Pisica Munchkin

Pisica Munchkin
  • Origine: S.U.A.
  • Obtinere: Mutatie naturala
  • Greutate: 2 – 4 kg
  • Culori: Diverse culori
  • Blana: scurta sau lunga
  • Temperament: inteligenta, jucausa, sociabila
  • Sanatate: fara probleme de sanatate
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Pisica Munchkin, Munchkin cat, pisica cu picioare scurte, Stalingrad Kangaroo cat, pisica Teckel
  • Pret: 1000 lei

Origine

Pisica Munchkin este o rasa de pisica relativ noua rezultata in urma unei mutatii genetice naturale. In anul 1940 intrun raport veterinar sunt notate 4 generatii sanatoase de pisica cu picioare scurte. Rasa a disparut o data cu al doilea razboi mondial. S-au mai gasit urme in 1956 in Rusia si 1970 in S.U.A.

Rusii au numit-o „Stalingrad Kangaroo cat”. In anul 1983 o profesoara de muzica din Louisiana a vazut in curte doua pisici gestante sub o masina. A pastrat una din pisici pe care a numit-o Blackberry. Jumatate din pisici aveau picioarele scurte. Un motan nascut de Blackberry a fost numit Toulouse.

Se spune ca toate exemplarele de astazi din rasa Munchkin sunt urmasii lui Blackberry si Toulouse. Blackberry este considerata „mama” rasei Munchkin.

Gena care determina statura pitica a pisicii este aceeasi cu a raselor de caini pitici Corgy sau Teckel (Dachshund). Diferenta fata de caini este ca pisicile su coloana vertebrala mai flexibila si nu sufera de afectiuni.

Cand a fost recunoscuta oficial de catre Asociatia Pisicilor Internationale (ICA), in anul 1995, a avut parte de multe critici asupra starii de sanatate si a mobilitatii. Mai sunt si astazi discutii asupra rasei din cauza mutatiilor genetice care ar putea fi daunatoare pisicilor. Primul standard editat de TICA a aparut in 1995.

Din incrucisarea rasei Munchkin cu rasa LaPerm a rezultat o noua rasa de pisica numita Skookums.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Munchkin

In afara de picioarele scurte pisica munchkin are toate caracteristicile similare unei pisici normale. Este dragastoasa, inteligenta, jucausa si sociabila. Picioarele scurte nu o deranjeaza la alergare, salturi sau catarare. In urma incrucisarii cu alte rase de pisici blana poate fi lunga sau scurta si poate avea diverse culori.

Indiferent de lungimea pe care o are blana trebuie sa fie moale si placuta la atingere cand este mangaiata. Ochii sunt mari, iar urechile sunt de forma tringhiulara. Corpul robust se termina cu o coada nu lunga care se subtiaza spre varf.

Avand o greutate de 3-4 kg masculii sunt mai mari si au corpul mai lung decat femelele. Exemplarele cu blana scurta necesita o periere sau doua pe saptamana, iar cele cu blana lunga aproape zilnica pentru evitarea ghemotoacelor de blana in stomac sau in casa si descalcirea blanitei. Pisica munchkin miauna rar.

Sunt trei varietati: pisica munchkin normala, munchkin cu picioare scurte si cu picioare foarte scurte (pisica munchkin pitica).

Comportament Pisica Munchkin

Pisica munchkin este activa, jucausa si sociabila. Ca orice felina vaneaza diverse, se intelege bine cu toti membrii familiei si cu alte animale.

Ii place sa exploreze locuri noi pentru ca este curioasa si poate fi vazuta in doua labe sau catarandu-se la inaltimi pentru a studia imprejurimile. Din acest motiv sunt numite pisicile cangur.

Personalitatea variaza in functie de rasa de pisica cu care este imperecheata.

La o imperechere dintre o pisica din rasa munchkin si o pisica dintr-o alta rasa rezulta jumatate pui cu picioare scurte si jumatate pui cu picioare normale.

Particularitati Pisica Munchkin

Picioarele scurte face ca pisica munchkin sa iasa in evidenta fata de alte rase.

Este printre putinele feline careia ii plac calatoriile. Este recomandata oricarei persoane pentru ca emana energie pozitiva prin felul sau de a fi, nu este enervanta, nu deranjeaza si nu se teme de straini, este sociabila.

Se adapteaza usor la viata in apartament. Nu sunt predispuse la obezitate pentru ca sunt jucause si isi consuma energia prin diverse metode.

Boli Pisica Munchkin

In general pisicile din rasa munchkin sunt sanatoase. S-a constat la unele exemplare o problema de respiratie la nivelul umerilor.

Desi cu o sansa mica sunt si exemplare care sufera de lordoza (curbura a coloanei vertebrale) care poate afecta sistemul respirator sau cardiovascular.

Pentru evitarea altor boli si paraziti este recomandata controlul, vaccinarea si deparazitarea periodica pentru a le mentine sanatoase si in forma.

Speranta de viata a pisicii munchkin este de 11 – 15 ani.

Poze Pisica Munchkin

Felise Pisica Munchkin

in curand..

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii