Origine
Pisica salbatica cu picioare negre (Felis nigripes) face parte din ordinul Cranivora si familia Felidae. Poate fi intalnita in zonele desertice si de savana din sudul Africii. Este o specie endemica Africii de Sud care vietuieste in numai mare in Namibia, dar si in Botswana, Zimbabwe sau Angola.
Nu poate fi crescuta in captivitate pentru ca nu se poate imblanzi. In momentul de fata nu este in pericol de disparitie. Multe exemplare mor otravite cu pesticide pentru combaterea lacustelor sau cu momeala pentru combaterea rozatoarelor si a sacalilor. Numarul exemplarelor din salbaticie este undeva la 10.000. Din pacate numarul este in scadere din cauza imputinarii hranei.
Poate fi intalnita in literatura de specialitate sau cea straina sub denumirile: Black-footed Cat, Small-spotted Cat, Chat A Pieds Noirs, Gato De Pies Negros, Gato Patinegro, Schwarzfusskatze.
Hrana Pisica cu picioare negre
Pisica cu picioare negre este un pradator lacom care s-a adaptat bine la mediul in care traieste. Hrana ei principala este formata din mamifere mici, pasari, reptile, amfibieni. Se hraneste si cu paianjeni, insecte (furnici, termite, lacuste) pe care le vaneaza noaptea.
Este activa mai mult noaptea. Unul din modurile preferate de vanatoare al pisicilor este ambuscada. Isi urmareste prada si o asteapta stand nemiscata in imediata apropiere pana cand aceasta intra in raza ei de atac. De obicei metoda clasica in care o felina ucide un animal este prin sufocare. Isi infige ghearele in el si il musca de gat.
Un studiu care a fost efectuat pe teren timp de 6 ani arata ca s-a hranit cu mamifere mici(39%), mamifere mai mari (17%) si pasari mici. Conform studiului aceasta captureaza 5-6 specii pe noapte. 50% din hrana care o prinde noaptea este adusa la vizuina cand are pui.
Aspect Pisica cu picioare negre
Pisica cu picioare negre este una dintre cele mai mici feline. Cu siguranta cea mai mica pisica din Africa si probabil cea mai mica pisica din lume. Nu este mai mica decat o pisica obisnuita.
Are lungimea corpului de 35 pana la 50cm, o inaltime de 25cm la geaban si o greutate de 2-3kg(aproximativ 1.5kg pentru femela si 2 pentru mascul ). Se diferentiaza foarte usor fata de celelalte feline dupa culoare blanii.
Blana are culoare maroniu-deschis cu pete si dungi de maroniu-inchis. Capul este bine proportionat, urechile sunt destul de mari indreptate in sus. Picioarele sunt scurte si puternice se termina cu detele acoperite de blana care o ajuta sa se deplaseze fara sa faca zgomot. Fiecare deget se termina cu o gheara retractila.
Cele mai citite articole
Botul are deschidere mare, iar pupilele se dilata noaptea pentru o vedere cat mai buna. Ochii sunt mari, de culoare deschisa, indreptate inainte. Coada este lunga de 15-20cm si reprezinta aproape jumatate din lungimea corpului.
Comportament Pisica cu picioare negre
Pisica cu picioare negre este un animal care s-a adaptat bine la zonele deschise unde este in cautare permanenta de rozatoare mici si pasari care se adapostesc la sol. Sunt animale solitare. Teritoriul masculului este mai mare decat cel al femelei. Adultii merg intre 6 si 10km pe noapte.
In ciuda marimii lor mici sunt considerate cele mai destepte feline africane. Ziua cand este cald se adaposteste in vizuina altor animale sau dupa o piatra daca este in zona. Fiind animale solitare nu sunt foarte vorbarete. Comunica cu vecinii prin urmele de urina. Urina este folosita pentru doua scopuri: la delimitarea teritoriului si avertizarea intrusilor in perioada de imperechere.
Dusmanii pisicii salbatice cu picioarele negre sunt in primul rand oamenii. Dusmanii naturali sunt pasarile rapitoare, serpii si sacalii.
Reproducere Pisica cu picioare negre
In perioada de reproducere dupa ce se aleg partenerii atat masculul cat si femela marcheaza teritoriul cu jeturi de urina. Daca in general sunt animale discrete care nu vor sa fie vazute sau auzite, in aceasta perioada isi manifesta agresivitatea si ataca eventualii potentiali intrusi.
Traiesc in vizuini pe care le sapa sau folosesc musuroaie de furnici abandonate. Teritoriul masculului se suprapune peste 5 teritorii ale femelelor, iar femelele de obicei se suprapun doar cu teritoriul unui singur mascul 50% din suprafata.
Femela si masculul stau impreuna pentru numai 5 – 10 ore cat dureaza copulatia. Aceasta are loc in lunile August si septembrie. Femelele pot avea mai multe nasteri intr-un an.
Dupa copulatie urmeaza perioada de gestatie de 60-70 de zile in care femela da nastere la 1-4 pui cu greutatea mai mica de 100 de grame. Acestia se nasc orbi si sunt total dependenti de mamalor care ii alapteaza timp de o luna de zile. Dupa o luna de zile incep sa manance mancare solida, iar la varsta de 3 luni devin independenti.
Maturitatea o ating in jurul varstei de un an. Speranta de viata este undeva la 13 ani in salbaticie si 16 in captivitate.
Poze Pisica cu picioare negre
Stiati ca ..
- Sunt cele mai destepte feline africane.
- Sunt endemice Africii de Sud.
- Femela si masculul se intalnesc doar in perioada de imperechere pentru 5-10 ore.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale