Powder Blue Tang

Powder Blue Tang fish

(Acanthurus leucosternon)

Origine

Pestele chirurg cu pieptul alb este originar din oceanul Indian. El face parte din familia Acanthuridae (a pestilor chirurg).

Poate fi intalnit in literatura internationala sub denumirile: powder blue tang sau powderblue surgeonfish.

Hrana Peste chirurg

Aproape toti pestii chirurg sunt ierbivori, desi unii vor manca si crustacee vii sau fulgi pentru pesti. Trebuie sa aiba alge sau alta hrana vegetala pentru ca altfel nu vor supravietui.

Daca nu ai in permanenta alge pentru a-i hrani acestea pot fi inlocuite cu spanac sau salata.

Desi mananca hrana vegetala cruda, e de preferat sa tii salata la intuneric pana se albeste si sa-i hranesti cu frunzulitele mici din mijloc – aceasta le va usura digestia fiindu-le mai usor sa-si ia substantele nutritive necesare.

Puteti suplimenta cu bucatele de zucchini, broccoli, frunze de salata si sushi nori (alge marine uscate). Ideal ar fi sa fie hraniti de 3 ori pe zi.

Caracteristici si descriere Peste chirurg

Datorita faptului ca inoata mult, acesti pesti au nevoie de mult spatiu liber in acvariu. Daca nu au loc unde sa se miste incep sa devina nervosi, se zbat si se agita putand sa se raneasca in corali sau pietre.

Cele mai citite articole

Chiar si o rana mica poate duce la infectii bacteriene sau boli parazitare iar imbolnavirea unui peste poate fi adesea cauza unei epidemii in acvariu. Daca ai un acvariu de recif trebuie sa ai destula apa libera pe langa roca coralica astfel incat pestele chirurg sa aiba loc sa inoate.

Acesti pesiti isi creeaza teritorii si vor domina intregul bazin daca pot, ceea ce face ca spatiul sa fie o necesitate absoluta. Vor fi foarte agresivi daca sunt introdusi in acvariu de la inceput si pot chiar sa inceapa sa se lupte cu colegii de acvariu.

Unii pesti chirurg nu ar trebui sa fie tinuti cu cei din aceeasi specie cu ei decat daca exista destul spatiu pentru ca fiecare sa-si poata alege teritoriul propriu. Inainte de a introduce pestele in acvariu aranjeaza in asa fel coralii si pietrele pentru ca pestele chirurg sa-si poata delimita mai bine teritoriul.

Majoritatea acvaristilor te-ar sfatui sa nu tii decat un singur peste chirurg dar, pentru ca sunt atat de usor de ingrijit, multi si-ar dori sa aiba mai multi. Daca te hotarasti sa-ti cumperi doi sau mai multi pesti chirurg, introdu-i in acvariu in acelasi timp pentru a reduce sansele de conflict si asigura-te ca au destul spatiu.

Se numara printre cei mai frumosi pesti din comertul acvaristic, dar necesita o ingrijire speciala. Este foarte susceptibil la gris, o slabiciune prezenta la toata aceasta familie, dar exacerbata in cazul acestei specii. Este extrem de agresiv fata de alti surgeonfish, mai ales cei similari lui ca forma si culoare. Cu exceptia bazinelor foarte mari, trebuie sa fie singurul peste surgeonfish sau tang din acvariu. Aceasta specie prezinta un pronuntat dimorfism sexual: masculii sunt considerabil mai mici decat femelele.

Marimea medie a pestelui chirurg este de 23cm lungime. Corpul are o forma ovala si este turtit lateral. Gura este mica, partile laterale sunt albastre, iar inotatoarea dorsala si coada sunt galbene. Capul este negru, iar zona gatului, coada si inotatoarea pelvica sunt albe. Intensitatea culorii majoritare, albastru, arata nivelul de sanatate al pestelui, cu cat este mai intensa cu atat pestele este mai sanatos.

Dupa cum am spus si mai devreme, acest peste are nevoie de spatiu, asa ca este recomandat ca acvariul sa aibe minim 400L. In general comportamentul este agresiv. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 22 si 26 gr. celsius, iar ph-ul intre 8.0 si 8.4. Ii plac ascunzatorile si valurile. Este teritorial si agresiv cu alti pesti.

Reproducere Peste chirurg

Se spune ca inmultirea in captivitate este foarte dificila si ca nu se cunosc cazuri. Daca s-au reusit inmultiri acestea sunt foarte rare in conditii optime.

Durata de viata este 2-3 ani. Probabil in salbaticie traiesc mai mult.

Poze Peste chirurg

Cele mai citite articole