1000x250 ro

Rasa de Caini Teckel

caine Teckel
  • Origine: Germania
  • Grupa: Toy
  • Greutate: Standard: peste 5kg Miniature: sub 5kg
  • Inaltime: Standard: 20-27cm Miniature: 13-18cm
  • Culori: negru, ciocolata, rosu, albastru, crem, maro
  • Dresaj: incapatanat, relativ usor
  • Ingrijire: usor de ingrijit
  • Temperament: jucaus, devotata, destept, incapatanat, curajos
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 4 – 8 pui
  • Media de varsta: 14 – 17 ani
  • Alte nume: Standard Dachshund, Miniature Dachshund, Toy Dachshund, Kaninchen, Doxie, Wiener Dog, Little Hot Dog, Hotdog Dog, Sausage Dog, Long Dog, Little Burrow Dog, Earth Dog, Badger Dog, Dackel, Teckel, Tekkel Doxie, Bassotto, Sosis, Worshond, Perro Salchicha, Taksis, Tekel

Origine

Teckelul, sau Dachshund cum este numit afara, este originar din Germania din anul 1600. Crescuti pentru a vana animale mici precum bursuci, nevastuici si ierpuri, teckelul are picioare scurte pentru a urmari aceste animale si in interiorul vizuinii unde se poate lupta pana la moarte. Numele original este Dachshund, unde Dachs inseamna Bursuc.

Teckelii au multe caracteristici asemanatoare cu ale terrierilor, ei sunt curajori si versatili. Au fost folositi si pentru a lua urma vidrelor si vulpilor. Populatia rasei a scazut drastic in al 2-lea razboi mondial, dar a inceput sa creasca dupa ce a fost importata in SUA. Rasa a fost recunoscuta de AKC in anul 1885.

Hrana Teckel

Daca va alegeti un teckel si dieta lui consta in hrana cumparata si vreti sa-l treceti pe mancare gatita in casa sau mixta este bine s-o faceti treptat ca sa evitati problemele digestive. Acest lucru se face prin introducerea in masa zilnica a noilor feluri de mancare putin cate putin. Cand vine vorba de prodise alimentare comerciale acestea ar trebui sa fie de preferinta uscate, suficiente din punct de vedere al nutritiei, cu vitaminele si mineralele necesare.

Exista cateva modalitati de supravechere a regimului alimentar ale unui teckel, sau ale unui caine in general. Daca greutatea ii fluctueaza in timp, pielea i se usuca sau se observa ca animalul nu agreaza mancarea si o mananca de foame, este bine sa se aleaga o alta marca de mancare. Marimea portiiloe de mancare va fi determinata de marimea, greutatea si nivelul de activitate al cainelui. Pentru a va asigura care este portia optima la o masa cel mai bine este sa consultati un veterinar, daca lasati cainele sa aleaga cat trebuie sa manance, acest lucru va duce la obezitate.

De obicei doua mese pe zi sunt sificiente pentru un teckel. Cand vine vorba despre miciile atentii ocazionale sub forma de mancare, teckelul se arata foarte interesat. Este bine sa il recompensati mai ales cand este in crestere si trebuie sa invete unele reguli, dar sa nu se exagereze ca sa nu devina dependet de ele.

1000x250 ro

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Teckel

Exista 3 tipuri de teckel: cu par scurt, cu par lung si cu par sarmos. Teckelul este un caine cu corpul mai mult lung decat inalt, musculos si cu picioare scurte.

Are capul alungit cu craniul usor convex si sprancene proeminente. Botul este lung, dintii ar trebui sa muste in foarfeca. Ochii migdalati au culoarea rosu-negru sau maro-negru. Urechie mobile si lungi se sprijina pe obraz. Coada este purtata in linie cu spatele. Rasa cu par scurt trebuie sa aiba blana lucioasa, neteda si uniforma.

Teckelul poate fi intalnit in multe culori: negru, rosu(de la blond la culoarea capsunei), maro, cafeniu, gri-albastru. Pot fi intalnite si combinatii de culori: pe corp se pot vedea una sau doua culori, petele pot varia de la cateva pana la 50% din corp. Acestea apar si la imperecherea incrucisata.

