Advertisements

Pisica lui Geoffroyi

Origine

Pisica a lui Geoffroyi (Leopardus geoffroyi) face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Poate fi intalnita in diferite tipuri de habitate din centrul Americii de Sud pana in sudul Americii de Sud.

Ea vietuieste in Brazilia(partea de sud a tarii), Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay si Bolivia. De asemenea poate fi intalnita si in muntii Anzi. Prefera regiunile montane impadurite, mlastinoase sau de pampas. Mai este intalnita si in regiunile cu vegetatie redusa in cautare de hrana. A fost vazuta de la nivelul marii pana la altitudii de 3300 de metri.
Numarul de exemplare din natura a scazut doarte mult in ultimii ani din cauza pierderii habitatului si a vanarii excesive pentru fabricarea hainelor de blana. Astazi pisica lui Geoffroyi este protejata prin lege, nu se mai poate vana. Intre anii 1960 – 1980 a fost vanata intensiv pentru blana. Peste 60% din decesele care se inregistreaza in Argentina sunt cauzate de cainii domestici si accidentele de masina.

Mai poate fi intalnita in literatura de specialitate sau in alte publicatii straine sub denumirile: Geoffroy’s Cat, Gato De Mato, Gato Montes Comun, Chat De Geoffroy, Geoffroy’s Ocelot. Mai este utilizata si denumirea stiintifica Felis geoffroyi care din cate am vazut este gresita.

Advertisements

Denumirea pisica lui geoffroyi vine de la naturalistul francez Etienne Geoffroy Saint-Hilaire(1772–1844). Mai multe specii de animale ii poarta astazi numele. (pisica, maimuta, coral, peste, marmoset, liliac). Este una din cele mai raspandite feline care a fost vazuta in zone deschise din America de Sud.

Hrana Pisica lui Geoffroyi

Dupa cum am spus mai sus zona preferata de vanatoare a pisicii lui Geoffroyi este cea impadurita. Cum este un animal foarte lacom are o dieta foarte diversificata care variaza, dar cel mai mult se hraneste cu rozatoare mici.

Pisica lui Geoffroyi se hraneste cu mamifere mici (soareci, cobai, rozatoare), reptile, pesti, broaste, etc. Vaneaza si pasari, se urca in copaci cu usurinta, le mananca oualele si puii din cuiburi. Nu este un pescar inascut dar nici nu moare de foame. Inoata bine si reuseste sa prinda pesti in raurile repezi.

Aspect Pisica lui Geoffroyi

O pisica adulta are lungimea corpului cuprinsa intre 40 si 46cm, inaltimea aproape 25cm si greutatea cuprinsa intre 3 si 6kg. Sunt si exceptii de 7-8kg. Coada inelata are lungimea de 25-35cm.

Corpul robust sustine capul relativ mic si urechile rotunjite. Ochii sunt mari si migdalati. Botul se termina cu mustatile care sunt foarte importante la miros si deplasare si cu buza de sus despicata.

Picioarele sunt destul de robuste. Irisul variaza de la auriu la gri-verzui.

Blana are culoarea galben-auriu si acoperita de pete pe tot corpul in afara cozii care este inelata si a capului care prezinta mici dungi. Ca la majoritatea felinelor blana este mai inchisa pe spate, inclusiv urechile care sunt de culoare inchisa la exterior, si deschisa pe burta, chiar alba.

Masculii sunt mai mari decat femelele. Desi toti indivizii au petele de culoare inchisa, culoarea blanii variasa de la regiune la regiune.

In partea de nord indivizii au blana mai inchisa, culoarea acestora fiind maronie-galbena, iar in partea de sud tinde spre gri. Melanismul poate aparea atat la pisicile din salbaticie cat si la cele din captivitate.

Subspecii:

Leopardus geoffroyi geoffroyi – Argentina centrala
Leopardus geoffroyi euxantha – Argentina de nord si vestul Boliviei
Leopardus geoffroyi leucobapta – Patagonia
Leopardus geoffroyi paraguae – Paraguay, Sudul Braziliei, Uruguay, Nord de Argentina
Leopardus geoffroyi salinarum – Argentina

Advertisements

Comportament Pisica lui Geoffroyi

Atat masculul cat si femela isi delimiteaza clar teritoriul si il pazesc. Nu permit nici unui intrus sa se apropie. In general se feresc de asezarile umane, sunt cat mai discrete. Teritoriul masculului se intinde pe o zona de aproximativ 10km pe cand cel al femelei pe numai 4-5km. Masculul isi da seama ca femela este in calduri dupa sunetele scoase de aceasta, urmele de urina si miros.

Un comportament neobisnuit la pisica lui Geoffroyi este obisnuinta de a sta pe picioarele din spate mai mult timp pentru a survola vizual imprejurimile. Pisica isi sustine echilibrul cu ajutorul cozii. Acest obicei este intalnit mai des la alte animale, la feline este mai rar.

Este un animal nocturn. Isi petrece cea mai mare parte a timpului pe pamant cu toate ca este un bun catarator si inotator.

Reproducere Pisica lui Geoffroyi

Ca multe alte feline si pisica lui Geoffroyi traieste solitar in afara perioadei de reproducere. In perioada de imperechere, care dureaza din octombrie pana in martie, cele doua sexe se cauta reciproc. Cele mai multe nasteri au loc in lunile decembrie si mai. Perioada de calduri la femela dureaza pana la 12 zile, perioada in care este sensibila la gesturile masculuilui. Imperecherea are loc in copaci. Dupa o gestatie de 70-80 de zile femela da nastere la 1-3 pui intr-o vizuina „imprumutata” de obicei care poate fi o pestera, o scorbura de copac sau o vizuina.

Masculul nu participa la cresterea si hranirea puilor. Dupa imperechere acesta isi reia viata solitara.

La nastere puii cantaresc mai putin de 100 de grame, nu vad si depind in totalitate de mama lor. Dupa aproximativ o saptamana incep sa deschida ochii si dupa trei sa mearga pe picioarele lor.

Femela ii alapteaza pana la varsta de 3 luni, varsta la care invata sa vaneze singuri. Femelele ating maturitatea sexuala la varsta de 18 luni, iar masculii la varsta de 24 de luni.

In cazul in care mama isi pierde puii aceasta se imperecheaza din nou si da nastere la alta serie de pui. Speranta de viata a pisicii lui Geoffroyi este de 14 ani. Cea mai batrana pisica a trait in captivitate pana la varsta de 20 de ani.

Poze Pisica lui Geoffroyi

Stiati ca ..

  • Sta in doua picioare mai mult decat orice felina
  • Este un animal foarte lacom.
  • Culoarea blanii variaza in functie de subspecie.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii