Pisica Havana Brown

pisica Havana Brown
 • Origine: Marea Britanie
 • Obtinere: Incrucisare
 • Greutate: 2.7 – 4.5 kg
 • Culori: Maro
 • Blana: scurta
 • Temperament: foarte inteligente, sociabile
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 2 – 6 pui
 • Media de varsta: 12 – 15 ani
 • Alte nume: Pisica Havana Brown, Pisica de ciocolata, HB
 • Pret: 500 – 1500 lei

Origine

Pisicile maro sunt cunoscute de secole. Ele sunt probabil originare din Asia de Sud-Est si fac parte din grupul mai numeros al Pisicilor din Siam. Au ajuns in Marea Britanie in secolul al XIX-lea, odata cu importul Siamezei.

Aceste pisici au fost descrise ca „Siameze cu blana de culoare maro si cu ochi verzi-albastrui”. Havana Brown este perfecta pentru persoanele care vor un prieten sociabil, afectuos si prietenos datorita comportamentului lor se mai numesc si pisici de ciocolata.

Documentele atesta ca pisicile de culoare maro erau cunoscute si expuse in Europa in jurul anului 1890. Unul dintre numele pe care le-au primit este acela de „Pisici elvetiene de munte”.

Ele au disparut pana dupa perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, facandu-si din nou aparitia in 1950. Stramosul rasei Havana Brown, asa cum o stim astazi, este rezultatul unei imperecheri accidentale dintre o pisica neagra cu par scurt si o Siameza seal-point.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Havana Brown

Primul lucru care se remarca la aceasta pisica este blana ei stralucitoare, de culoarea mahonului . O alta caracteristica unica este capul, mai mult lung decat lat.

Corpul sau are o marime medie, trebuie sa fie ferm si musculos, dand in acelasi timp atat o impresie de putere, cat si de eleganta si de gratie.

Masculii tind sa fie mai mari, cantarind de obicei intre 3,5 si 4,5 kg, in timp ce femelele au o greutate cuprinsa intre 2,7 si 3,5 kg.

La nastere, pisoii sunt complet de culoare maro. Capul: vazut de sus, capul este mai mult lung decat lat, ingustandu-se spre bot, cu adancituri vizibile la nivelul zonelor de imbinare a mustatilor. Botul oarecum ingust si zona mustatilor sunt trasaturile specifice acestei rase si trebuie sa fie evidente la specimenele tipice.

Din profil, se poate remarca stopul foarte clar, la nivelul ochilor; botul pare a fi patratos, aceasta iluzie fiind amplificata de barbia bine dezvoltata, al carei contur este patrat, nu rotunjit.

De preferat este ca varful nasului sa formeze o linie aproape perpendiculara cu barbia. Urechile pisicii Havana Brown sunt mari, rotunjite la varf, cu baza in forma de cupa, dispuse la o distanta apreciabila una fata de cealalta; sunt indreptate pe directia inainte, dand pisicii o expresie alerta. Prezinta putin par, atat in interior, cat si pe exterior.

Ochii au forma ovala, marime medie si sunt asezati la o distanta apreciabila unul de celalalt; sunt stralucitori, alerti si expresivi. Culoarea: orice nuanta de verde, fiind de preferat cele mai intense. Exemplarul ideal are picioarele destul de lungi in comparatie cu dimensiunile medii ale corpului si ale cozii.

Membrele sunt drepte, cele ale femelelor fiind subtiri si delicate. Masculii adulti au membre puternice, foarte musculoase. Picioarele posterioare sunt usor mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale si compacte, cu cinci degete la cele din fata si patru la cele din spate.

Cele mai citite articole

Coada are o lungime medie, direct proportionala cu cea a corpului; este subtire, nu are nici forma de bici, dar nu este nici boanta; este rotunjita la varf si nu prea lata la baza.

Deoarece Havanezele sunt pisici cu par scurt, intretinerea de rutina este minima. Daca participati cu pisica la expozitii, este necesar sa ii faceti o baie cu cateva zile inaintea show-ului. Dupa uscarea completa a blanii, periati-o cu blandete, indepartand firele moarte.

Blana este scurta spre medie, neteda si lucioasa. Are culoarea maro, nuanta fiind uniforma pe toata suprafata corpului. Blana tinde mai mult spre nuanta roscata (mahon), decat spre cea neagra-maronie. Pielea nasului este si ea maro, cu o tenta roz. Pernitele au nuanta de roz, iar mustatile sunt complet maro.

Este indicat ca o astfel de pisica sa fie tinuta exclusiv in interior, sa fie castrata sau sterilizata si sa aiba asigurate hrana necesara, suprafete speciale pentru exersarea ghearelor si zone in care sa se poata juca in voie.

Comportament Pisica Havana Brown

Exemplarele din aceasta rasa sunt foarte inteligente, stiu cand sunt certate, raspund cand sunt chemate si pot fi usor dresate sa mearga in lesa. Aceste pisici se pot adapta calatoriilor pe care le faceti cu masina, cu avionul sau cu orice alt mijloc de transport, fiind un bun partener de „trafic”. Unele torc atat de zgomotos, incit par sa vibreze!

Datorita tuturor acestor calitati, Havana Brown este un animal de companie ideal, indiferent daca vreti sa va prezentati cu ea in expozitii sau pur si simplu sa o pastrati numai pentru dumneavoastra.

Nu e deloc neobisnuit ca o astfel de pisica sa va atinga cu labuta pentru a va atrage atentia sau sa o rupa la fuga, dupa care sa se aseze drept la picioarele dumneavoastra, cerand cu insistenta sa o scarpinaai pe burtica.

Datorita flexibilitatii de care dau dovada aceste pisici, ele se vor adapta programului dumneavoastra zilnic, dar nu este indicat sa le lasati singure perioade mai lungi de timp.

Exista cateva teorii vehiculate pe tema modului in care aceste pisici si-au dobandit numele. Unii istorici afirma ca rasa a fost denumita dupa un iepure de aceeasi culoare; totusi, majoritatea admiratorilor acestei pisici cred ca numele rasei provine de la culoarea tigarilor havaneze.

Particularitati Pisica Havana Brown

Deoarece Havanezele sunt pisici cu par scurt, intretinerea de rutina este minima.

Daca participati cu pisica la expozitii, este necesar sa ii faceti o baie cu citeva zile inaintea competitiei.

Dupa uscarea completa a blanii, periati-o cu blandete, indepartand firele moarte.

Boli Pisica Havana Brown

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unei pisici Havana Brown este de 12-15 ani.

Poze Pisica Havana Brown

Felise Pisica Havana Brown

in curand..

Cele mai citite articole