Pisica Bobtail Japonez

pisica Bobtail Japonez
 • Origine: Japonia
 • Obtinere: Naturala
 • Greutate: 2.5 – 4 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: scurta/lunga
 • Temperament: sociabila, jucausa, alintata
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 3 – 4 pui
 • Media de varsta: 9 – 15 ani
 • Alte nume: Bobtail Japonez, Japanese Bobtail
 • Pret: 100$ – 500$

Origine

O pisicuta cu labuta ridicata ne saluta din prag. Pisica este din ceramica si reprezinta simbolul traditional japonez al norocului. Este modelata dupa tiparul faimoasei si indragitei pisici japoneze cu coada scurta.

Documentele atesta faptul ca pisica domestica si-a facut aparitia in Japonia, acum cel putin o mie de ani, fiind provenita din China sau Coreea. Rasa Bobtail japonez a existat in mod sigur in Japonia timp de mai multe secole, fiind portretizata in multe documente si picturi antice.

In anul 1968, Elizabeth Freret a importat din Japonia primele trei pisici Bobtail in Statele Unite. In 1971 a obtinut un statut provizoriu in FCA si a putut sa participe in competitii de gen in 1976.

In anul 1993, varietatea cu par lung a pisicii Bobtail japonez a fost acceptata de FCA, aceasta existand de secole in Orient, ca si varietatile cu par scurt. Doua exemplare ale acestei rase apar si intr-un tablou datand din secolul al XV-lea, expus in Galeria de Arta a Institutului Smithsonian din Washington.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Bobtail Japonez

Desi acesta pare alungit si fin cizelat, capul aproape ca formeaza un triunghi echilateral (care nu include urechile) cu linii curbe fine, pometi ridicati, o zona de imbinare a mustatilor bine marcata si cu nas lung si bine incadrat de doua linii paralele. Urechile sunt mari, expresive, dispuse la o distanta apreciabila una de cealalta. Botul este destul de lat si rotunjit, nici ascutit, nici tesit. Barbia trebuie sa fie compacta. Ochii sunt mai mult ovali decat rotunzi, mari si alerti.

Corpul are o marime medie, masculii fiind proportional mai mari decat femelele. Torsul este lung, suplu si elegant, cu un sistem muscular bine dezvoltat, fara a-i conferi un aspect greoi, fiind de preferat aspectul general armonios. Gatul nu este nici prea lung, nici prea scurt, proportional cu lungimea corpului.

Membrele sunt proportionale cu restul corpului, lungi si suple, fara a fi fragile. Membrele posterioare sunt in mod evident mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale, cu cinci degete la membrele anterioare si patru la cele posterioare. Blana – la exemplarele cu par scurt, blana este fina si matasoasa, fara a prezenta un strat vizibil de subpar. La pisicile cu par lung, blana are lungime medie spre lung, si este la fel de fina si de matasoasa.

Este de preferat prezenta unui „guler” frontal, blana putand fi mai scurta si mai lipita de corp la nivelul umerilor. Sunt de preferat smocurile de par la urechi si la degete. Blana trebuie sa fie dispusa astfel incat sa scoata in evidenta contururile corpului. Coada este un element unic si nu este specifica numai rasei, ci fiecarui exemplar in parte. La fel ca si amprentele noastre, nu o sa gasim doua cozi asemanatoare la pisicile Bobtail japonez.

Coada trebuie sa fie vizibila si este compusa dintr-una sau mai multe curbe, unghiuri sau orice combinatii ale acestora. Coada poate fi flexibila sau rigida si trebuie sa aiba o forma si o marime direct proportionala cu restul corpului. Culoarea – Culoarea pielii nasului, a pernitelor si a ochilor trebuie sa se armonizeze cu cea a blanii. Se admit ochii de culoare albastra, precum si cei de culori diferite. Pisicile Bobtail japonez pot avea blana colorata in diverse nuante

Comportament Pisica Bobtail Japonez

Inteligente, amuzante, jucause, afectuoase, alintate, elegante, frumoase. Oricine ar putea gasi un numar nesfarsit de atribute care sa portretizeze personalitatea si aspectul acestor pisici speciale. Exemplarele de Bobtail japonez sunt puternice si robuste.

De obicei au cuiburi formate din 3-4 pui, care sunt foarte mari, spre deosebire de alti semeni nou-nascuti. Comparativ cu reprezentantii altor rase, acestia incep sa mearga, devin activi si totodata fac nazbatii mult mai devreme.

Cele mai citite articole

Aceasta rasa este renumita prin rezistenta crescuta la boli si printr-o rata foarte scazuta a mortalitatii in randul nou-nascutilor. Puii nu se nasc complet lipsiti de coada, dar nici cu o coada normala.

Sunt pisici active, inteligente si foarte „vorbarete”. Sunt capabile de o multime de „tonuri” ale vocii, acest lucru facandu-i pe multi sa afirme ca sunt pisici care „canta”. Avand in vedere faptul ca adora compania oamenilor, pisicile Bobtail japonez „vorbesc” de fiecare data cand li se adreseaza cateva cuvinte. Le place sa duca diverse lucruri in gura si sa aduca obiectele aruncate de stapan.

Sunt foarte bune partenere de calatorie. Nu intra in panica atunci cand participa la expozitii sau cand sunt nevoite sa calatoreasca, se adapteaza perfect alaturi de caini sau alte animale si se inteleg foarte bine cu copiii. Pisicile Bobtail japonez provin, intr-adevar, din Japonia.

Particularitati Pisica Bobtail Japonez

Aceste pisici au fost intotdeauna parte integranta a culturii si a artei japoneze. Intr-o suburbie a orasului Tokyo se afla Templul Gotokuji, dedicat lui Maneki Neko, pisicuta cu labuta ridicata, care este de mult timp considerata drept un talisman aducator de noroc, in special in afaceri.

Prezenta de obicei in vitrinele magazinelor, figurina este confectionata din materiale variate, acoperind toata gama, de la hartie pana la portelan. Poate aparea sub forma de jucarie, dar si ca un sofisticat obiect de arta de mare valoare. Majoritatea crescatorilor de Bobtail japonez colectioneaza astfel de obiecte.

Exemplarele de Bobtail japonez trebuie sa dea impresia generala a unor pisici de marime medie, cu silueta armonioasa si sisteme osos si muscular bine dezvoltate. Sunt mai degraba zvelte decat greoaie.

Amplasarea unica a ochilor, combinata cu pometii ridicati si un nas lung, confera un aspect distinctiv fetei, in special in ceea ce priveste profilul, diferit fata de alte rase orientale. Coada lor scurta ar trebui sa semene cu cea a unui iepure, camufland structura osoasa a cozii.

Factorul genetic care a influentat aparitia rasei de Bobtail japonez este total diferit de cel care sta la baza rasei Manx, pisica fara coada. Cele doua rase nu sunt inrudite in nici un fel, tipurile corporale fiind complet diferite.

Boli Pisica Bobtail Japonez

Se recomanda operatiunile de intretinere obisnuite, adica scurtarea ghearelor, curatarea ochilor si a urechilor.

Este important de stiut ca, pentru fiecare pisica in parte, in functie de textura blanii, pot fi necesare diverse abordari sau produse ce vizeaza igiena.

Unele tehnici de periaj pot fi folosite atat pentru exemplarele cu par lung, cat si pentru cele cu par scurt.

Nu uitati, de asemenea, nici de hranirea corespunzatoare, pentru a va mentine pisica intr-o perfecta stare de sanatate.

Poze Pisica Bobtail Japonez

Felise Pisica Bobtail Japonez

in curand..

Cele mai citite articole