Advertisements

Binturong

Origine

Binturongul sau pisica-urs face parte din ordinul Carnivora, familia Viveridae. Traieste in zonele tropicale si subtropicale din Asia. Poate fi intalnit in India, Insula Java, Sumatra si Borneo la altitudini de pana la 400 de metri. Este singura specie a genului din care face parte. A fost descrisa de Thomas Stamford Raffles. Numele stiintific inseana „nevastuica-urs”.

Populatia a scazut cu 30% in ultimii 30 de ani. Din aceeasi familie mai fac parte fossa, zibeta sau mangusta.

Poate fi intalnit in literatura de specialitate sau literatura straina sub denumirile: The binturong, bearcat, bear cat, benturong, tenturun. La noi am vazut si denumirea de bintorong.

Advertisements

Hrana Binturong

Pisica-urs este un animal care mananca cu placere, un animal lacom. Din cauza ca se misca lent si este lenes intocmai ca o pisica sau un urs ii place sa manance si sa se odihneasca. Unul din cele mai placute momente este sa-si faca sieste in liniste, fara sa fie deranjata. Este un animal omnivor.

Hrana sa este formata din fructe si animale. Este un mare consumator de fructe, lastari de arbori si diverse plante. Cand vine vorba de animale coboara din copac si se duce la vantoare printre ierburi si frunze. Vaneaza animale mici, rozatoare, pasari sau insecte. Pe lista de bucate este si pestele. Este un inotator bun care face scufundari dupa pesti. Ii place asa mult incat il mananca aproape in intregime.

Fata de alte pisici nu este strict un vanator. Mananca mai mult fructe. Smochinele constituie mare parte din dieta. In captivitate este hranit cu salata de fructe (piersici, banane, mere, portocale, etc.)

In ciuda marimii sale relativ mici are o muscatura foarte puternica.

Aspect Binturong

Lungimea corpului este de 60-95cm si greuatea de 10-14kg. Corpul este acoperit cu blana lunga si stufoasa de culoare inchisa gri-negru.

Capul este mare, urechile sunt mici si torunde, botul este alungit si narul este de culoare neagra. Ochii sunt mici de culoare inchisa. Picioarele nu sunt lungi in schimb sunt puternice se termina cu labe puternice si gheare mari intocmai ca la urs. Coada prehensila (se poate ajuta de ea) estelunga aproape cat corpul. Femelele sunt cu 20% mai mari decat masculii.

Subspecii:

A. b. binturong – din Malacca pana in Thailand si Tenasserim;
A. b. albifrons – in Himalayas, la nord de Myanmar si Indochina;
A. b. penicillatus – traieste in Java;
A. b. whitei – traieste in Palawan, Philippines;
A. b. pageli – traieste in Borneo;
A. b. gairdneri – traieste in Thailand;
A. b. niasensis – traieste in Sumatra;
A. b. kerkhoveni – traieste in Bangka Island;
A. b. memglaensis – provincia Yunnan;

Comportament Binturong

Aceste animal dragalas si foarte simpatic poate fi crescut si ca animal de companie pentru ca poate fi imblanzit destul de usor. Este apreciat pentru inteligenta sa si pentru curiozitatea de care da dovada.

Binturongul isi petrece cea mai mare parte a timpului in copaci. Se catara relativ usor folosindu-si ghearele. Deplasarea in copaci se face incet, dar sigur. Fata de slte specii de animale care-si petrec timp in copaci nu sare de pe o ramura pe alta. Ziua prefera sa doarma ghemuit pe ramuri groase de copaci.

Advertisements

Este un bun catarator si inotator, la nevoie se scufunda in apa fara nici o problema. In general se misca incet, mersul este greoi si apasat ca al ursului, de aici si denumirea de pisica-urs.

Masculii sunt foarte teritoriali. Si ei si femelele isi mascheaza teritoriul prin urina si fecale puternic mirositoare. Sunt animale active atat in cursul zile cat si noaptea. Prefera mai mult noaptea. De obicei nu se indeparteaza de „casa” mai mult de 5km. Masculii nu isi suprapun teritoriile mai mult de 50%.

In afara de om cei mai mari dusmani naturali sunt tigri, leoparzii si pitonii. Adultii sunt vanati pentru carne, comert sau medicina. Animalele mai mici de prada sunt un pericol pentru puii lipsiti de aparate. In mod normal pisica-urs este timida si evita galagia, dar daca este agresata poate fi periculoasa. Isi foloseste ghearele puternice si muscatura pentru a se apara.

In zilele toride cand pana si umbra este prea calda se duce sa se racoreasca in apele raurilor.

Reproducere Binturong

Desi se pot imperechea pe tot parcursul anului perioada cele mai dese imperecheri au loc in lunile februarie – aprilie si iulie – noiembrie. Estrul dureaza 81 de zile. Femelele sunt fertile pana la varste de 15 ani. In general naste doi pui, dar poate naste pana la 6 pui.

Perioada de gestatia este de trei luni. Dupa aceasta perioada femela da nastere la 1-3 pui pe care ii alapteaza timp de doua luni. La nastere se nasc orbi si surzi si depind de mama lor. Spre deosebire de alte pisici salbatice masculul participa la cresterea puilor care ajung la maturitatea sexuala la varsta de 18-24 de luni.

In captivitate binturongul traieste pana la 22 ani, in salbaticie pana la 10-15 ani. Cel mai longeviv binturong a trait in captivitate pana la varsta de 25 de ani si a avut greutatea de 20 de kg.

Poze Binturong

Stiati ca ..

  • Are coada prehensila, adica o poate folosi sa se prinda de crengi cand doarme.
  • Inoata ca se se racoreasca cand este prea cald
  • Este un animal lenes si are mersul greoi ca al ursului.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii