- Origine: Insulele Outer Bank din Carolina de Nord
- Inaltime: 132 – 150cm
- Greutate: 360 – 450kg
- Culori: orice culoare, maro cel mai frecvent
- Folosit la: Echitatie, calarie si ocazuinal patrulare
Origine
Rasa de ponei Banker este originara din Insulele Outer Bank din Carolina de Nord. Stramosii acestor ponei au fost caii Spanioli, care au ajuns in aceasta zona in timpul Hispaniolei din secolul XVI.
Acesti ponei salbatici si-au facut aparitia pe insula cu mult timp inainte de colonizarea britanica. Cu un instinc de supravietuire bine dezvoltat, poneii Banker sunt capabili sa manance ierburile aspre care cresc pe langa mlastini si sa sape gropi in nisip in cautare de apa proaspata.
In 1957, o pledoarie a fost adresata Guvernului pentru a permite acestor ponei salbatici sa continue sa traiasca pe aceste insule. Pana in 1980, interesul public fata de acesti ponei a crescut considerabil.
In urma uneor teste genetice, specialistii au hotarat ca foarte multi dintre acesti ponei erau destul de „puri” din punct de vedere genetic pentru a fi recunoscuti oficial. In prezent, mai exista cateva sute de ponei Banker, acestia fiind protejati prin lege.
Aspect Banker
Cele mai citite articole
Bankerul este o rasa de cal relativ mica cu o inaltime la geaban cuprinsa intre 130 si 150cm. Acesta cantareste 360-450kg. Fruntea este larga, pieptul adanc si picioarele scurte.
O trasatura aparte a acestor cai este ca au oasele tari. Blana poate avea orice culoare, cel mai des intalnita fiind culoarea maronie.
Se intretin usor, sunt prietenosi si docili. Multe din caracteristicile lor indica faptul ca au puncte comune cu caii de rasa spanioli si acest fapt sugereaza ca impartasesc stramosi comuni.
Comportament Banker
Astazi traiesc aproximativ 400 de ponei in insulele din Carolina de Nord. Aceste insule pot fi pana la aproape 50 de km departare de mal.
Vegetatia este rara si alcatuita in principal din ierburi grosiere si cativa copaci piperniciti. Poneii pasc ierburi si se hranesc cu plante, cum ar fi Typha latifolia, ovaz, s.a.
Poneii salbateci sunt aproape de locuintele umane fapt pentru care o parte din ei au fost domesticiti. Acestia sunt capabili sa sape gropi adanci de 0.5 pana la 1.5m pentru a ajunge la apele subterane proaspete.