Origine
Salamandra axolotl este cunoscuta si ca salamandra mexicana sau pestele mexican umblator. Este un peste neotenic (are capacitatea de a atinge maturitatea sexuala si de a se reproduce la stadiul de larva) inrudit cu salamandra tigru.
Desi salamandra axolotl este cunoscuta ca pestele umblator aceasta nu este un peste, ci un amfibian.
Salamandra mexicana este originara din mai multe lacuri, dintre care si Lacul Xochimilco din Mexic. Este cea mai cunoscuta salamandra neotenica mexicana, care apartine grupului de salamandre tigrate din familia Ambystomatidae.
Desi este considerata printre cele mai stranii specii de salamandre, este simbolul Mexicului. De obicei, salamandrele umblatoare sunt crescute in acvarii, ca pesti decorativi, in special in Statele Unite, Marea Britanie, Australia si Japonia (sunt vandute sub denumirea de wooper looper).
Numarul resprezentantilor speciei Ambystoma mexicanum a scazut drastic din cauza intensificarii procesului de urbanizare a statului Mexic si, implicit, a poluarii apelor.
Hrana Salamandra Axolotl
Salamandra mexicana axolotl este carnivora. Ea se hraneste cu insecte, viermi sau pestisori mici in salbaticie.
Localizeaza hrana dupa miros si sare dupa orice potentiala prada pe care o suge cu forta creand un fel de vacuum pana cand prada ajunge in stomac.
In captivitate se hranesc cu mai multe tipuri de mancare: pastrav, somon, viermi congelati sau vii, unele tipuri de rame si waxworms.
Sunt dispuse la canibalism.
Caracteristici si descriere Salamandra Axolotl
Spre deosebire de alti amfibieni, larvele acestei specii esuaza in procesul lor de metamorfoza, astfel ca adultii raman permanent acvatici si fara branhii. Aceasta retentie a stadiul larvar le este caracteristica pe tot parcursul vietii, astfel ca exemplarele Axolotl nu ajung niciodata sa semene cu salamandrele adulte.
Desi li se dezvolta plamanii, cea mai bizara caracteristica a lor este retentia branhiilor, asemanatoare unor brate. Acestea se prezinta sub forma unor proeminente care pornesc de la gat si se extind de o parte si de alta a capului.
Cele mai citite articole
Numarul branhiilor este de sase – cate trei pe fiecare parte a capului – fiind acoperite cu terminatii carnoase, sub forma unor fire lungi si subtiri, care maresc suprafata, in vederea schimbului de gaze.
Axolotl are corpul lung, subtire si inchis la culoare si picioarele scurte, cele anterioare fiind prevazute cu cate patru degete, iar cele posterioare cu cate cinci. S-au inregistrat si indivizi albinosi, insa acestia nu traiesc in salbaticie, fiind crescuti numai in captivitate.
Salamandra Axolotl este inactiva in timpul zilei, odihnindu-se pe fundul apei, cu branhiile extinse. Se misca foarte incet si poate iesi, ocazional, la suprafata apei, pentru a lua o “gura de aer”. Tinerele exemplare se hranesc cu alge, in timp ce adultii consuma nevertebrate acvatice. Axolotl este vanat cu precadere de catre batlani.
Specia Ambystoma mexicanum este folosita foarte mult in cercetarile stiintifice, datorita capacitatii sale de a-si regenera majoritatea partilor afectate ale corpului, usurintei cu care se inmulteste si numarului mare de embrioni.
Desi poate ramane in forma larvara de-a lungul intregii sale vieti, Axololt se poate metamorfoza intr-o salamandra adulta pe deplin dezvoltata, in cazul in care habitatul sau acvatic sufera modificari (secarea apelor, de ex.).
Mai mult decat atat, in cazul in care este ranita, nu isi cicatrizeaza tesutul, ci mai degraba zona cu tesut afectat se transforma in celule asemanatoare celulelor stem, ceea ce inseamna ca salamandra Axololt este capabila sa isi reconstruiasca integral membre sau parti ale corpului.
Pentru pasionatii de acvaristica este bine de stiut ca temperatura apei pentru salamandra mexicana este de 12 pana la 20 gr celsius, de preferat 17-18 grade(63-64 Fareinheit). Temperaturile mai mari duce la stress si apetit mai mare.
Un singur exemplar de salamandra umblatoare are nevoie de un acvariu minim de 50L cu o adancime minima de 15-20cm. Avand in vedere ca asta este minim pentru supravietuite ar trebui sa ii rezervati un spatiu mai mare pentru a se dezvolta normal si a putea umbla in voie. Eate un animal care-si petrece cea mai mare parte din timp pe fundul acvariului.
Despre substrat va pot spune ca unii spun ca nisipul este perfect pentru salamandra, dar exista sanse sa-l inghita si sa sufere probleme digestive care pot duce chiar la moarte. Pentru siguranta este bine sa aveti un substrat cu pietre mai mari decat capul pestelui umblator pentru a nu le putea inghiti.
Reproducere Salamandra Axolotl
Desi ramane in stadiul larvar toata viata, Axolotl atinge maturitatea sexuala intre 12 si 18 luni. Inainte de imperechere, masculii fac curte femelelor, “dansand” in fata acestora si inghintindu-le.
Dupa acest ritual, ei depun printre pietre si plante acvatice asa numitii spermatofori – pachetele cu spermatozoizi, in forma conica, care sunt preluate de catre femele, in vederea fertilizarii interne a oualelor.
Ele vor depune ouale ferilizate 24 de ore mai tarziu, invelindu-le in mucus, astfel incat sa fie lipite unele de altele. Incubatia dureaza doua sau trei saptamani.
O femela poate produce pana la 400 de oua pe zi, media fiind de aproximativ 2000.