Pisica Bengaleza

pisica Bengaleza
  • Origine: S.U.A.
  • Obtinere: Hibrid
  • Greutate: 3.6 – 5.4 kg
  • Culori: galben-maro cu pete negre
  • Blana: scurta
  • Temperament: activa, vorbareata, sociala
  • Sanatate: atentie la bolile genetice
  • Pui: 2 – 8 pui
  • Media de varsta: 12 – 16 ani
  • Alte nume: Pisica Bengaleza, pisica leopard bengaleza, Bengal cat
  • Pret: 900$ – 1500$

Origine

Pisica bengaleza a fost creata relativ de curand, aproximativ 30 de ani de o crescatoare din California.Obiectivul fiind de a obtine un mic leopard de apartament ,sau incrucisat doua tipuri genetice : pisica europeana sau domestica si pisica leopard sau pisica bengaleza ( felis bengalesis ).

Aceasta din urma e o pisica salbatica din sud-estul asiatic ,care prezinta o blana dungata .Munca de selectie a constat in eliminarea reminiscentelor comportamentului salbatic si in fixarea petelor aduse de pisica bengaleza.Rasa creata in 1980,este astazi recunoscuta de CFA ,FIF .

Recordul absolut in materie de preturi, consemnat in Guinness Book, a fost de 42.000 de dolari (25.320 de lire sterline), platite in 1998 de o londoneza pentru o pisica bengaleza. Un exemplar din aceasta rasa se vinde in mod obisnuit cu 1.000-4.000 de dolari, insa este vorba de pisici departate de primele generatii de bengaleze.

Cea pentru care s-a platit acest pret facea parte din crescatoria lordului Esmond Gay si era a doua generatie nascuta dintr-un hibrid de pisica domestica si un leopard asiatic. De altfel, pisicile cu mostenire genetica salbatica au acaparat interesul celor mai multi crescatori si iubitori de animale de lux in ultimii ani.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Bengaleza

Bengaleza domestica nu este diferita fata de celelalte rase de pisci in ceea ce priveste ingrijirea si hrana. Femelele ajung la greutatea de 4-5 kg la maturitate, in timp ce masculii, fiind mai mari si mai puternici, pot ajunge pana la 6-9 kg la maturitate. Crescatorii de astfel de pisici recunosc calitatile lor exceptionale in ceea ce priveste inteligenta, afectiunea si pofta de viata si de joaca.

De asemena, o caracteristica importanta o reprezinta elasticitatea si dexteritatea lor. Multe pisici Bengaleze, poate parea incredibil, iubesc apa ! Din numarul total de 37 de rase de pisici salbatice in intreaga lume, 30 sunt reprezentate de pisicile provenite din pisici salbatice mici. Pisicile Bengaleze sunt foarte des intalnite in regiuni ca Indonezia, Filipine si estul si sudul Asiei.

Din cauza cresterii numarului populatiei in aceste zone si a extinderii zonelor intens populate, Pisica leoprad asiatica (varianta salbatica a bengalezei) a devenit un animal cu din ce in ce mai putine exemplare; pentru a se ajunge la pisica Bengaleza domestica, a fost necesara folosirea a 10 subspecii ale pisicii leopard asiatice, fiecare contribuind la trasarea caracteristicilor Bengalezei atat cu trasaturi unice ale fiecarei subspecii cat si cu trasaturi comune.

Pisica Bengaleza si-a primit numele de la numele stiintific al pisicilor leopard – Pironaliurus bengalensis. Pisica bengaleza si-a pastrat multe din caracteristicile pisicilor leopard, acestea au un corp mai lung coparativ cu celelalte pisici, mai multe culori si semne pe blana, inclusiv vartejuri. Urechile sunt mici si rotunde iar burta este alba. O alta caracteristica sunt ochii mari si negri.

Aproape toate pisicile salbatice au patru dungi albe de-a lungul capului. Ca si stramosii lor, pisicile Bengaleze nu sunt animale agresive, mai degraba sunt timide dar foarte inteligente si reactioneaza atunci cand se simt agresate. Tocmai din cauza temperamentului lor afectuos si timid se apropie foarte tare de stapani, putand fi companionii ideali pentru iubitorii de pisici.

Denumita si pisica leopard bengaleza este o pisica de talie medie: masculul poate ajunge pana la greutatea de 9 kg, iar felela intre 4-6 kg. Corpul este foarte mulculos, solid, lung si robust, in special la masculi. Membrele posterioare sunt putin mai lungi decat cele anterioare.

Capul este rotund, cu mustati foarte bine dezvoltate, cu urechile de dimensiuni medii, indepartate una de ce alalta, rotunjite la varf si indreptate spre inainte. Nasul- este lat si scurt, cu partea dorsala proeminenta si cu o usoara curbura care se intinde de la stop pana la varful nasului. Are aceeasi latime de la baza pana la varf.

Ochii sunt mari , usor oblici, de culoarea ambrei, a alunei, aurii, verzi sau albastri la varietatea ”Snow leopard”. Blana este matasoasa si stralucitoare, mai ales in lumina soarelui. Prima culoare admisa si selectionata a fost blana spotted, cu rozete tipice rotunde, negre, bine conturate, in culorile sorrel(fond portocaliu deschis cu pete maro) si mink(fond mahon cu pete negre). De curand crescatorii au obtinut varietatea marbled, marmorata, avand desene cu linii circulare si coloritul sepia si pointed, cu pigmentatie perfect vizibila pe bot, urechi, gambe, coada si corpul intr-o nuanta mai deschisa.

