inghiti imediat. Acestia mai omoara diverse animale tarandu-le in apa si inecandu-le.
Aligatorii mai consuma si animale mai mari care nu pot fi mancate dintr-o inghititura, uneori le lasa sa putrezeasca in apa apoi le apuca cu dintii si se rotesc rupand si smulgand bucati de carne din ele.
Daca i se imobilizeaza coada unui aligator acesta nu se poate hrani, neputand sa se rasuceasca.
Puii de aligator mananca pesti, insecte, melci, crustacee, viermi, etc. Pe masura ce cresc au nevoie de pesti mai mari, diverse mamifere, pasari, caprioare, alte reptile, etc.
Caracteristici Alligator
Aligatorul este recunoscut pentru muscatura lui, pentru felul in care striveste oasele. Un aligator cantareste in medie 360 kg si are o lungime de 4m, dar poate creste si pana la 5m si aproape 500 kg. Conform Everglades National Park cel mai mare aligator a avut o lungime de 5.31m, insa cel mai mare exemplar avut 5.84m.
Aligatorul chinez are o talia mai mica, acesta masurand in medie 2.1m. Aligatorii au o medie de 75 de dinti.
Durata medie de viata a unui aligator este de 50 de ani, dar se cunosc specimene care au trait 73 si 75 de ani.
Cele mai citite articole
Aligatorii adulti de sex masculini sunt solitari. Aligatorii mai mici pot fi gasiti adesea in numar mare mai apropiati unul de celalalt. Cel mai mare aligator, fie de sex masculin sau feminin, isi va apara teritoriul, ceilalti aligatori avand o toleranta fata de cei mai mari.
Desi aligatorii au un corp greoi acestia, acestia fac mici sprinturi pe distante scurte.
Cei mai multi muschi dezvoltati, cu puterea cea mai mare, sunt in in falci. Cu ajutorul lor musca prada. Muschii pentru deschiderea falcilor nu sunt la fel de dezvoltati ca cei pentru muscare. Un om poate tine falcile inchise ale unui aligator cu mainile, in general se foloseste banda adeziva pentru prinderea falcilor lor.
In general aligatorii sunt timizi fata de oameni si acestia se indeparteaza in prezenta noastra. Acest lucru a dus la pradarea cuiburilor de aligator si incet incet la disparitia acestuia. Aligatorii sunt protejati prin lege si este interzisa hranirea lor.
Spre deosebire de crocodili aligatorii nu ataca oamenii decat in situatie de autoaparare sau daca sunt provocati.
Aligatorul hiberneaza multe luni ascunzandu-se in gauri in pamant sau in apa si sunt destul de rezistenti la temperaturi joase, mai mult decat crocodilul.
Temperatura cuibului in care isi depun ouale determina sexul noilor nascuti. Crestaturile de pe corpul lui sunt facute din aceeasi substanta ca si unghiile oamenilor.
Reproducere Alligator
Aligatorii devin maturi in general cand ating lungimea de 1.8m. Sezonul de imperechere incepe primavara.
Femela construieste un cuib in vegetatia din apropierea apei. Sexul puilor este determinat de temperatura din cuib si este stabilit in 7 – 21 zile de la inceperea incubarii.
La temperatura de 30 de grade sau mai putin majoritatea puilor sunt femele, iar peste 34 de grade puii sunt in totalitate masculi.
Mama aligator va apara cuibul de pradatori si va asigura protectia puilor in cazul in care acestia vor ramane in zona. Cea mai mare amenintare a puiilor vine chiar din partea aligatorilor adulti.
Puii au un dinte de lapte care ii ajuta sa sparga coaja si sa iasa din ou si o rata de mortalitate de pana la 50 de procente in primul an.
Poze Alligator
Stiati ca ..
- Aligatorul american (Alligator mississippiensis) este cunoscut si sub numele de aligatorul-stiuca ?
Comentarii