Vulpea zburatoare

Peste Vulpea Zburatoare

(Epalzeorhynchos kalopterus)

Origine

Vulpea zburatoare (Epalzeorhynchos kalopterus) est eun peste de acvariu popular care apartine familiei Cyrinidae. Este cunoscut pentru consumul de alge verzi, deseori confundat cu pestele siamez care, de asemenea, consuma alge verzi.

Vulpea zburatoare traieste si poate fi intalnita in apele de langa Tailanda, Malaezia, Borneo, Java si Sumatra in Indonezia. Mai nou s-au vazut indivizi si la vest de Kalimantan.

In habitatul natural isi petrece o mare parte din timp „pascand” algele verzi de pe pietre si zonele nisipoase din apele si raurile locale. In sezonul ploios prefera zonele de padure si cu vegetatie mai deasa.

In salbaticie numarul indivizilor nu mai este in scadere asa mare pentru ca nu mai sunt capturati spre vanzare si inmultiti cu hormoni. Asta nu salveaza specia de la declin, distrugerea habitatului afecteaza specia incet dar sigur.

Hrana Vulpea Zburatoare

Vulpea zburatoare se hraneste in principal cu alge, crustacee mici, larve de insecte, etc. Pentru a se dezvolta corect este bine ca hrana sa varieze si sa contina porii mici si regulate.

Este recomandata hrana congelata, cat si renumitele Daphnia, Artemia, sau diversi fulgi si plante proaspete.

In afara de hrana cumparata puteti sa ii oferiti din cand in cand mazare decojita, castravete, dovlecel, spanac, anumite fructe, s.a. Odata invatati sa vina intr-un loc pentru mancare, vor astepta negresit sa fie hraniti in acel lor.

Unii acvaristi prefera hrana in cerc, altii o imprastie in tot acvariul. Avantajul la cea in tot acvariul este ca toata lumea va manca linistita, dar dezavantajul este ca trebuie sa curatati marginea geamurilor mult mai des.

Caracteristici si descriere Vulpea Zburatoare

Desi arata ca un somn pentru ca are mustati este un peste mult mai activ decat el. Isi petrece o buna parte din timp pe fundul acvariului. In literatura internationala este numit „locuitor de jos”, asa ca substratul este foarte important. Ii puteti vedea odihnindu-se pe plante.

Este un lucru normal pentru ei. Desi lumina abundenta faciliteaza cresterea plantelor lor le dauneaza. Pentru a evita acest lucru puteti varia intensitatea luminoasa si adauga adaposturi intunecoase. Sunt putin incomode pentru ca nu vedem tot timpul pestele dar ce sa-i faci, asa este un acvariu normal.

Cele mai citite articole

Gandeste-te cum ar fi sa ai tu camere peste tot in casa, chiar si in baie. Daca faci un acvariu Big-brother pestii tai vor suferi de discomfort.

Pentru acvaristii incepatori sau pasionati cu mai putine cunostinte este bine de precizat ca acvariul trebuie sa aibe o zona deasa cu alge unde pestele se poate ascunde si o zona libera in care acesta se poate misca.

Pentru a putea copia cat mai bine conditiile din mediul natural este recomandat un acvariu dreptunghic in care apa curge intocmai ca un rau. Substratul si decorul poate fi din roci de dimensiuni variabile, pietris, bolovani, etc.

De recomandat sa nu aveti pietre cu colturi sau muchii de care pestele se poate lovi sau intepa. Substratul poate fi intarit cu radacini de la plantele acvatice. Iluminatul va facilita cresterea algelor. Nivelul de oxigen trebuie sa fie destul de ridicat, iar fluxul de apa moderat.

„Partenerii” de acvariu trebuie alesi cu grija. Pestii mai mici vor cauta sa se ascunda deoarece vulpea zburatoare este un peste teritorial care se isi extinde teritoriul pe masura ce creste si daca crede ca i se cuvine mai mult devine agresiv.

S-ar spune ca acesti indivizi (ne referim in continuare la vulpea zburatoare) fac „bisericute” in functie de nivelul de inteligenta, unii se considera mai inteligenti ca altii.

Se presupune ca acesti pesti duc o viata solitara in salbticie si interactioneaza aproape numai cu semenii. De aceea pe masura ce inainteaza in varsta crescatorii cu experienta recomanda izolarea individuala.

Daca acvariul este destul de mare se pot adauga mai multe alge si ascunzatori pentru a avea mai putine tensiuni in acvariu, fara a afecta spatiul de miscare.

In ciuda popularitatii sale este o specie destul de rara.

Reproducere Vulpea Zburatoare

Dimorfismul sexual este oarecum evident la vulpea zburatoare, mai putin la tineri unde este aproape imposibil de dat seama.

Nu se reproduc in captivitate.

In conditii bune pot trai chiar si 15 ani.

Poze Vulpea Zburatoare

Cele mai citite articole