Pentru desenul neobisnuit, care aminteste pe cel al leopardului zapezilor, aceasta varietate are coloritul caracteristic pisicilor siameze, cu ochii albastri si extremitatile colorate, dar pe corpul intr-o nuanta mai deschisa, desenul cu pete si rozete apare perfect conturat. Coada este de lungime medie, mai groasa la baza si mai subtire catre varf. Coada este intotdeauna neagra la varf.

Labutele sunt mari, rotunde, cu pernutele negre. Caracterul- Curioasa si plina de energie, pisica bengaleza are mereu chef de joaca si ii place sa fie mereu in centrul atentiei. Inteligenta si afectuoasa, este foarte atrasa de apa care curge si, fata de alte rase de pisici, nu o deranjeaza daca se uda si adora sa sara in chiuveta sau in vreun vas cu apa.

Foarte buna innotatoare, nu se fereste sa se joace chiar sub jetul apei de la dus, atunci cand are ocazia. Inrudita cu pisica leopard, pisica bengaleza este o foarte buna atleta, catarandu-se cu agilitate in cele mai inalte locuri si executand niste salturi uluitoare.

Cele mai citite articole

Deseori aterizeaza chiar pe umerii stapanului, doar din cateva sarituri. Curioasa din fire, bengaleza considera ca orice sertar, usa sau cutie deschisa reprezinta un spatiu care trebuie explorat. Jucausa si plina de energie, comunica cu stapanul ei si adora sa se joace cu acesta, pitindu-se sau aducand obiecte pe care acesta i le arunca.

Isi foloseste labutele pentru a-si strange jucariile preferate si incearca sa le ascunda in cazul in care mai exista si alte animale in casa. Ii place sa fie in centrul atentiei, sa participe la orice activitate a stapanului sau, urmandu-l pe acesta oriunde are ceva de facut.

Este inteligenta, curioasa si prietenoasa, insa, in comparatie cu pisicile din alte rase, prefera sa se joace sau sa fie rasfatata in loc sa fie tinuta in brate. Pisica bengaleza, are nevoie de cateva accesorii si jucarii, astfel incat sa nu se plictiseasca. Solutia cea mai buna ar fi ca bengaleza sa mai aiba alaturi o pisica, care in lipsa stapanului, sa-i devina tovaras de joaca.

Comportament Pisica Bengaleza

Dornica de miscare, aceasta pisica este perfecta pentru cei care isi doresc sa aiba alaturi un companion cu care sa se poata juca in fiecare zi sau doar sa se bucure privindu-l in timp ce se joaca. Este foarte fericita cand stapanul isi canalizeaza atentia si dragostea asupra ei, adaptandu-se repede schimbarilor.

Pentru a stabili o relatie cat mai stransa cu un pisoi bengalez, cea mai buna metoda este ca stapanul sa-i dedice cel putin o jumatate de ora de joaca in fiecare dimineata si seara. Isi asteapta cu nerabdare stapanul cand acesta este plecat, insotindu-l oriunde s-ar duce si urmarindu-i cu atentie fiecare miscare.

Dornica de joaca, v-a inventa jocuri noi, incercand sa-si ”dreseze” stapanul pentru a-si petrece cat mai mult timp alaturi de aceasta. Pisicile par sa mearga pe principiul ca nu strica niciodata sa ceri ceea ce vrei. Bengaleza are o voce melodioasa, care poate deveni foarte insistenta atunci cand vrea sa atraga atentia asupra unui anumit lucru.

Intensitatea miorlaiturilor sale variaza, avand o gama intreaga de sunete in functie de ceea ce simte si de ceea ce isi doreste, insa nu se poate spune ca bengaleza este o pisica galagioasa. Bengaleza apreciaza atat compania adultilor, cat si pe cea a copiilor si nu pierde nici o ocazie de a se alinta si de a se juca.

Bengaleza- este o felina fioroasa?

Pisica bengaleza nu este un animal salbatic, ci este in mod categoric o felina domestica. Desi seamana izbitor cu un animal salbatic, Bengaleza nu are un comportament agresiv, dar are un caracter foarte puternic. Extrem de energica, se intampla uneori sa zgarie, absolut accidental, atunci cand se joaca.

Particularitati Pisica Bengaleza

Pisica Bengaleza este o pisica potrivita pentru cei care iubesc si admira pisicile salbatice, beneficiind in acelasi timp si de afectiunea si prietenia unei pisici domestice.

Pentru ca o pisica din aceasta rasa sa poate fi crescuta fara probleme de un simplu iubitor de animale si nu de un crescator specializat, ea trebuie sa fie cel putin a 4-a generatie de pisici descinse din Pisica Leopard Asiatica.

Pentru primele trei generatii, crescatorii amatori ar trebui sa lase in grija celor profesionisti cresterea si imperecherea acestor feline. Orice pisica isi pastreaza instinctual de pradator, dar incepand cu a 4-a generatie pisicile Bengaleze sunt mult mai blande si mai prietenoase.

Boli Pisica Bengaleza

O boala care se manifesta prin diaree sau diaree cu sange este intalnita la pisicile mai mici de un an. Aceasta se transmite de la pisica la pisica.

Cardiomiopatia este alta boala care afecteaza pisicile Bengaleze. Aceasta boala ataca muschii inimii. Cardiomiopatia duce la producerea cheagurilor de sange si paralizia picioarelor din spate.

Pisica bengaleza poate avea si boli de ochi. Cataracta poate fi usor inlaturata cu ajutorul interventiei chirurgicale.

Aceasta boala are sanse mai mari sa fie transmisa generatiilor urmatoare de pisoi daca este intalnita la ambii parinti.

Poze  Pisica Bengaleza

Felise Pisica Bengaleza

in curand..

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii