Xipho

Peste Xipho

(Xiphophorus helleri)

Origine

Povestea acestor pestisori vivipari, apartinand familiei Poeciliidae, incepe in anul 1840, atunci cand renumitul botanist Karl Heller conducea o expeditie in Mexic, cu scopul de a colecta plante tropicale, in special acvatice.

Intr-o zi, in timp ce se odihnea pe malul unui mic lac situat in apropierea orasului Orizaba, Heller a observat cativa mici pestisori, frumos colorati ce irizau in apa luminata de razele soarelui. Acestia se jucau ca niste copii,care seara nu vor sa se mai duca la culcare.

Este raspandit in America Centrala, din Guatemala pana in sudul Mexicului.

Forma originara este de culoare verde, asa numitul „Xipho verde”, dar in urma selectiilor repetate au aparut mai multe varietati coloristice: xipho rosu cu coada neagra, xipho rosu cu ochii rosii, xipho albinos, simpson xipho – cu aripa dorsala alungita, tuxeto – cu o banda neagra ce se intinde de la baza pedunculului caudal pana la marginea operculului (poate fi rosu sau verde).

Xipho negru – provenit din tuxeto, la care banda laterala neagra este foarte mult latita acoperind in intregime flancurile corpului si afara aripioarelor, care raman transparente, berliner – cu puncte negre dispuse neregulat pe fondul rosu al corpului, xipho voal – la care aripioarele perechi si neperechi sunt mult alungite.

Hrana Xipho

Pestii Xipho sunt pesti omnivori, asadar acestia au nevoie de o hrana diversificata.

Le poti da pestilor o hrana bazata pe fulgi sau granule special create pentru ei.

De asemenea, este indicat ca pe langa acestea, pestii Xipho sa beneficieze de hrana vie precum larve sau hrana congelata.

Cele mai citite articole

Toate aceste varietati pot fi gasite in magazinele de specialitate.

Aspect Xipho

Ca dimensiuni, femela ajunge la 12 cm, masculul fiind mai mic. Dimorfismul sexual este evident, masculul avand inotatoarea anala modificata intr-un organ copulator, numit gonopodiu, la varietatile voalate gonopodiul creste foarte mult, devenind, din aceasta cauza inoperant.

Dimorfismul se mai manifesta si prin existenta la mascul a unei prelungiri in forma de spada a radiilor de la baza inotatoarei caudale, popular fiind numit si „pestele cu spada”. Trebuie subliniat un aspect interesant legat de dimorfismul sexual si de raportul dintre sexe. Este vorba de reversibilitatea sexelor si de disproportia intre sexe la depunere.

La un moment dat o femela bine dezvoltata isi modifica conformatia corpului, ii apare spada si gonopodiul, transformandu-se in mascul. Acest fenomen este observat si la alte specii vivipare (Xiphophorus maculata).

Datorita unor factori externi (pH etc) au loc modificari fiziologice care transforma femela in mascul, fenomenul fiind reversivil, un astfel de mascul fals se poate transforma inapoi la femela, putand naste din nou pui.

Caracteristici Xipho

In natura traieste in ape mai mult lent curgatoare, cu o duritate medie de 10-15 dGH. Aceste rauri trec peste soluri care pot fi mai mult sau mai putin acide si se varsa in mare, unde sunt categoric mai alcaline.

Deci pestii au preferinte pentru apa neutra, usor alcalina. Prefera un bazin cu multe plante si cu o apa obisnuita (de la robinet) bine oxigenata si filtrata. Fiind un peste cu un metabolism ridicat prefera bazine mai mari (50-80 l).

Sunt pesti activi si relativ pasnici, putand trai in acvarii comune, dar mananca puii mai mici de 1 cm. Masculii sunt agresivi, in acvariu realizandu-se o ierarhie a masculilor, cel mai mare si mai puternic devenind masculul dominant, care are primul acces la hrana si imperechere.

Reproducere Xipho

Inmultirea este foarte usoara, femela cu 3-4 zile inainte de data estimata a nasterii se va separa intr-un acvariu cu multe plante, cu o apa bine filtrata si aerisita. In aceasta perioada femela va fi hranita cu hrana vie, variata.

Se va tine cont ca dupa o hranire unilaterala cu tubifex, femela se va ingrasa si va naste un numar redus de pui, iar din acestia multi vor fi neviabili.

Dupa 2-3 nasteri, femela poate naste intre 100-250 de pui. Dupa nastere femela se va scoate pentru a nu manca puii.

Poze Xipho

Cele mai citite articole