Comportament Teckel

Teckelul este curios, inteligent, vioi, afectuos, mandru, curajos si amuzant. Este devotat familiei, poate fi dificil de dresat, dar nu imposibil. Acest catel are nevoie de un stapan care stie sa se impuna ca lider, altfel el o sa preia comanda si vor aparea dificulati in comunicare, pot deveni dificili cu copiii, vor face galagie pentru jucarii, zgarie mobilierul, musca si rupe diverse, etc.

Ei sunt de obicei recomandati pentru adulti.

Aceasta rasa are instinctul de a sapa. Se inteleg in general bine cu alte animale de companie, dar poti fi gelosi, incapatanati si uneori pot musca. Daca nu sunt dresati corespunzator uneori refuza sa fie manipulati.

Teckelul este unul dintre cele mai populare animale din Statele Unite, in anul 2008 situandu-se pe locul 7. Este preferat de locuitorii mediului urban. Teckelul este si un simbol al Germaniei, caricaturistii utilizand frecvent imaginea cainelui. El a fost ales ca prima mascota oficiala pentru jocurile olimpice de vara din anul 1972 in Munchen cu numele de Waldi. Exista o cursa anula special de alergare pentru teckeli, dar si alte concursuri.

Dresaj Teckel

Teckelii sunt similari cu multe rase de caini in primu rand prin forma corpului si prin comportament. Cand aduceti un teckel intr-o casa noua este bine ca acesta sa stie cine este stapanul.

Odata ce invata cui trebuie sa i se supuna acesta va invata mai usor comenzile si, automat, dresajul va fi mai usor. Daca doarme in casa este bine sa i se puna un prosop, burete sau ceva asemanator in care acesta poate sa se ghemuiasca sa nu ii fie frig. Aceste mici detalii conteaza mult in dezvoltarea cainelui.

De asemenea, este bine sa stie, daca este pui cu rabdare va invata, unde sa-si faca nevoile sau cand va fi scos afara. Teckelii sunt caini inteligenti care pot intelege cerintele stapanului cu rapiditate. Din pacate nu va fi asa mereu pentru ca are latura lui de incapatanare.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Teckel

Unele reactii alergice la vaccinuri ceva mai des ca la alte rase. Obezitatea datorita mancarii despre care am specificat si la hrana si o sa scriu cateva vorbe si la boli frecvente.

Datorita ca are un corp lung si subtire, o masa mare pe coloana inseamna o presiune mai mare asupra coloanei, care la alte rase nu este intalnita; combinata cu pofta de gurmand care o are este o combinatie nu tocmai fericita pentru sanatatea animalului.

Boli Teckel

Nu exista nici o boala cu adevarat comuna, majoritatea puiilor se nasc sanatosi si traiesc destul de mult, dar ca la orice rase de caini exista o sansa sa fie afectati de anumite boli mai mult. Una din aceste probleme este greutatea. Multi crescatori de teckeli stiu ca animalul daca nu este injrijit alimentar corespunzator este predispus la obezitate.

O alta problema este cu glanda suprarenala care se manifesta prin afectiuni ale pielii, caderea parului, diabet zaharat. Exista sansa ca mai multe boli de ochi sa afecteze teckelul. Odata cu inaintarea in varsta pot aparea unele simptome care trebuiesc tratate inainte ca boala afecteze organul, ele se pot descoperi prin examinari periodice. De departe cea mai frecventa boala la teckel este legata de discurile dintre vertebrele coloanei.

Discul gelatinos este ca o perna intre oase, dat cu timpul imbatraneste si se intareste sau se rupe producand probleme. Nici hernia de disc nu este exclusa. Semnele herniei de disc sunt durerea, o reticenta la sarituri, paralizie a picioarelor din spate, s.a.

Poze Teckel

Canise Teckel

  1. Canisa Zoldachs
  • Adresa: Baia Mare city, Maramures county, Romania
  • Telefon: 0040-722-397771
  • Email: EVACSABI@YAHOO.COM
  • Website: http://www.teckel.ro/

2. Canisa Black Beauty

Alte rase de caini

Bibliografie:

Cele mai citite articole