Rechinul Pelerin

Origine

Rechinul pelerin (Cetorhinus maximus) face parte din familia Cetorhinidae, ordinul Lamniformes.

Poate fi intalnit in apele temperate de pe intregul glob. Prefera ape cu temperaturi de 8-15 grade celsius.

Numele de pelerin vine de la faptul ca prefera „plimbarile” de suprafata din apele calde. Este singurul peste al familiei din care face parte.
Poate fi intalnit in literatura straina si de specialitate sub denumirile: The basking shark, bone shark, elephant shark, hoe-mother, sail-fish sau sun-fish.

Numele stiintific vine din limbile greaca si latina. Acesta inseamna monstru „marin cu nas, extraordinar”. Gunnerus a fost cel care a descris pentru prima oara rechinul pelerin. Acesta a vazut marele peste in apele din zona Norvegiei.

In limba engleza si literatura de specialitate poate fi intalnit si sub numele de Basking shark sau rechinul Basking.

Populatia de rechini pelerini este in scadere datorita amenintarii omului.

Braconajul scade numarul exemplarelor de rechini anual. In momentul de fata rechinul pelerin este pe cale de disparitie. In unele tari a fost inclus pe lista animalelor protejate si s-a interzis pescuitul lui.

Hrana Rechinul Pelerin

Principala hrana a rechinului pelerin si cea mai preferata este planctonul. S-a constatat ca detine capacitatea, prin bulbi olfactivi, de a detecta zonele cu concentratie de plancton mai mare.

In afara de plancton se mai hraneste cu icre si diverse oua de peste, cu pesti mici, nevertebrate sau alte animale marine care plutesc in apa.

Rechinii, in general, sunt numiti sanitarii oceanelor pentru ca mananca diverse animale marine bolnave sau cu probleme motorii.

Aspect Rechinul Pelerin

Rechinul pelerin poate ajunge la lungimea de 10-12 metri si in cazuri exceptionale poate ajunge pana la 15 metri.

Greutatea este de 4-6 tone. Femelele sunt mai mari decat masculii. Corpul rechinului pelerin are culoarea gri-maroniu si prezinta diverse pete pe burta.

Burta este albicioasa sau chiar alba. Caracteristic rechinului pelerin este botul conic lung si gura foarte mare care are deschiderea de peste un metru. Poate fi vazut des cu gura deschisa hranindu-se.

Filtreaza o cantitate enorma de apa, in jur de 1800 de tone pe ora. Cand deschide gura se vad o serie de dinti positionati ca sa nu scape prada.

Este al doilea rechin ca marime dupa rechinul balena. In afara de marimea impunatoare pe care o are, rechinul pelerin mai are cateva caracteristici care-l deosebesc de ceilalti rechini si pesti.

Cele cinci fante laterale situate simetric de o parte si de alta a capului sunt mai aproape de gura si sunt mai late decat la alti rechini. Inotatoarea dorsala si cea laterala au lungimea de doi metri.

Comparativ cu alte specii de rechini ficatul rechinului pelerin este foarte mare. Acesta ajuta rechinul la portanta.

Capul este mare. Ochii sunt relativ mici, iar irisul este de culoare inchisa. Pielea lor este acoperita de solzi si de un mucus.

Comportament Rechinul Pelerin

Rechinul pelerin este un peste care inoata incet. Isi deschide gura mare pentru a filtra cat mai multa apa si inainteaza pentru a se hrani. Este un rechin social care traieste in grupuri de la 1 la 100 de indivizi.

Are tendinta de a migra in apele si oceanele marilor.

Prefera apele cu adancimi mai mici de 1000 de metri, dar poate fi vazut si la suprafata apei. Este considerat un bland gigantic.

Nu prezinta pericol pentru om si in ciuda marimii sale nu este pe lista celor mai periculosi rechini. Este un rechin inofensiv. Uneori inoata cu burta in sus pentru a se incalzi cu razele soarelui.

Rechinul pelerin este un rechin activ care nu hiberneaza. Iarna coboara la adancimi de pana la 900 de metri. Iarna se deplaseaza mii de km in cautare de hrana (plancton). Viteza de deplasare este de 3-5km/h.

Principalii dusmani naturali al rechinului pelerin sunt rechinul tigru si balena ucigasa (orca). Fiind un rechin de rimensiuni mari are putini pradatori. Omul ramane cel mai de temut dusman al sau.

Reproducere Rechinul Pelerin

Rechinul pelerin este ovivipar(femela tine ouale in burta). Dupa perioada de incubare femela depune oua din care se nasc pui vii. Aceasta cauta ape putin adanci pentru a da nastere micutilor. Perioada de gestatie poate dura pana la doi ani.

La nastere puii au 1.5 – 2 metri lungime. O femela a nascut 6 pui. Maturitatea este atinsa la varsta de 6 ani. Femelele dau nastere o data la 2-4 ani.

Speranta de viata nu este cunoscuta cu exactitate, dar se estimeaza o perioada de 50 de ani.

Poze Rechinul Pelerin

Stiati ca ..
  • Filtreaza 1800 de tone de apa pe ora.
  • Are deschiderea gurii mai mare de un metru.
  • Poate atinge lungimi, in cazuri esceptionale, de 15 metri.
  • Este inofensiv pentru oameni.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii