Pisica Peterbald

Pisica Peterbald

Pisica Peterbald

 • Origine: Rusia
 • Obtinere: Imperechere
 • Greutate: 4 – 5 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: scurta sau deloc
 • Temperament: sociabila, inteligenta, activa, jucausa
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 2 – 5 pui
 • Media de varsta: 12 – 15 ani
 • Alte nume: Peterbald cat, Sphynxul de Petersburg, Sfinxul de Sankt Petersburg, Pisica orientala fara par, Orientala cu par scurt
 • Pret: 400$ – 1400$

Origine

Peterbald este o rasa de pisica relativ noua originara din Rusia.

Istoria pisicii Peterbald este simpla. In anul 1988 este gasita pe strada in Rusia o pisica pe nume Varya de catre Irena Kovalyova. Aceasta era lipsita de par in pare parte a corpului. In urma unor teste genetice se observa ca detine o gena care transmite lipsa parului.

Varya a fost imperecheata cu alte rase de pisici cu par scurt si a rezultat rasa Don Hairless.

In anul 1993 unul din puii din aceasta rasa, Don Hairless a fost imperecheat cu o pisica orientala de Olga Sergeyevna Mironova, o felinologista din Rusia, si asa au aparut primii 4 pui Peterbald la inceputul anului 1994.

In anul 1996 rasa Peterbald este recunoscuta de Federatia Felina a Rusiei, iar un an mai tarziu este recunoscuta pe plan mondial. In anul 2003 este adoptat oficial standardul rasei.

Pisica Peterbald poate fi intalnita si sub urmatoarele denumiri: Sphynxul de Petersburg, Sfinxul de Sankt Petersburg, Pisica orientala fara par, Orientala cu par scurt.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Peterbald

Peterbald este o pisica de marime medie. Corpul este robust si musculor, capul este bine proportionat in raport cu corpul, urechile sunt mari si ascutite. Ochii sunt relativ mari si au culoarea verde sau albastru. Pielea este subtire si usor cutata. Greutatea unei pisici adulte este de 4,5 kg.

Pisica Peterbald poate fi confundata cu Sphynxul pentru ca este o rasa de pisica fara par, dar nu are nici o alta asemanare cu pisica Sphynx. Genetic sunt doua pisici diferite. Chiar daca este inclusa in categoria pisicilor fara blana majoritatea exemplarelor au cel putin un puf fin.

Lipsa parului are o serie de avantaje si dezavantaje. Intai de toate corpul are o temperatura mai mare decat pisicile cu par. Parul protejeaza de cald si de frig pisica. Pisicile faca par consuma mai multa energie pentru ca pierd mai multa caldura.

Sunt tot timpul fierbinti. Pisicile fara par pot raci mai usor, dar nu sunt asa sensibile cum se spune pentru ca organismul se adapteaza la temperaturi scazute.

Lipsa parului elimina periatul si unele alergii. Trebuie evitata expunerea indelungata la soare pentru ca are pielea sensibila. Daca vreti sa o scoateti afara vara trebuie sa o dati cu crema solara pentru ca poate suferi arsuri.

Comportament Peterbald

Pisicile Peterbald sunt inteligente si sociabile. Sunt curioase prefera compania altor pisici sau animale.

Sunt dedicate stapanilor lor si sunt companioni excelenti care pot fi, spre deosebire de alte pisici, alese de iubitori care nu au mai avut pisici.

Cele mai citite articole

Pisicile Peterbald isi folosesc mult labele pentru a apuca obiecte. Este o pisica activa si jucausa care daca are ce face nu se plictiseste. Nu este recomandat sa stea singura pe perioade lungi de timp. Se ataseaza usor de oameni si au nevoie de atentie.

Peterbald nu este o pisica agresiva. Nu ii place sa muste sau sa zgarie, dar o va face daca este deranjata.

Evita conflictele. Aceste pisici fara haine au darul de a vindeca.

Particularitati Peterbald

Pisica Peterbald da nastere la pui care de multe ori au ochii deschisi.

Puii, la nastere, pot avea parul de 5 tipuri: normal similar cu o pisica orientala, velour (marimea parului are 1-2 cm si este rar), puf (parul este foarte scurt si moale, doar cativa milimetri), ultrabald (pisica se naste fara par si nici nu ii creste) sau brush (parul este ondulat, deseori sarmos).

Hrana si carnea trebuie sa fie slaba in grasimi pentru a evita aspectul uleios al pielii si secretiile din urechi. Sunt gurmanzi si nu vor refuza niciodata ceva gustos. Apetitul mare este datorat cantitatii mare de energie pe care o consuma.

Pisica Peterbal daca nu primeste destula mancare temperatura corpului ii scade pentru ca nu mai are cu ce se incalzi. O pisica sanatoasa are o piele curata si placuta la atingere.

In functie de crescator se recomanda spalarea mai rar sau mai des in fuctie de mediul in care traieste. Mediul trebuie sa fie curat pentru ca praful si alti microbi ajung direct pe piele. Ochii se pot irita de la mediile care nu sunt curate si pot lacrima.

Standardul permite toate varietatile de culori si modele, inclusiv pisicile care au alb oricat de mult.

Daca la Sphynx este nevoie de o pereche pentru a da nastere la pui fara par, la Peterbald este nevoie de un singur parinte. Astazi este permisa imperecherea pisicilor Peterbald doar cu pisici din rasele Oriental shorthair si Siameza.

Boli Peterbald

Daca nu au par nu inseamna ca sunt complet expuse la raceli sau alte boli. Este adevarat ca este o pisica deosebita si are nevoie de o ingrijire putin atipica.

In cei 20 de ani de la infintarea rasei nu s-au inregistrat boli sau afectiuni care sa iasa din tipar.

pisica Peterbald este considerata sanatoasa si rezistenta.

Trebuie avut grija sa nu stea in curent si in soare excesiv.

Poze Peterbald

poze pisica pterbald

poze pisica pterbald

Canise Peterbald

in curand..

Alte rase de pisici

Cele mai citite articole