Norvegiana de padure

pisica Norvegiana de padure
 • Origine: Norvegia
 • Obtinere: Naturala
 • Greutate: 4 – 7.2 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: lunga
 • Temperament: inteligente, urasc singuratatea
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 4 pui
 • Media de varsta: 10 – 12 ani
 • Alte nume: Norvegiana de padure, Norwegian Forest cat, Norsk skogkatt, Norsk skaukatt
 • Pret: 500$ – 800$

Origine

Norvegiana de padure este originara, dupa cum ii sugereaza si numele, din Peninsula Scandinavia.

Este o rasa veche si este mentionata in legendele nordice. In mitologia scandinava, Freya, zeita frumusetii, a dragostei si a fertilitatii, (corespondenta Afroditei), conducea un car tras de o pereche de pisici, iar marele zeu Thor a fost invins intr-o intrecere de catre Jormungand (intruchipat de o pisica), nereusind sa o ridice complet de la podea.

Pisicile din tarile nordice au fost luate in calatoriile lor de vikingii care se foloseau de ele pentru a tine sub control populatia de rozatoare de pe corabii.

Rasa a fost recunsocuta in Norvegia in 1930 si a participat pentru prima data la un concurs in 1938.

Initial, nu a fost permisa scoaterea rasei din tara, ulterior revenindu-se asupra deciziei, rasa obtinand si atestearea internationala.

Citeste si despreÔÇŽ┬áAlimentatia pisicii

Aspect Pisica Norvegiana de padure

Sunt cunoscute si sub numele de Skogkatt. Norvegiana de padure este o pisica de statura mare, dar eleganta. Aceasta rasa se dezvolta mai incet si se poate sa nu se dezvolte complet pana in jurul varstei de 4 ani. Au un corp solid, de lungime medie si bine proportionat.

Masculii sunt masivi si impozanti, in timp ce femelele pot fi de talie mai mica si sunt mai delicate. Capul este de forma triangulara, cu o barbie puternica. Are un profil lung si drept. Ochii sunt mari, expresivi si pot fi de orice culoare, indiferent de culoarea blanii.

Sunt amplasati in unghi, coltul exterior aflandu-se mai sus decat cel interior. Urechile sunt situate destul de sus pe cap, de marime medie/mare, rotunjite la varf, late la baza si alerte, pavilioanele fiind indreptate putin in lateral.

Smocurile de par sunt abundente, iar varfurile tip Lynx sunt de preferat, fara a fi insa obligatorii. Nasul este perfect drept, iar fruntea este plata. Barbia, usor rotunjita din profil, este ferma si trebuie sa fie in linie cu varful nasului.

Membrele sunt de lungime medie, iar coapsele au o musculatura puternica. Membrele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt orientate usor in lateral, sunt rotunde si prezinta smocuri de par intre degete.

Comportament Pisica Norvegiana de padure

Norvegiana de padure iubeste oamenii si dezvolta bine in compania acestora.

Cele mai citite articole

Nu le place deloc sa fie lasate singure acasa, nici chiar pentru perioade scurte de timp, si cer foarte multa afectiune din partea stapanilor.

Sunt obisnuite sa traiasca in aer liber, adaptadu-se foarte bine la traiul intr-o curte; se adapteaza insa destul de usor si la viata in apartament, mai ales daca au mult spatiu la dispozitie.

Sunt foarte inteligente si pot fi companioni de nadejde, fiind extrem de prietenosi si jucausi.

Particularitati Pisica Norvegiana de padure

Determinant pentru temperamentul la maturitate al Norvegienei de padure este mediul in care s-a dezvoltat in primele luni de viata.

Un pisoi crescut intre oameni care l-au tratat cu afectiune si grija se va comporta total diferit de unul care a crescut izolat sau in salbaticie. Inzestrate cu inteligenta si cu o curiozitate naturala, Skogkatt sunt pisici calme, rabdatoare si nu se streseaza usor.

Nu va asteptati insa sa va stea in poala in timpul verii; prefera, in general, sa se intinda linga dumneavoastra. In plus, nu este nici zgomotoasa.

Norvegiana de padure este foarte grijulie cu blana ei, ingrjindu-se destul de bine si singura. Cu toate acestea, este bine sa-i acordati o minima atentie, mai ales daca participati cu ea la expozitii si concursuri.

Daca o obisnuiti de mica cu periatul si lustruitul, va ajunge sa se bucure de ingrijirea regulata, ca parte a relatiei dintre pisica si stapan.

Blana este dubla, formata dintr-un sub-strat abundent, ce este acoperit de un par lung, lucios si impermeabil. Baveta este alcatuita din trei sectiuni diferite: gulerul din jurul gatului, format dintr-un sub-strat de par scurt, este acoperit de unul abundent din par lung, bogat, ce continua cu cea de-a treia parte, favoritii bogati.

Blana poate fi mai abundenta iarna decat vara, deoarece sub-stratul dens nu se dezvolta complet decat in anotimpul rece. In evaluarea unui exemplar, tipul si calitatea blanii sunt primordiale, culoarea si pattern-ul fiind secundare.

Orice culoare sau model sunt acceptate, cu exceptia celor ce denota o hibridizare: maroniu-roscat, maron inchis, culoarea lavandei, lila, maroniu-galbui (scortisoara), bej.

Boli Pisica Norvegiana de padure

Norvegiana de padure nu prezinta probleme de sanatate specifice si pot duce o viata lunga si activa.

Trebuie insa, ca toate rasele de pisici, sa fie duse anual la un control de rutina, incepand cu varsta de opt ani, pentru verificarea danturii si a functionarii rinichilor.

Poze Pisica Norvegiana de padure

Felise Pisica Norvegiana de padure

in curand..

Cele mai citite articole